Med indgangen til 2024 ændrede boligskatterne sig, så du nu betaler dem på en anden måde end tidligere. Ejendomsskatten (som også hedder grundskylden) betaler du ikke længere via to rater i januar og juli. Nu bliver de opkrævet månedligt sammen med dine øvrige skatter - for eksempel ejendomsværdiskatten. Om det fortæller Neel Frederikke Gronemann, chef for Investment Tax i Global Private Banking:

”Ændringen sker, fordi det nu er staten, der står for opkrævningen af alle boligskatter, hvor det tidligere var kommunerne, der opkrævede ejendomsskatten. Isoleret set betyder det, at du hver måned betaler mere i forskudsskat og dermed får mindre udbetalt efter skat – men at du naturligvis så også slipper for at betale de to årlige opkrævninger, du tidligere fik. Er der opkrævet for lidt eller for meget i boligskat, reguleres det året efter som sædvanlig”, siger Neel Frederikke Gronemann.

Som boligejer kan du i forskudsregistreringen for 2024 se, hvordan dine samlede boligskatter er beregnet.

Fem hurtige tip:

  • Hvis du frem til 2024 har indefrosset stigninger i din grundskyld, og du ikke gør noget, fortsætter indefrysningen - nu af både grundskyld og ejendomsværdiskat - og forrentes med 2,68 procent i 2024.   
  • Vil du ikke fortsætte din indefrysningsordning, kan du framelde den på din forskudsopgørelse indtil den 31. december 2024 uden forrentning. 
  • Din indefrosne skat fra før 1. januar 2024 betaler du ikke renter af. Den vokser altså ikke med tiden – men du kan naturligvis alligevel betale den tilbage, hvis du ikke vil skylde kommunen penge.
  • Skal du sælge din ejendom til nært beslægtede, så vær opmærksom på værdiansættelsen.
  • Du kan ikke klage over den nye, foreløbige ejendomsvurdering for 2022 – først når den bliver endelig i 2025 (forventet tidspunkt). Den foreløbige vurdering kan dog ændres ved køb, salg, større ombygninger eller andet, der giver grundlag for en omvurdering.