Del

Undgå at købe katten i sækken

Ejerskifte behøver ikke være ensbetydende med afhændelse af virksomhed til enten næste generation eller ekstern part. Ejerskifte kan også betyde overtagelse af anden virksomhed, og tidspunktet for at gøre det kan være gunstigt netop nu. Alligevel skal man være yderst grundig i sit forarbejde forud for eventuelt køb, lyder det fra eksperter.

Hvis man som ejerleder stadig føler, at man har mange gode år i sig på arbejdsmarkedet, og man ikke har planer om at afhænde virksomheden lige foreløbig, så kunne opkøb af en eller flere virksomheder være et alternativ. Det kræver selvfølgelig, man i forvejen har et solidt egenkapitalgrundlag. Men til gengæld er der gode muligheder for at opnå succes, hvis man indlemmer en ny og veldrevet forretning i sit eksisterende virksomheds-set-up.

”Generelt vil jeg mene, at det er et rigtig godt tidspunkt at købe på. Der er rigtig mange dygtige, mellemstore danske virksomheder, der er drevet godt og som har lært meget af finanskrisen. Jeg er overbevist om, at det stadigvæk kan være meget fornuftigt at foretage opkøb og foretage konsolidering inden for en lang række industrier,” siger Jørn Jepsen, partner hos Deloitte.

Han bakkes op af økonomiprofessor ved CBS, Niels Westergård-Nielsen. Han mener, at man som køber kan gøre en god handel, fordi der i øjeblikket er mange virksomheder til salg, hvilket presser prisen nedad. Dog skal man ifølge Niels Westergård-Nielsen have gjort sig nogle strategiske overvejelser, inden man sætter blækket på købsaftalen.

”Selvom virksomheden, man overvejer at købe, og markedet den befinder sig i, virker sundt, så er det vigtigt at tænke to skridt frem. Vil virksomheden klare sig ligeså godt i løbet af de næste fem til ti år? Hvis man i sin tid købte Kodak med henblik på at videreudvikle deres koncept, ville man have brændt nallerne eftertrykkeligt. I stedet skal man være visionær og tænke over, hvor og hvordan man vil sætte sit eget præg på virksomheden,” siger Niels Westergård-Nielsen. 
"Man skal ikke bare købe, fordi markedet og priserne ser fornuftige ud. Der skal være et soleklart incitament for opkøb, fordi det økonomiske opsving i Danmark er meget beskedent, hvorfor det hurtigt kan blive en sej omgang at få hevet sin investering hjem igen." 
Niels Westergård-Nielsen, økonomiprofessor ved CBS
Køb kun efter grundig overvejelse
Selvom markedet virker modent til opkøb, så kan det blive svært at få bankerne til at finansiere gildet, da de i de senere år er blevet underlagt nogle restriktioner for udlån og krav til køber om at komme med et solidt egenkapitalindskud. Alligevel er der en række fordele ved opkøb af veldrevede forretninger, hvis man får finansieringen på plads. Man har fra dag ét en ny kundegruppe og deraf indtjening, mens man overtager oplært personale, et veldrevet produktionsapparat og sandsynligvis ekstra lokaler. Derudover kan man forøge markedsandelen, hvis man køber en konkurrent. Men ifølge Niels Westergård-Nielsen skal tænke nøje over, hvorvidt prisen, man ender med at give for virksomheden, kan matche den fremtidige indtjening.

”Man skal ikke bare købe, fordi markedet og priserne ser fornuftige ud. Der skal være et soleklart incitament for opkøb, fordi det økonomiske opsving i Danmark er meget beskedent, hvorfor det hurtigt kan blive en sej omgang at få hevet sin investering hjem igen. Virksomheden man overvejer at købe bør derfor kunne fremvise et solidt cash flow, så den nye virksomhed, man erhverver, ikke bliver en klods om benet på en fond eller mindre virksomhed, der ofte vil se resultater inden for en overskuelig tidshorisont,” siger Niels Westergård-Nielsen.

Forberedelse er derfor et kodeord, når man overvejer et køb. Det betyder også, at det er en god ide at have styr på direkte såvel som indirekte skatter. Det kunne være momsregler samt eventuelle vand-, kemikalie- og spilleafgifter, der alle kan blive dyre fornøjelser for den nye ejer afhængig af, hvilken branche man er i. Derfor bør man ifølge Jørn Jepsen som køber også nøje overveje, hvilken branche man vil sætte kløerne i samt, i tilfælde af konkret interesse, indgå tidlig og direkte dialog med den nuværende ejerleder.

”Hvis man går med tanker om opkøb af virksomheder, er det en god ide at kigge på hvilke brancher, man mener vil vækste de kommende år. Derudover skal man kigge på virksomhedens ejerstruktur.  Fylder ejeren for meget?  Bygger virksomheds værdier sig på ejerlederen og er alle relationer omkring virksomheden forenelig med ejeren, kan det være svært at fortsætte en positiv udvikling efter transaktionen. Men i tilfælde af interesse bør man som køber melde offensivt ud og vise sin interesse overfor sælger. Hvis man ikke gør det, risikerer man ikke at komme med i opløbet, når køberen skal findes. En lang række transaktioner på ejerdrevne virksomheder sker uden for officielle miljøer, hvor salget opstår på baggrund af opståede relationer,” slutter Jørn Jepsen. 

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.