ESG er et nøglebegreb inden for ansvarlig investering
ESG står for environmental, social & governance – på dansk miljømæssige og sociale forhold samt god selskabsledelse. I investeringsprodukter fra Danske Bank og Danske Invest anvendes ESG-faktorer sammen med finansielle faktorer til at vurdere potentialet i selskaber, og via dialog og aktivt ejerskab forsøger vi at påvirke selskaber i en mere bæredygtig retning. Det giver vi et eksempel på her.

I begyndelsen af 2020 opdagede vi, at corona kunne være andet end en mexicansk øl. Mens corona kom til Danmark, oplevede porteføljeforvalter Kasper Brix-Andersen og hans team pandemien som en slags naturkatastrofe, der testede de europæiske selskabers modstandskraft.

Samtidig vendte det op og ned på teamets fokus på bæredygtighedsforhold i de selskaber, de investerer i. Også kendt som ESG-forhold efter de engelske ord Environmental, Social & Governance, som vi på danske oversætter til miljømæssige og sociale forhold samt god selskabsledelse.

”Mange års fokus på miljø og god ledelse blev udskiftet med sociale forhold, da det pludselig blev yderst vigtigt, hvordan man sikrer sine medarbejderes sundhed, når fabrikker fx skal holdes åbne. Nærmest fra den ene dag til den anden dominerede de sociale forhold vores snakke med selskaberne. Med andre ord blev S pludselig det centrale bogstav i ESG," siger Kasper Brix-Andersen, som er chefporteføljeforvalter for aktiefonden Danske Invest Europa.

Jeg kan vist godt sige, at nogle virksomheder havde brug for mere end et forsøg, før de fandt den rigtige vej i det nye pandemiunivers.
Kasper Brix-Andersen, chefporteføljeforvalter for Danske Invest Europa.

Ændrede strategi efter dialog og mediestorm
En af dialogerne om sociale forhold, som Kasper Brix-Andersen og hans team havde i begyndelsen af pandemien, var med tyske Adidas. I marts 2020, da det meste af Europa gik i lockdown, afviste Adidas at betale husleje i deres butikker. Beslutningen skabte forargelse i Tyskland, og flere tyske ministre gav udtryk for deres utilfredshed i medierne.

LÆS OGSÅ: Sådan kan dine investeringer presse Mærsk til at sejle grønt

"Vi havde mange samtaler med virksomheder i de første måneder af pandemien, herunder flere med Adidas. Det var meget usikre tider, og jeg kan vist godt sige, at nogle virksomheder havde brug for mere end et forsøg, før de fandt den rigtige vej i det nye pandemiunivers," siger Kasper Brix-Andersen og understreger, at de blot var én af mange investorer, som gjorde Adidas opmærksom på, at deres tilgang ikke var acceptabel.

En mediestorm brød ud i Tyskland, og Adidas ændrede strategi. Efter første nedlukning talte Kasper Brix-Andersen igen med Adidas, og virksomheden forsikrede ham om, at de havde ændret strategi, så chefporteføljeforvalteren beholdt aktien i fondens portefølje.


Kasper Brix-Andersen, chefporteføljeforvalter for Danske Invest Europa.

Øverst på dagsordenen, når vi taler med Adidas
Godt et år senere var Adidas igen med til at skabe overskrifter. Denne gang skyldtes det, at Adidas og flere andre globale tøjbrands havde afvist at bruge bomuld fra Xinijang i Kina, da det skulle være høstet ved tvangsarbejde. Det skabte stor vrede mod tøjmærkerne i Kina, som afviste, at der var tvangsarbejde blandt bomuldsplukkerne i Xinjiang.

Trods udfordringer i sociale forhold i Adidas holder Kasper Brix-Andersen stadig fast i aktien.

"Adidas arbejder aktivt på at bidrage til FN's Verdensmål for bæredygtig udvikling via deres produkter. