Året starter ikke kun med nye muligheder, men også med øget risiko for at blive svindlet. Og det er ikke flovt, for svindlernes tricks er snedige – og det kan ske for enhver. Læs her, hvordan du beskytter dig selv og dine nærmeste.

 

Januar er højsæson for kærligheds- og investeringssvindel. Svindlerne udnytter, at nogle efter en hyggelig jul måske pludselig føler sig lidt alene og savner nogen at tale med. De kontakter gerne deres mål online eller over telefonen – og fælles for dem er, at de bliver mere og mere sofistikerede. Her er nogle råd om, hvad du skal være opmærksom på, og hvordan du beskytter dig selv, dine nærmeste og jeres penge.

”De fleste af svindelnumrene rammer personer over 50 år, der bliver kontaktet af både investerings- og kærlighedssvindlere. Men svindel rammer alle aldersgrupper – og i Danske Bank har vi set kunder under 18 år blive udsat for svindel. Så det er altid en god ide at minde venner og familie om, at de skal være opmærksomme og kontakte os, hvis de har lavet en overførsel, som de ikke skulle have lavet”, siger Niels Halse, chef for svindelbekæmpelse i Danske Bank. 

”Ingen skal skamme sig over at blive svindlet – for alle kan risikere at ryge i svindlernes fælder. Men du kan undgå det, hvis du kender lidt til deres tricks. Vær for eksempel altid forsigtig med et uopfordret tilbud, der lyder for godt til at være sandt - uanset om det kommer via e-mails, telefonopkald eller sociale medier”

Niels Halse
chef for svindelbekæmpelse i Danske Bank

Sådan fungerer kærlighedssvindel

Kærlighedssvindel er særligt bedragerisk, fordi den udnytter følelsesmæssige sårbarheder. Det betyder også, at man kan blive hårdt ramt på både følelserne og pengepungen, når man bliver svindlet. Svindlerne gør typisk sådan her:

  1. Opbygger tillid: Svindlerne henvender sig til folk på datingsider eller sociale medier og giver sig typisk ud for at være veluddannede personer, man ofte har tillid til (f.eks. læger, ingeniører eller militærpersoner).
  2. Manipulerer med følelser: Over dage eller uger skaber de en følelse af intimitet og tillid mellem jer.
  3. Anmoder om penge: De opfinder nødsituationer, som for eksempel et akut behov for penge til lægeregninger eller rejseudgifter, så de kan besøge dig eller et sygt familiemedlem eller til uventede kriser, som overbeviser dig om, at du skal overføre penge.

Advarselstegn på kærlighedssvindel 

Vær forsigtig, hvis den person, du er i kontakt med 

  • er overdrevent hengiven eller erklærer sin kærlighed meget hurtigt – for godt til at være sandt 
  • er uvillig til at mødes personligt og kommer med undskyldninger for at undgå videoopkald eller fysiske møder 
  • beder om at få penge, gavekort eller kryptovaluta til "presserende" behov 
  • kommer med varierende forklaringer og detaljer, og hvor historierne ikke hænger sammen
  • giver dig dårlig samvittighed, hvis du er skeptisk over for dem
  • har en profil med meget vag eller begrænset information. 

Sådan beskytter du dig mod kærlighedssvindel

Beskyt dig selv på datingplatforme sådan her: 

  • Vær skeptisk over for folk, du aldrig har mødt – og som har dårlige undskyldninger om, hvorfor I ikke kan mødes.
  • Overfør aldrig penge til personer, du aldrig har mødt. Heller ikke kortoplysninger, kontooplysninger eller kopier af personlige dokumenter.
  • Vær varsom med personer, der bor i udlandet eller rejser meget. Det kan ofte være en alarmerende undskyldning for ikke at mødes. 
  • Stil spørgsmål: Svindlere mangler ofte detaljeret viden om deres påståede profession eller bopælsland.

Sådan fungerer investeringssvindel 

Svindlerne kontakter dig over sociale medier eller via telefonen og bruger noget tid på at opbygge tillid og følelsen af en tæt relation. Bagefter lokker de dig ind på falske investeringsplatforme, hvor de taler længe om, hvad andre har vundet på investeringerne. Det foregår typisk sådan her:  

  1. De viser falske grafer og kontoudskrifter på investeringer i for eksempel kryptovalutaer, der ser ud til at have givet meget store afkast - for at opmuntre dig til at investere. 
  2. Det haster! Svindlere presser dig til at handle hurtigt og siger, at tilbuddene er tidsbegrænsede. 
  3. Dine penge forsvinder. Når du forsøger at hæve dine penge, er svindlerne over alle bjerge, og dine penge er væk. 

Sådan beskytter du dig mod investeringssvindel

  • Vær skeptisk over for investeringstilbud. 
  • Overfør aldrig penge til personer, du aldrig har mødt. Heller ikke kortoplysninger, kontooplysninger eller kopier af personlige dokumenter.
  • Undersøg tingene grundigt ved for eksempel at tjekke, om investeringsplatformen er i Finanstilsynets virksomhedsregister. Det gør du på Søg virksomheder.  
  • Undgå at dele skærme, og overlad aldrig kontrollen til andre. Svindlere kan bede om fjernadgang for at "hjælpe" med dine transaktioner og overtage styringen af din skærm.
  • Tryk aldrig på reklamer for investeringer på de sociale medier eller på google-søgninger.

 

Du kan sikre dit digitale liv

Først og fremmest sikrer du dig mod digital svindel ved ikke at dele dit password med nogen. Og del heller ikke personlige eller økonomiske detaljer med folk, du ikke kender virkelig godt. Se også regelmæssigt på dine konti, så du opdager, hvis der er beløb, der bliver hævet, som du ikke kender til. 

Hvad skal du gøre, hvis du mistænker svindel?

Hvis skaden først er sket, er der nogle ting, du kan gøre, så du undgår, at skaden bliver værre. Og jo hurtigere du handler, des bedre.

  1. Stop al kontakt med den mistænkte svindler.
  2. Ring til os på 70 123 456, så vi – selv om det er usikkert, om det kan lade sig gøre - kan forsøge at få pengene tilbage til dig. Vi kan også hjælpe med at sikre dine konti og undersøge eventuelle mistænkelige transaktioner. Du finder flere informationer på danskebank.dk/besafe.
  3. Rapporter til myndighederne – for eksempel politiet via deres hjemmeside eller ved at besøge din lokale politistation.
  4. Advar andre, så du hjælper venner og familie med at undgå lignende svindel.

I Danske Bank arbejder vi på at forhindre alle typer svindel ved at implementere robuste foranstaltninger, der kan være med til at beskytte dine penge. Derfor er det vigtigt, at du fortæller os, hvis du er blevet svindlet. Sammen kan vi sørge for, at svindlerne ikke får lov til at påvirke dig eller dine kære.