Be Safe - beskyt dig selv mod økonomisk kriminalitet

Økonomisk kriminelle er konstant på udkig efter nye muligheder. Der findes mange forskellige former for kriminel aktivitet, og her på hjemmesiden kan du se, hvad du særligt skal være opmærksom på, så du ikke selv bliver offer for økonomisk kriminalitet. Hjemmesiden fortæller derfor også, hvad vores arbejde med at bekæmpe økonomisk kriminalitet betyder for dig som kunde i Danske Bank.

Seks vigtige råd – sådan beskytter du dig selv og dine penge

! Reager aldrig på sms’er, e-mails eller telefonopkald, hvor du bliver bedt om at afgive personlige oplysninger. Videregiv aldrig personlige oplysninger som f.eks. oplysninger om dit NemID/MitID, logins eller passwords til andre.

! Tænk dig om en ekstra gang, før du klikker på links eller åbner vedhæftede filer. Tjek e-mails omhyggeligt – selv små uregelmæssigheder kan være tegn på, at e-mailen er fup. Vær ekstra på vagt, når du får e-mails og sms’er fra personer, du ikke kender, og fra banker og andre officielle kilder. E-mails og sms’er fra svindlere giver indtryk af, at noget haster, de indeholder ofte fejl og har et usædvanligt udseende. Vær f.eks. også opmærksom på stavefejl.

! Stol altid på din mavefornemmelse. Hvis noget lyder for godt til at være sandt, så er det det i reglen også! Kriminelle bruger ofte en professionel tone og skaber en falsk følelse af sikkerhed. Et eksempel på dette er investeringssvindel, hvor svindlerne lover garanterede afkast på en investeringsmulighed, som de påstår, at kun du kan benytte. Stop op og tænk efter. En legitim virksomhed vil aldrig bede dig om at træffe en forhastet beslutning.

! Se efter usædvanlige transaktioner (betalinger og overførsler) på dine konti. Tjek regelmæssigt din saldo via mobil- eller netbanken for at se, om der er transaktioner, du ikke kan genkende.

! Når du overfører penge, skal du være sikker på, at alle oplysningerne er korrekte, før du går videre. Når du overfører penge til udlandet, så husk at tjekke SWIFT-/BIC-adressen, landet og valutakoden og alle de andre oplysninger om den person, du overfører penge til. Det handler ikke kun om svindel, men også om at du sikrer dig, at pengene havner i de rigtige hænder, og at du dermed slipper for en masse besvær.

!Vær sikker på nettet med firewalls og passwords. Brug forskellige stærke og sikre passwords, der er en kombination af bogstaver og tal, og husk at ændre dit password tit. Læs mere om cybersikkerhed og få gode råd om, hvordan du kan være sikker på nettet.

 

Hvis du har mistanke om, at du er blevet offer for svindel, skal du ringe til os omgående på 70 12 34 56.
Læs mere om, hvad du skal gøre, hvis du har mistanke om svindel.

Gode råd

  • Brug af kort og digitale betalingsmidler

    Bliv klogere på, hvordan du beskytter dig selv, når du

    • bruger dit kort i en forretning, på en restaurant eller i en pengeautomat
    • betaler og overfører penge
    • handler på nettet
    • opdager en usædvanlig transaktion på dit kort
    • modtager e-mails, sms’er og telefonopkald.

    Sådan opdager du økonomisk kriminalitet

    På vores hjemmeside om kort og digitale betalinger får du blandt andet gode råd om, hvordan du beskytter dig selv mod økonomisk kriminalitet, når du bruger dit betalingskort eller betaler og overfører penge digitalt.

    Siden beskriver også de risici, der er, når du gennemfører en betaling.

    Du skal ringe til os omgående på 70 12 34 56, hvis du har mistanke om, at du er blevet offer for svindel.

  • Investeringer

    Investeringssvindel er kendetegnet ved, at svindlerne lover høje afkast og lav risiko. De falske annoncer hævder ofte, at investeringen er anbefalet af kendte personer eller støttet af en troværdig virksomhed.

