Kvinder investerer først og fremmest – og ikke overraskende - for at få deres penge til at vokse og fordi, det er sjovt. Men mere end hver syvende kvinde vil også gerne være med til at skubbe verden i en mere bæredygtig retning. Det viser en undersøgelse af analyseinstituttet Ipsos Danmark, som i december 2023 spurgte 1.000 danske kvinder og mænd i alderen 18-49 år om, hvorfor de investerer.

Tendensen går igen i Danske Banks Angel Investor Academy, hvor deltagerne har investeret i syv startups, som alle har impact og bæredygtighed som en del af deres DNA. Her er der danske kvinder med i alle syv investeringer.

Hun gør livet nemmere for kvindelige founders
En af dem er Anja Monrad, som, efter en lang karriere som chef for Dell i både Øst- og Vesteuropa, nu er professionelt bestyrelsesmedlem og angel investor. Hun har investeret i flere startups, der også har kvindelige founders – for eksempel den danske sko-virksomhed Roccamore og fintech-virksomheden Jamii.one, der har lavet en digital platform og tilbyder livsforsikringer i Etiopien. 

”Kvinder er absolut lige så gode til at drive forretning og skabe afkast som mænd. Men de har meget sværere ved at skaffe funding, så hvis de få kvinder, der investerer, ikke støtter op om kvindelige founders, får vi aldrig gjort noget ved den ulighed”

Anja Monrad, angel investor

For Anja Monrad er bæredygtighed ikke nødvendigvis kun miljø og klima.

”Jeg er nok gået mest ind i Social og Governance, når det handler om ESG. Jeg føler, at jeg har en forpligtelse til at se, hvad især de kvindelige founders kan, for de er jo totalt underinvesterede. Mandlige investorer forstår ofte ikke, hvad kvinderne pitcher hvis de ikke selv skal bruge produktet. ’Hvad skal vi med en skobutik mere?’ De ser ikke, at hele konceptet med for eksempel Roccamore er at få kvinder til at stå stærkere, og at stifteren ud over at skabe et unikt produkt også bruger energi på kvinders vilkår på mange niveauer, donerer sneakers til flygtningebørn i Syrien og meget mere. Jeg har altid været diversitetsforkæmper, så det ville jeg gerne støtte – ud over, at det også bare er en virkelig god forretning”, forklarer hun.

Fintech-investering, der gør en forskel
Forsikringsløsningen i Etiopien, som Anja Monrad også har investeret i, er den første af sin slags i landet, hvor der i dag ikke findes personnumre. Det betyder, at de data, de registrerer på forsikringstagerne, på længere sigt kan blive mange penge værd for f.eks. banker og andre forsikringsselskaber. Og samtidig gør det en stor forskel for befolkningen, at de for eksempel kan få en livsforsikring eller en afgrødeforsikring – produkter som de aldrig har haft adgang til før. 

En god forretning – og en måde at give tilbage
Anja Monrad understreger, at hun ikke er filantrop, men at hun går ind i virksomhederne for at få sine penge til at yngle. 

”Kvinder er absolut lige så gode til at drive forretning og skabe afkast som mænd. Men de har meget sværere ved at skaffe funding, så hvis de få kvinder, der investerer, ikke støtter op om kvindelige founders, får vi aldrig gjort noget ved den ulighed. Det er en stærk drivkraft for mig. Derudover er det også en måde at give tilbage og dele ud af den erfaring, jeg har opbygget efter et langt karriereforløb. Det giver en følelse af at gøre en forskel – og vi kan jo alle sammen godt lide at lægge os til at sove med den følelse”, siger hun.  

Investorgrupper med kvinder – for kvinder
Hos Angella Invest, som er en community- & uddannelsesplatform målrettet kvindelige og nextgen angel investorer, genkender CEO Kristine Leerbeck klart tendensen: 

”Det mønster ser vi helt klart også hos os. Stort set samtlige af vores kvindelige medlemmer fortæller, at de ønsker at gøre en forskel med deres formue. Ønsket er faktisk så stort, at medlemmerne selv har oprettet dedikerede investorgrupper hos os, hvor de fokuserer på klima og women’s health. Her mødes de én gang om måneden og diskuterer viden, netværk og investeringsmuligheder. Men det er ikke udelukkende for at gøre en forskel i verden. Det er også fordi, at der er virkelig mange spændende muligheder for at lave gode investeringer”, siger Kristine Leerbeck. 

”Stort set samtlige af vores kvindelige medlemmer fortæller, at de ønsker at gøre en forskel med deres formue”

Kristine Leerbeck, CEO, Angella Invest

Du kan også deltage i mindre skala

Er man ikke angel investor kan mindre også gøre det. Ønsker man som investor at sætte sine penge i bæredygtige investeringer, findes der flere fonde, der fokuserer på netop det. Du er altid velkommen til at kontakte din Private Banker, hvis du ønsker at få rådgivning om dine investeringer. 

 

 

 

---
Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.