Hvad koster en liter mælk? Og hvor meget skal man egentligt spare op? Børn har meget at lære, når det gælder penge og deres værdi, men i en travl hverdag kan det være svært at finde tid og overskud til at tage hul på snakken om penge.
For at gøre det nemmere har vi netop lanceret det digitale univers PengeSkyen, der skal inspirere forældre til børn mellem fem og 17 år til at sætte fokus på pengeforståelse, opsparing, forbrug og digitale penge.
”Vi ved fra forskningen, at gode pengevaner bliver dannet tidligt i livet, og dårlige pengevaner kan få livslange konsekvenser. Med PengeSkyen ønsker vi at hjælpe forældre med at øge både kendskabet og forståelsen for, hvad gode pengevaner betyder i hverdagen – og være med til at inspirere til at tale mere om penge derhjemme, så vi kan være med til skabe en højere grad af finansiel tryghed i hverdagen, ” fortæller Anne Juel Jørgensen, der er chef for Danske Banks læringstiltag til børn og unge.
Det skal være sjovt at tale om penge
I PengeSkyen finder man viden og råd om børns pengevaner og konkrete værktøjer, som man kan bruge i hverdagen, når penge er samtaleemnet i familien. Det kan fx være, hvordan man giver lommepenge. Det kan også være, at man vil printe de klippe-klister-lege ud, hvor man lærer mere om penge og fx opsparing.
”I PengeSkyen har vi sammen med en række eksperter sat fokus på emner som pengeforståelse, opsparing, forbrug og digitale penge. Indholdet er blandt andet en række videoer (webisodes) med TV-vært Signe Lindkvist, artikler med gode råd til forældre og facts om børn og penge,” forklarer Anne Juel Jørgensen.
I denne video fra Pengeskyen undersøger Signe Lindkvist om børn og unge har begreb om, hvad almindelige ting i et hjem koster.
Pengevaner dannes tidligt
Og hvorfor så starte allerede i barnealderen? Anne Juel Jørgensen fortæller, at nyere forskning viser, at fundamentet for finansielle kompetencer bliver fastlagt, allerede når børn er syv år gamle.
”Forskningen viser, at viden om penge og økonomi ikke i sig selv er nok. Det handler mere om, at man fra barns ben får erfaring med penge og opbygger et mindset, hvor man lærer at udskyde behov for at nå sine mål og drømme, ” fortæller Anne Juel Jørgensen.
Hun håber, at det digitale pengeunivers vil give børn nogle finansielle kompetencer, de kan bruge resten af livet.
Du er rollemodellen
Viden, råd og værktøjer gør det ikke alene, når børn skal klædes på til voksenlivet med gode pengevaner. Ifølge Anne Juel Jørgensen er forældrene i høj grad børnenes vigtigste rollemodel, også når det gælder pengevaner.
”Forældre bør altså ikke undervurdere, hvor stor en indflydelse deres egen finansielle adfærd – god som dårlig – har på deres børns fremtidige finansielle evner, hvad end det handler om opsparing, forbrug eller at tjene penge, ” siger Anne Juel Jørgensen.
Besøg Pengeskyen
Se flere videoer med Signe Lindkvist og læs mere om ’børn og lommepenge’, ’børns pengeforståelse og forbrug’, ’træn din økonomiske sans’, med mere.
”Vi ved fra forskningen, at gode pengevaner bliver dannet tidligt i livet”, fortæller Anne Juel Jørgensen, der er chef for Danske Banks læringstiltag til børn og unge – blandt andet Pengeskyen.
’Finansiel forståelse’ – et fokusområde
Finansiel forståelse er et af Danske Banks syv fokusområder inden for samfundsansvar og bæredygtighed, der er bankens ambition om at blive en bedre bank for alle interessenter – kunder, medarbejdere, samfundet og aktionærer. Danske Banks 2023-mål for ’Finansiel forståelse’ lyder at understøtte 2 mio. unge, børn og deres forældre med værktøjer, services og ekspertise, så de kan vokse og gøre en positiv samfundsmæssig forskel.