    • Vær kritisk over for tilbud om investering, der lover dig en sikker investering, et garanteret højt afkast og en lav risiko.
    • Vær på vagt over for tilbud, som du får at vide, kun er til dig og ikke må deles med andre.
    • Tjek, at investeringsannoncen er indsat af en anerkendt finansiel institution.
    • Her på siden kan du læse mere om investeringssvindel, og hvad du skal være opmærksom på, så du undgår at blive offer for denne type svindel. 
    • Læs mere i Sådan kommer du i gang med at investere (danskebank.dk) om, hvordan du på en sikker måde kan begynde at investere.
  • Internationale risici

    Vær på vagt, når du overfører penge til udlandet

    • Svindlerne gemmer sig bag (flere) landegrænser for at sløre deres ulovlige aktiviteter. Tjek altid udenlandske transaktioner og sælgere på nettet, før du gør noget. 
    • Læs mere om, hvordan du overfører penge og lignende på tværs af landegrænser på en sikker måde.
    • Når du handler med andre i udlandet – eller overfører penge på tværs af grænser  – så vær opmærksom på, om der gælder embargoer og sanktioner. Læs mere om sanktioner her.
    • Når du overfører penge til udlandet, kan vi i visse tilfælde have behov for at kontakte dig og stille spørgsmål. Det gør vi for at sikre, at du ikke udsætter dig selv eller Danske Bank for en risiko fra udlandet.
    • Når du er ude at rejse, anbefaler vi, at du har mere end ét kort med dig – og genopfrisk gerne vores tips til, hvordan du kan beskytte dine kort på rejsen, før du tager afsted.
    • Læs mere om, hvilke kort du kan bruge i udlandet.

Be Safe online

På vores hjemmeside om cybersikkerhed kan du læse mere om, hvordan du kan være sikker på nettet.



Brug stærke og sikre passwords, og del dem aldrig med andre.



Videregiv aldrig personlige oplysninger, f.eks. oplysninger om NemID/MitID, logins eller passwords, til andre.



Husk at opdatere dit antivirusprogram og din firewall.

Nogle af de mest almindelige former for svindel

Sådan påvirker vores ansvar som bank dig som kunde

I Danske Bank har vi stort fokus på at bekæmpe økonomisk kriminalitet. Det mærker du også som kunde.

Banker og andre finansielle institutioner er nogle af myndighedernes vigtigste allierede i bekæmpelsen af hvidvask og andre former for økonomisk kriminalitet.

Som bank skal vi blandt andet kunne dokumentere over for myndighederne, at vi ved, hvem vores kunder er, og at vi forstår, hvordan de bruger banken – det såkaldte kend-din-kunde-princip.

Se videoen her på sitet  for information om, hvordan de foranstaltninger, som vi har truffet i Danske Bank for at bekæmpe økonomisk kriminalitet, påvirker dig som kunde.

Hvorfor skal du uploade ID?

  • Alle vores kunder er omfattet af vores procedure til kundekendskab. De sikrer, at vi ved, hvem vores kunder er. Procedurerne gælder ikke kun for nye kunder, men også for eksisterende kunder, selv om de har brugt Danske Bank i mange år.
  • Med procedurerne kan vi bekræfte kundens identitet, forstå kundens behov for og brug af banken.
  • Vi tjekker regelmæssigt om en kundes behov eller brug af banken har ændret sig.
  • Læs mere om, hvorfor vi stiller vores kunder spørgsmål og beder dem om at legitimere sig.

Hvorfor stiller vi spørgsmål om dine kontobevægelser?

  • Vi screeninger og overvåger alle kontobevægelser for at  følge med i, hvordan vores kunder bruger banken.
  • Ved at kende vores kunder og følge med i deres brug af banken og derefter sammenholde disse data med kundens forventede brug af banken, kan vi opdage eventuel usædvanlig aktivitet.
  • Vores systemer og procedurer hjælper os også med at finde ud af, hvornår vi skal undersøge, om en kunde er blevet offer for økonomisk kriminalitet, eller om Danske Bank udnyttes til ulovlige aktiviteter.
  • Vi kan bede dig dokumentere bevægelser på din konto, som afviger fra din forventede brug af banken. Derfor anbefaler vi, at du gemmer dokumentation for eksempelvis private lån eller køb.

Hvorfor stopper vi dine betalinger eller overførsler?

  • Som alle andre banker følger Danske Bank internationale sanktionslister og screener kundeoplysninger op imod disse lister.
  • For at validere, sammenholde og screene vores kundedata benytter vi data fra internationale kilder som f.eks. EU og FN og fra nationale registre.
  • Læs mere her om sanktioner her.

Andre har også set…


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.