Kort fortalt

✔ En række teknologier kan blive særligt interessante – også for investorer.
✔ Kunstig intelligens, datasikkerhed, semiconductors, batterier i elbiler mv.
✔ Teknologier inden for vedvarende energi og den grønne omstilling kan opleve fornyet interesse.

SE I BUNDEN AF ARTIKLEN, hvordan du kan investere i teknologiaktier.


ANBEFALINGERNE her på Investeringsnyt er primært tiltænkt investorer, der selv ønsker at investere med input og sparring fra os. Har du investeret i en investeringsløsning i Danske Bank som fx Danske Porteføljepleje og Flexinvest Fri, tager vores specialister løbende hånd om at pleje og optimere dine investeringer.


TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering her 


 

Digitaliseringen fortsætter ufortrødent i 2024, og som altid vil vi både nyde godt af nye teknologiske landvindinger og blive udfordret af negative sideeffekter. 

Men hvad bliver de væsentligste temaer – også set med investorbriller? Her sætter jeg fokus på en håndfuld af de temaer, som jeg vil holde ekstra øje med i det kommende år:

Kunstig intelligens vil igen være i fokus – blandt andet i forbindelse med en række vigtige valg, der afholdes. Her kan teknologien blandt andet blive brugt til misinformation i forbindelse med præsidentvalget i USA til november, og i det hele taget kan 2024 blive et år med stort fokus på, hvordan teknologi kan misbruges i de forkerte hænder. Derfor vil datasikkerhed være en trend, der står højt på min anbefalingsliste – og jeg forventer, at flere af de store IT-selskaber i højere grad vil bevæge sig ind på dette område og sælge sikkerhed som en del af deres pakker. Tilsvarende forventer jeg nye interessante software-pakker eller apps til vores mobile enheder, hvor kunstig intelligens – herunder sprogmodeller a la ChatGPT – vil indgå.

På verdensplan er der i dag flere maskiner end mennesker, der potentielt kan agere som købere.
Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank.

Rentefald kan potentielt sende teknologier inden for vedvarende energi ind i varmen igen efter flere år, hvor stigende renter har gjort obligationer relativt mere attraktive i forhold til investeringer i grønne projekter. Omvendt kan øgede udgifter for stater, herunder forsvarsudgifter, dog sætte øget fokus på, hvad vi bruger pengene til i samfundet. Her kan tilskud til den grønne omstilling komme under pres, men jeg vurderer dog, at det i mindst lige så høj grad vil være sundhedsudgifter, der kommer i søgelyset.

På energiområdet forventer jeg i øvrigt også, at der vil komme øget fokus på atomkraft som energikilde, ligesom der vil komme fokus på nogle af flaskehalsene i elektrificeringen af vores samfund som fx brugen af kobber samt forskellige sjældne jordarter. Til gengæld vil vi opleve en markant forbedring af rækkevidden for batterier i elbiler.

Jeg forventer, at en række selskaber vil øge investeringerne i at producere deres egne semiconductors – også betegnet mikrochips – men jeg forventer også, at det bliver en sektor med bølgegang. I deres digitale omstilling bruger Kina flere penge på at importere semiconductors end olie. Men de vil fortsat møde kamp til stregen fra USA om at få adgang til de mest sofistikerede semiconductors, der spiller en vigtig rolle i udviklingen af nye militære teknologier.

LÆS OGSÅ: Chefstrategens 10 forudsigelser for 2024

Helt overordnet vil semiconductors fortsat være en vigtig del af vores samfund og kan byde på interessante investeringsmuligheder i 2024 – og jeg forventer ikke kun, at det vil være de semiconductors, der har med kunstig intelligens at gøre. De stjal ellers rampelyset i 2023.

En anden overordnet trend er såkaldte maskinelle kunder. Internet of Things forbinder alverdens elektroniske apparater til internettet – lige fra smartwatches til overvågningskameraer. På verdensplan er der i dag flere maskiner end mennesker, der potentielt kan agere som købere. Vi har længe talt om køleskabet, der kan bestille mælk, men det kan også være bilen, der sender en besked om, at nu skal der bestilles nye dæk. Eller maskinen på fabrikken, der automatisk bestiller nye komponenter hjem, hvis fabrikken er ved at løbe tør. Det stiller store krav til selskaber, der vil sælge til disse ”kolde maskiner”, som ikke går op i dit smil og den gode dialog. Her vil det i stedet være hurtighed og leveringssikkerhed, der er i fokus, og mon ikke også pris vil spille ind?

Og endelig vil jeg fremhæve augmented reality (AR) som et interessant område at holde øje med. Her taler vi ikke virtuel reality, som er den helt virtuelle verden, men en mellemting, hvor AR kan lægge flere lag af digitalt indhold ind over den virkelige verden foran dig. Jeg forventer, at priserne vil falde på AR-briller fra Apple og Meta, hvilket kan udbrede disse nye typer hardware og samtidig kan understøtte salget af AR-spil. I takt med at markedet for smartphones er ved at være mættet, søges der efter nye typer af hardware, der i stor stil kan sælges til os forbrugere.

Konklusion: Masser af det samme, men noget af det med mere kraft bag end i 2023, og der kan samtidig komme mere fokus på, hvad vi bruger pengene på.

En nem måde at investere i teknologi

Ønsker du at investere i aktier inden for teknologi, giver aktiefonden Danske Invest Teknologi Indeks en bred eksponering. Fonden er således en indeksfond, der investerer i en meget bred portefølje af amerikanske teknologiselskaber.

”Generelt anbefaler vi aktieinvestorer at have en pæn andel af teknologiaktier i porteføljen, da de tegner sig for en meget betydelig del af det globale aktiemarked. Udfordringen er, at der er meget få danske teknologiaktier, så her bliver man nødt til at kigge ud over landets grænser,” fortæller Lars Skovgaard Andersen.

Du kan blandt andet investere i Danske Invest Teknologi via netbanken og mobilbanken.

Fondens fulde navn er Danske Invest Teknologi Indeks KL. Se mere her.Få vores nyhedsbrev om investering

Jeg vil ikke gå glip af noget

Foto: Steve Marcus/Reuters/Ritzau Scanpix.

Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative. Denne prognose er ikke en pålidelig indikator for den fremtidige udvikling, som kan være negativ. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering. Vi henviser dig til at læse prospektet og dokumentet med central information, inden du træffer en endelig investeringsbeslutning. Et sammendrag af investorrettigheder er tilgængeligt på dansk og kan sammen med mere information om fondens bæredygtighedsrelaterede egenskaber findes her. Beslutningen om at investere i fonden bør træffes under hensyntagen til alle fondens miljømæssige og/eller sociale karakteristika som beskrevet i prospektet. Danske Invest Management A/S kan beslutte at opsige aftalerne, som er indgået med henblik på markedsføring af dets fonde.