Børn og penge er en mærkesag for Danske Bank. For selvom det kan være svært for børn at navigere i det digitale pengelandskab med ’usynlige’ penge, kan det godt betale sig at opbygge sunde pengevaner tidligt – og som forælder spiller du en afgørende rolle.

Her præsenterer vi fire digitale løsninger, vi har udviklet til børn i forskellige aldre. Undervejs giver vi også ordet til Thomas Foged, der er Private Banker i Danske Bank, og som hver dag hjælper kunder og familier med at få mest muligt ud af deres penge.

5-9 år: Pengeby – et gratis læringsspil om penge og matematik
Pengeby er et spil, hvor børn i indskolingsalderen (5 til 9 år) kan gøre sig værdifulde erfaringer med penge gennem leg. I spillet lærer børn, hvad det vil sige at tjene penge ved at handle med varer, som de får adgang til i løbet af spillet – f.eks. ved at sortere skrald, fange fisk i søen eller samle æg i hønsegården. Pengene kan de vælge at bruge til at forbedre deres figur og deres by, eller de kan spare dem op og investere i en grønnere og mere bæredygtig by.
Spil Pengeby
Prøv Pengeby gratis på www.pengeby.dk – eller hent appen i App Store eller Google Play

8-14 år: Lommepenge på en nem måde
Brug vores Lommepenge-app til at give lommepenge til dit barn – helt uden at hæve kontanter. På den måde lærer du også dit barn at blive fortrolig med rigtige penge i en digital verden, fordi appen giver børnene et enkelt overblik, hvor de let kan følge med i, hvor mange penge de har.

”Børn i denne alder er allerede så digitalt velbevandrede, at de kan godt lære, hvad penge er via en skærm. Sat lidt på spidsen kan man sige, at lommepenge i form af kontanter lærer børn nogle færdigheder, de slet ikke får brug for som voksne. Digitale penge er ikke bare fremtiden – det er også nutiden, fordi det for langt de fleste børn allerede nu afspejler, hvordan deres mor og far betaler for varer på nettet og i butikker,” fortæller Thomas Foged, der er Private Banker i Danske Bank.

Med Lommepenge-løsningen får barnet både et betalingskort og en app, der holder styr på pengene.

Sådan fungerer løsningen:
  1. Du overfører lommepenge til dit barns lommepenge-konto fra din mobilbank.
  2. Dit barn kan se pengene på kontoen i lommepenge-appen på sin telefon.
  3. Barnet bruger sine lommepenge via det betalingskort, der følger med appen. 
  4. Du kan via din mobilbank følge med i, hvor mange lommepenge dit barn bruger.
  5. Læs mere om Lommepenge-løsningen

13+ år: MobilePay – betal nemt med mobilen
Man kan få MobilePay på mobilen, fra man fylder 13 år. Derudover kræver det kun, at forældre eller værge giver lov, og at man har sit eget betalingskort (man kan bruge det samme, som fulgte med Lommepenge-appen).

”Det er ofte en stor ting for børnene at få MobilePay. De har set forældrene eller ældre søskende eller venner bruge det, og de har glædet sig til også selv at kunne betale i butikker og overføre penge til og fra vennerne direkte fra mobilen,” siger Thomas Foged, der også oplever, at forældrene er glade for de praktiske fordele, når barnet får MobilePay:

"Man behøver ikke have kortet med hjemmefra, og man skal ikke huske en pinkode."

Thomas Foged, Private Banker i Danske Bank


”For det første er det nemmere, fordi barnet alligevel altid har mobilen med sig. Man behøver ikke have kortet med hjemmefra, og man skal ikke huske en pinkode. Og for det andet kan man som forælder bedre følge med via sin egen mobilbank. Det er mere gennemsigtigt, hvor og hvordan pengene bliver brugt, end hvis man for eksempel giver barnet 100 kroner i kontanter. Og så kan man jo også hurtigt overføre 50 kroner ekstra, hvis barnet er på lejrskole eller lignende,” forklarer han.

Se guiden MobilePay til unge

15-17 år: Net- og mobilbank til unge
I de sidste år, inden den unge bliver 18 år og myndig, kan han eller hun få mobil- og netbank. Her kan dit barn hurtigt få overblik over sine penge uafhængigt af tid og sted – og når det er nemt at tjekke saldoen, spare op eller spærre et mistet kort, bliver det hurtigere en god vane.

”Mobilbanken kan i virkeligheden nogenlunde det samme som Lommepenge-appen – bare med en smule mere oplevet selvstændighed. Her kan barnet følge sine daglige transaktioner og flytte penge fra én konto til en anden. Det giver mulighed for en god og langsom tilvænning til den daglige økonomi, der følger med, når man bliver voksen,” fortæller Thomas Foged.

I mobilbanken kan barnet blandt andet prøve kræfter med at lægge budget baseret på udgifter og indtægter, opsparing til drømmene og det løbende overblik, så man bliver fortrolig med sin egen økonomi.