Gå til hovedindhold

Vend tilbage til en frisk start – for dig og dit team

Coronakrisen har udfordret alle på det danske arbejdsmarked, og skabt en helt ny hverdag for både ledere og medarbejdere med hjemmearbejdspladser og virtuelle møder. Men efter den første store omvæltning, venter der endnu en. Nemlig hvordan vi skal komme tilbage igen?

Tilbagevending til arbejdspladsen stiller endnu en gang ledere i en ny og udfordrende situation. Der kan være mange ting, man skal være opmærksom på, og det kan være svært at forudsige, hvordan den enkelte medarbejder reagerer på situationen.

Men store forandringer som denne rummer også muligheder for at skabe nye rammer for dine teams, identificere de gode vane du gerne vil forstærke, og lægge de dårlige vaner væk.

Til at hjælpe ledere med dette arbejde har Danica Pension udviklet disse seks brugbare råd i samarbejde med den internationale ledelsesorganisation Potential Project og PPclinic:

1. Sæt retning, men anerkend, at du ikke har alle svar

For at give dit team tryghed er det vigtigt, at du både anerkender og kommunikerer, at du ikke har alle svarene. Det er din opgave, at sætte retning og træffe beslutninger, men det kan være en fordel at stille flere spørgsmål, end du giver svar. Giv dit team ejerskab, og prøv at udfordre gamle antagelser hos dig selv og dit team.

2. Hvad kan I tage med videre?

Se tiden efter corona som en mulighed for at definere nye bedre vaner for dig og dit team. Det er vigtigt, at I som team deler jeres erfaringer.

Diskuter, hvad I har lært af corona-krisen. Måske er der noget i jeres mødekultur, i måden I arbejder på eller i jeres vilje til at eksperimentere eller prøve nyt, som I kan bringe med tilbage til den mere almindelige arbejdsdag. Du kan for eksempel spørge dig selv og dit team:

– Hvad har du selv lært?
– Hvad har vi lært som team?
– Hvilke tiltag kan styrke os nu som team?

Brug refleksionen til at beskrive hvad I gerne vil ændre. Gerne i form af konkrete handlinger og adfærd.

3. Brug din energi på det, du kan kontrollere

Husk at bruge din energi rigtigt. Der vil være mange ting, du ikke kan kontrollere. Hjælp også dine medarbejdere til at fokusere på det, de kan kontrollere. Eksempelvis deres konkrete opgaver. Det er vigtigt at være meget klar over, hvilke ting man har indflydelse på, og hvilke man ikke har.

4. Vær ekstra opmærksom på trivslen

Vi reagerer alle forskelligt, på det vi har været igennem. Nogle kan være upåvirkede, mens andre kan være udfordrede. Det kan give anledning til konflikter eller stresslignende symptomer. Du kan med fordel være opmærksom på følgende:

– Prioriter hyppigere 1:1 samtaler. Spørg, hvad du kan gøre for at støtte din medarbejder.
– Husk at give plads til de svære følelser - også på teamniveau.
– Sæt trivsel som fast punkt på teammøde. Spørg for eksempel medarbejderne, hvor de er humørmæssigt på en skala fra 1-10 og hvorfor.
– Overvej selv at vise sårbarhed og ærlighed for at sætte tonen for en åben dialog.

5. Bevar motivationen

Du har formentlig brugt rigtig meget energi på at hjælpe dit team gennem den sidste tid. Accepter, at du selv kan føle dig lidt mat og brugt nu. Det er helt naturligt. Husk fortsat at passe på dig selv og hold pauser, hvor du ikke tænker over situationen. Gør ting, der gør dig glad, så du har energi til at motivere dit team.

6. Glem ikke det sociale

Vær opmærksom på at genopbygge dit team, når I mødes fysisk igen. Giv plads til sociale aktiviteter for at bringe folk sammen på ny. Vær opmærksom på medarbejdere, hvis attitude og adfærd er anderledes end den plejer at være.

 

Rådene er lavet i samarbejde med Potential Project og PPclinic

Chris MacDonald: Sådan holder du dig sund i krisen

Hvordan holder man sig sund og aktiv, når man samtidig arbejder hjemmefra og helst skal være inde det meste af tiden? Hør en af Danmarks førende sundhedsformidlere Chris MacDonald give sit bud på, hvordan man sætter grænser mellem arbejde og fritid i denne specielle tid, hvad man kan gøre for at holde sig aktiv derhjemme og ikke mindst hvordan man bedst håndterer usikkerheden i en situation som denne.

Hør afsnittet af podcasten ’Sunde Stemmer’

Chris MacDonald er blandt gæsterne i de særlige corona-specials i Danica Pensions podcast-serie ’Sunde Stemmer’.

Få alle fordelene i dag. Bliv Private Banking kunde i Danske Bank