Sommerhusboom satte rekord i 2020

Der var rift om sommerhusene i 2020, der skabte flere rekorder med blandt andet flest solgte sommerhuse i nyere tid. Men fortsætter sommerhusfesten i 2021?

Danskernes sommerhusfeber i 2020 sendte både antallet af handler og priserne på himmelfart. Der var på mange måder tale om et ekstremt år, hvor der blev sat en ny handelsrekord – og det endda med flere længder.

I 2020 blev der solgt 15.833 sommerhuse, hvor den tidligere rekord – med udgangspunkt i data fra Danmarks Statistik – blev sat tilbage i 2004 med 12.503 solgte sommerhuse. Coronaåret ender dermed hele 27 % over den tidligere rekord.

Den massive efterspørgsel medførte også, priserne steg til vejrs. Sommerhuspriserne steg med to-cifrede vækstrater i løbet af 2020 – ved udgangen af året lå priserne hele 11,1 % over året før. Det svarer til, at et gennemsnitligt sommerhus på 75 kvadratmeter blev små 140.000 kroner dyrere gennem året.

”Corona-krisen har uden tvivl fået en del danskere til at fremrykke deres planer for køb af sommerhus – og samtidig har krisen inspireret andre til at købe sommerhus,” siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Faldende udbud

Den høje aktivitet på sommerhusmarkedet har også været med til at få boligudbuddet til at falde i rekordhøjt tempo. I starten af januar lå udbuddet af sommerhuse til salg næsten 45 % lavere end året før.

Og her i starten af 2021 er der stadig stor aktivitet på sommerhusmarkedet og pres på sommerhusudlejningen i ferieåret 2021.

Christian Hilligsøe Heinig er imidlertid spændt på, hvordan sommerhusmarkedet reagerer, når vacciner forhåbentligt får styr på corona-pandemien i løbet af 2021 og restriktioner kan blive løftet:

”Vores vurdering er umiddelbart, at danskerne vil genoptage tidligere ferievaner og i stor stil søge mod udlandet – og det kan være med til at sætte tempoet ned på sommerhusmarkedet,” siger Christian Hilligsøe Heinig.

Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark

Stadig pæn aktivitet og stigende priser

Han forventer, at afmatningen på sommerhusmarkedet først vil gøre sig gældende, når vi ser ind i andet halvår af i år og videre ind i 2022

”Det er vores umiddelbare vurdering, at ”festen” på sommerhusmarkedet vil gå ned i gear i løbet af 2021 i takt med, at det lysner for feriemuligheder i udlandet. Samtidig vil vi også kunne se lidt stigende renter i løbet af andet halvår, hvis pandemien endeligt slipper sit greb. Det vil også kunne bidrage til at trække lidt tempo ud af sommerhusmarkedet. Det ændrer dog ikke ved, at vi stadig ser pæn aktivitet og stigende priser på sommerhusmarkedet i 2021 – men altså i et lavere tempo end i 2020, ” siger Christian Hilligsøe Heinig.

Sommerhus nu?

Overvejer du at købe sommerhus op til foråret og påskeferien, vil det være en god idé allerede nu at kontakte mæglere i det lokalområde, du er interesseret i. Aktuelt set venter Realkredit Danmark, at huspriserne stiger med omtrent 4 % på landsplan i 2021, og med den udvikling vi ser på sommerhusmarkedet i øjeblikket, så forventes det, at sommerhusmarkedet vil klare sig en smule bedre end parcelhusmarkedet i år.

Få alle fordelene i dag. Bliv Private Banking kunde i Danske Bank