Kort fortalt

  • Selv køb og behold-strategien kræver, at du løbende er opmærksom som investor.
  • Lader du aktieporteføljen passe sig selv, går du glip af nye trends og tendenser.
  • Samtidig risikerer du at holde fast i aktier, der underperformer år efter år.
  • Indeksfonde kan være en genvej til at få en bid af det hele som investor.


Køb og behold. Sådan lyder et af de mest klassiske råd til langsigtede investorer, som opfordres til at holde fast i stedet for at købe og sælge aktier i tide og utide.

Med fare for at komme i modvind vil jeg dog tillade mig at udfordre dogmet. For selv om det er en god strategi, skal du sørge gøre det på den rigtige måde. Investerer du i enkeltaktier, skal du jo ikke ukritisk holde fast i alle selskaber i porteføljen til enhver tid og lukke øjnene for nye trends og tendenser.

Spørg fx en finne, hvor smart det har været med Nokia som køb og behold. Aktien oplevede et brutalt fald fra tinderne, da selskabet i sin tid missede smartphone-toget og blev kvast af Apple. Det var dengang før finanskrisen, da General Electric blev betragtet som en sikker havn på aktiemarkederne på grund af sin stabilitet, nærmest som en form for obligation. I dag? Not so much!
Det er ikke i orden, hvis du fuldstændig ignorerer fremkomsten af nye globale megatrends.
Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank. 

De nye giganter
Eller tag et selskab som AMSL. Kender du det? Ellers kan jeg fortælle, at den hollandske producent af udstyr til computerchips-industrien i dag har en større markedsværdi end den samlede europæiske autosektor og nærmer sig Nestlés førerposition som Europas største selskab. I toppen af den europæiske superliga finder vi også franske LVMH med luksusbrands som fx Louis Vuitton, Christian Dior og Moët & Chandon, og LMVH giver blandt andet Novo Nordisk baghjul målt på markedsværdi.

Fremmarchen for AMSL og LMVH afspejler globale trends som blandt andet øget digitalisering og stigende velstand i mange udviklingslande, og trods en køb og behold-strategi skal du løbende sikre dig, at din portefølje af aktier afspejler verdens udvikling. Havde du ikke fulgt med tiden de seneste årtier, var du fx gået glip af globale sværvægtere som Amazon, Alphabet og Facebook og ville måske rode rundt med en uforholdsmæssig stor andel af olieselskaber i porteføljen.

Det er ikke i orden
Min pointe er, at selvfølgelig kan du ikke gardere dig mod udsving og dårlige perioder. Du kan ikke fjerne den generelle markedsrisiko, hvor økonomiske nedgangstider kan give kursfald på aktiemarkederne, og det er i orden, at dine sundhedsaktier i perioder ikke gør det lige så godt som mere cykliske aktier som finans og industri. Sådan er et konjunkturforløb.

Men det er ikke i orden, hvis du år efter år holder fast i aktier, der til stadighed gør det dårligere end konkurrenterne, og det er ikke i orden, hvis du fuldstændig ignorerer fremkomsten af nye globale megatrends. Ser man fx på det europæiske aktieindeks, kan du jo også se, at sammensætningen ændrer sig over tid – fx har e-handel givet sektoren cyklisk forbrug et løft, og undersektoren luksusvarer har overhalet forsikringssektoren i størrelse.

Den enkle genvej som investor
Har du ikke selv tid til at følge udviklingen og tilpasse porteføljen fra tid til anden, kan du fx overveje at investere i en indeksfond, hvor du automatisk får en bid af det hele. Så bliver dine investeringer også løbende tilpasset i forhold til, hvordan sammensætningen af indekset udvikler sig.

Du kan også vælge en gylden middelvej. Invester fx en del af pengene i en fond, og suppler med nogle enkeltaktier på toppen. Jeg vil dog stadig være efter dig, hvis du bare lader porteføljen af enkeltaktier gro til, men det er kun, fordi jeg vil dig det godt. 

HUSK: Som investeringskunde i Danske Bank kan du løbende få adgang til vores anbefalinger af interessante investeringer inden for forskellige regioner, sektorer og temaer.


TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.

Hvis du overvejer at investere

Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.
Book online møde