Men selv om udnyttelse af friværdien ikke lige står først på listen over økonomiske overvejelser, kan det måske alligevel være gavnligt at udnytte sin friværdi, siger Thomas Rich:
”Helt overordnet er der to situationer, hvor det kan give mening at bruge friværdien til at skabe mere værdi - enten i dit liv eller i din økonomi.
Den ene er, hvis du gerne vil bruge pengene til at udleve dine drømme. Det kan være, at du rent faktisk kan gå tidligere på pension, end du regnede med. Måske vil du købe et dejligt sommerhus eller hjælpe dine børn økonomisk på et tidspunkt i deres liv, hvor de har stor glæde af det. I begge tilfælde kan vi hjælpe inden for de rammer, der nu er for at tage lån i boligen ud fra en konkret og individuel vurdering”, siger Thomas Rich og fortsætter:
”Den anden situation handler om at få mest muligt ud af din friværdi ved at kaste et blik på din samlede økonomi. Boligen står ofte for en stor del af dine aktiver, men som udgangspunkt er det vigtigt ikke at binde alle dine penge i mursten. Det kan skabe fleksibilitet og plads til anden opsparing, f.eks. i pension eller frie midler. Opsparing til pension kan sikre dig den økonomi, du ønsker i dit seniorliv - og alt afhængig af dine skatteforhold kan der være økonomiske fordele at hente her. Frie midler kan give et økonomisk råderum her og nu, fordi de ikke er bundet i mursten, frem til eller under din pensionering”.
Ifølge Thomas Rich vil den rette balance mellem friværdi i boligen, pension og frie midler ændre sig livet igennem. Og om du skal bruge af din friværdi eller ej handler altså i høj grad af dine behov og drømme. Men der er ingen tvivl om, at friværdien kan åbne for nogle muligheder og derfor er vigtig at tage stilling til.
Er gældfrihed vejen frem?
Når boligejerne over 50 år i undersøgelsen svarer, at de ikke har den store appetit på at bruge friværdien, kan det også hænge sammen med ønsket om at blive gældfri. 44 procent siger nemlig, at det er vigtigt for dem at blive gældfri eller tæt på gældfri.
Thomas Rich peger på, at det for mange er et naturligt ønske, som han ofte møder: ”Mange er vokset op med forestillingen om, at man ikke bør røre friværdien og et ønske om at børnene skal arve et gældfrit hjem. Det er på mange måder en holdning, vi bærer med os fra tidligere generationer. Men det er ikke altid en fordel at ’lægge alle sine æg i en kurv’. Gennem årene er flere boligejere blevet opmærksomme på, at der er andre måder at spare op til alderdommen på end via afdrag på sine mursten – og at man altså ikke behøver at blive gældfri for at opleve frihed i sin økonomi i pensionstilværelsen og samtidigt give en god arv videre til sine børn.
Den gode balance mellem dine aktiver
I en travl hverdag kan det være udfordrende at tage stilling til sin friværdi, men det er en god idé at give sin økonomi et servicetjek en gang imellem. Thomas Rich fortæller, at Danske Bank Private Banking har udviklet et særligt redskab, som giver et økonomisk overblik, der rækker langt ud i fremtiden. Den såkaldte ”Formueprognose” gør det netop muligt at sætte fokus på den gode balance ved at afveje dine aktiver over for hinanden og på den måde optimere dine muligheder.
”Et klart overblik skaber gode forudsætninger for at leve det liv, du gerne vil leve. Ved løbende at forholde dig til din friværdi kan du få tryghed om, hvorvidt du er på rette vej i forhold til dit ønskede økonomiske råderum og dine planer i pensionstilværelsen”, siger Thomas Rich.