Kort fortalt

  • Den bløde landing er en sjældenhed, men ikke en umulighed.
  • Vi skal ikke forvente en hjælpende hånd fra renterne.
  • Fire faktorer giver dog anledning til en vis optimisme.

ANBEFALINGERNE her på Investeringsnyt er primært tiltænkt investorer, der selv ønsker at investere med input og sparring fra os. Har du investeret i en investeringsløsning i Danske Bank som fx Danske Porteføljepleje og Flexinvest Fri, tager vores specialister løbende hånd om at pleje og optimere dine investeringer, så du ikke selv behøver at foretage dig noget.Investorerne satser på en blød landing, og den voksende tro på den bløde landing har løftet aktiemarkedet betydeligt i år. Der er da også tegn på, at det kan lykkedes. I hvert fald i USA. Væksten holder stand, mens inflationen er på vej ned, og et glohedt arbejdsmarked er gradvist ved at finde et mere normalt leje. Men er den bløde landing alligevel et fatamorgana?

Kigger vi mod USA, så har der de seneste 60 år kun været tre tilfælde, hvor kraftige renteforhøjelser er efterfulgt af bløde landinger (1964-66, 1983-84 og 1994-95). I alle tre tilfælde er den bløde landing blevet hjulpet på vej af, at centralbanken hurtigt gik i gang med at sætte renten ned igen. Seks måneder efter den sidste renteforhøjelse var Federal Reserve i alle tre tilfælde begyndt at sænke renten.

Medmindre inflationsbilledet ændres markant, sker det næppe denne gang. Centralbankerne synes villige til at acceptere, at det kan gøre ondt at få inflationen og inflationsforventningerne ned. Så vi skal ikke forvente, at der kommer hjælp fra den side ved det første tegn på, at den bløde landing måske bliver lidt halvhård. Det er især tilfældet i Europa, hvor inflationen stadig er langt over inflationsmålet.
Kunstig intelligens ser ud til at kunne give en positiv vækstimpuls på det måske helt rigtige tidspunkt.   Frank Øland, chefstrateg i Danske Bank
Fire grunde til en vis optimisme
Hvad kan så bringe os igennem modvinden fra de kraftige renteforhøjelser og sikre en blød landing? Der er i hvert fald fire faktorer, som optimisterne kan pege på:

For det første er der ingen store ubalancer – så vidt vi ved. De hårde landinger kommer ofte, når noget ”går i stykker”. Der ser ikke ud til at ske denne gang. I forårets bankkrise blev den finansielle sektor stresstestet, og selv om et par rådne æbler faldt ned, så blev træet altså stående.

For det andet er inflationen i USA nu lavere end lønvæksten, så husholdningerne igen oplever reallønsstigninger, der kan understøtte forbrugsvæksten.

For det tredje har virksomhederne investeret massivt i forskning og udvikling. Det kan for en periode løfte produktivitetsvæksten og måske give økonomien brændstof nok til at undgå en hård landing.

Og endelig ser kunstig intelligens ud til at kunne give en positiv vækstimpuls på det måske helt rigtige tidspunkt, så økonomien kan blive løftet hen over det punkt, hvor en blød landing kunne blive hård.
LÆS OGSÅ: Vi har kurs mod drømmescenariet …
… men der er stadig risiko for en hård landing for økonomien og de finansielle markeder. Få vores strategers 10 vigtigste budskaber og anbefalinger til investorer i øjeblikket, baseret på vores nye Quarterly House View-rapport. Læs her.
Renteforhøjelserne rammer ikke så hårdt
Dertil kommer, at renteforhøjelserne slet ikke virker i samme grad som tidligere. En meget stor del af de amerikanske husholdninger og virksomheder benyttede de ekstremt lave renter i 2020-21 til at låse renterne fast på meget lave niveauer. De fleste boligejere mærker derfor slet ikke renteforhøjelserne, ligesom mange selskaber først behøver at optage nye lån til højere renter i 2025 eller senere.

Herhjemme er der også mange boligejere med fastforrentede lån, der i stedet for at blive ramt af de højere renter har fået en pæn restgældsreduktion. At vi ikke har mærket den fulde effekt af renteforhøjelserne endnu, kan dog også være et argument for, at den hårde landing kan komme længere nede ad vejen.

Der er altså en række faktorer, der taler for, at investorernes forventning om en blød landing kan blive indfriet – men der gives ingen garantier. Den bløde landing er en sjældenhed, men ikke en umulighed.Find den rette investering for dig

Vi kan hjælpe alle med at investere deres opsparing – fra små beløb til store formuer.

Tjek dine mulighederFå vores nyhedsbrev om investering

Jeg vil ikke gå glip af noget
DISCLAIMER: Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.