Danskernes sommerhusfeber i 2020 sendte både antallet af handler og priserne på himmelfart. Der var på mange måder tale om et ekstremt år, hvor der blev sat en ny handelsrekord – og det endda med flere længder.

I 2020 blev der solgt 15.833 sommerhuse, hvor den tidligere rekord – med udgangspunkt i data fra Danmarks Statistik – blev sat tilbage i 2004 med 12.503 solgte sommerhuse. Coronaåret ender dermed hele 27 % over den tidligere rekord.

Den massive efterspørgsel medførte også, priserne steg til vejrs. Sommerhuspriserne steg med to-cifrede vækstrater i løbet af 2020 – ved udgangen af året lå priserne hele 11,1 % over året før. Det svarer til, at et gennemsnitligt sommerhus på 75 kvadratmeter blev små 140.000 kroner dyrere gennem året.

”Corona-krisen har uden tvivl fået en del danskere til at fremrykke deres planer for køb af sommerhus – og samtidig har krisen inspireret andre til at købe sommerhus,” siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Faldende udbud

Den høje aktivitet på sommerhusmarkedet har også været med til at få boligudbuddet til at falde i rekordhøjt tempo. I starten af januar lå udbuddet af sommerhuse til salg næsten 45 % lavere end året før.

Og her i starten af 2021 er der stadig stor aktivitet på sommerhusmarkedet og pres på sommerhusudlejningen i ferieåret 2021.

Christian Hilligsøe Heinig er imidlertid spændt på, hvordan sommerhusmarkedet reagerer, når vacciner forhåbentligt får styr på corona-pandemien i løbet af 2021 og restriktioner kan blive løftet: