Lavere inflation, et robust arbejdsmarked og mere ro på renterne sendte boligmarkedet i en uventet positiv retning i 2023. Og de positive takter ventes ifølge seniorøkonom Haris Coric at fortsætte i det nye år.

”Der findes ingen rigtige eller forkerte tidspunkter at købe bolig på. I stedet handler det om at se på din egen økonomi, og om du kan se dig selv i boligen i mange år frem.”, slutter Realkredit Danmarks seniorøkonom, Haris Coric.

Han forventer, at der særligt er tre ting, der vil påvirke boligmarkedet det kommende år:

1: Realkreditrenterne har formentlig toppet, men finansiering vil stadig være relativt dyr

Trods centralbankernes renteindgreb mod den tårnhøje inflation og markante fald i både energi- og fødevarepriserne er renterne stadig på et højt niveau i forhold til tidligere. Derfor bliver det i 2024 fortsat relativt dyrt at finansiere sit boligkøb, og den aktuelle usikkerhed på boligmarkedet forsvinder næppe foreløbigt. 

”Vi har formentlig ikke set den fulde effekt af de høje renter på boligmarkedet endnu. Dog tyder det på, at den faldende inflation og udsigten til mindre vækst sætter en stopper for centralbankernes renteforhøjelser. Det giver håb om, at realkreditrenterne har toppet og endda falder lidt i løbet af 2024, hvis centralbankerne begynder at sætte renten ned,” siger Haris Coric. Han tilføjer, at en billigere finansiering kan være med til at sætte mere skub i boligmarkedet i 2024.

2: Boligpriserne vil bevæge sig sidelæns 

Selvom rentestigningerne har gjort det markant dyrere at købe og eje en bolig, og prisfaldet i 2022 kun i mindre grad har kompenseret for det, så skræmmer det ikke køberne væk. Beregninger fra Realkredit Danmark viser da også, at det på landsplan ikke er blevet dyrere at sidde i et hus, end det har været i gennemsnit over de seneste 40 år. Hans forventning er altså ikke, at priserne skal falde, selvom risikoen er til stede i vækstområderne, hvor boligomkostningerne er tæt på at være historisk høje.  

”Samlet set vurderer vi, at boligpriserne kommer til at bevæge sig sidelæns i løbet af 2024, og nogle steder vil vi måske endda se mindre prisstigninger. Blandt andet understøtter udsigten til en solid fremgang i købekraften i 2024 det brede parcelhusmarked, hvor vi venter stigende priser på mellem 0-3 procent. Men som altid skal man være påpasselig med prognoser, fordi mange elementer kan spille ind. Nogle af de helt afgørende jokere for boligmarkedet i 2024 bliver uden tvivl udviklingen i inflationen, i renterne og på arbejdsmarkedet”, lyder det fra Haris Coric. 

3: Boligskattereformen vil fortsat påvirke boligmarkedet 

Endelig forventer Haris Coric, at boligskattereformen, der trådte i kraft fra nytår, også bliver et tema for boligmarkedet i 2024. Og faktisk har boligskattereformen allerede påvirket markedet for ejerlejligheder i år. 

”Noget af aktiviteten, der normalt ville have været i starten af 2024, skete allerede i slutningen af 2023, hvor flere købte ejerlighed for at sikre sig en skatterabat, inden reformen trådte i kraft. Derfor ser vi en faldende efterspørgsel efter ejerlejligheder, og sammen med udsigten til en højere boligskat kan det muligvis give prisfald på markedet for ejerlejligheder i år. Isoleret set er det vores forventning, at boligskattereformen vil give en negativ priseffekt på markedet for ejerlejligheder i København på omkring 5 procent, mens parcelhusmarkedet vil stige en anelse”, vurderer Haris Coric.

 

Det store spørgsmål: Skal du købe bolig i 2024? 

Planlægger du et boligkøb, tænker du måske, om 2024 er det rigtige tidspunkt at slå til. Rådet fra Realkredit Danmarks seniorøkonom er, at du bør undgå at lade udviklingen på boligmarkedet styre din beslutning – for måske udvikler det sig slet ikke som forventet.

”Der findes ingen rigtige eller forkerte tidspunkter at købe bolig på. I stedet handler det om at se på din egen økonomi, og om du kan se dig selv i boligen i mange år frem. Det er vigtigt, at du lader din økonomi og dine behov komme i første række, for der kan være mange grunde til at købe ny bolig. Måske har du brug for mere eller mindre plads, eller du vil flytte til et andet område. Uanset udviklingen, er det altid vigtigt at prioritere dine boligbehov og den situation, du står i netop nu”, slutter Haris Coric.