Ser man på de globale aktiemarkeder som en spillefilm, har den seneste tid budt på mere gys end komedie. Med store fald siden fredag og en ordentlig kæberasler til det japanske aktiemarked i mandags er der blevet skruet op for uhyggen.

 

6efa9c40-8f55-4b24-88d3-add6db8bf21e

 

I bund og grund handler uroen om tolkningen af nogle af de nøgletal, der bliver kigget på, når investorer kigger på tværs af verdensøkonomien og ikke mindst på amerikansk økonomi.

Bekymring for recession er blusset op igen

De amerikanske data har overrasket negativt i et par måneder, men det er stort set blevet ignoreret af markederne, da mindre gode datapunkter blev set som gode nyheder for inflationen, og da de var i overensstemmelse med en blød landing.

”Nu har markederne reageret meget kraftigt på de seneste negative overraskelser, fordi bekymringen for recession er blusset op igen. Samtidig bliver der sat nogle spørgsmålstegn ved, om især de amerikanske tech-giganters store investeringer i kunstig intelligens rent faktisk kaster de fordele af sig for selskaberne, som mange havde håbet og forventet”, forklarer chefstrateg Frank Øland.

Bevar roen og hav is i maven

Endelig har den japanske centralbanks renteforhøjelse i sidste uge fået nogle investorer til at sælge ud af investeringer, de havde finansieret ved låntagning i yen, og det har også været med til at presse markedet.

”Vores vigtigste råd lige nu er at bevare roen og have is i maven. Det store fald på det japanske marked mandag er tirsdag morgen afløst af en næsten tilsvarende stigning, og det er et godt eksempel på, at tingene har det med at rette sig ud over tid”, pointerer Frank Øland.

Som bankens investeringseksperter ynder at sige, så slår tiden i markedet oftest timingen i markedet. Eller som Frank selv udtrykker det:

”Vi ser ofte, at de allerbedste dage på aktiemarkedet kommer efter de allerværste. Så mit vigtigste budskab til vores kunder er at slå koldt vand i blodet og bevare roen.”

Frank Øland,
chefstrateg

Spredning af risikoen er afgørende

En vigtig pointe fra Frank er også, at det at bevare roen ikke nødvendigvis betyder, at man forholder sig passivt. Og den aktuelle situation viser med al tydelighed, at det gode gamle budskab om spredning af risikoen i sin portefølje for langt de fleste små som store investorer altid er en god ide.

”Det er i perioder som denne, at en balanceret portefølje viser sin styrke. Mens aktierne er faldet markant, har obligationerne givet pæne gevinster, og det har været med til at stabilisere det samlede afkast i Danske Banks kapitalforvaltningsløsninger”, siger Frank Øland.

En blød landing er sandsynlig

Frank Øland slår også fast, at den bløde landing stadig er det mest sandsynlige scenarie. Risikoen for recession har hele tiden været der, men det er stadig bankens vurdering, at en blød landing for amerikansk økonomi er mere sandsynligt.

”De seneste data er stadig i tråd med en blød landing, men investorernes tolkning af data er skiftet, og recessionsrisikoen er igen blevet indregnet i aktiekurserne.” siger Frank Øland.

DISCLAIMER: Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.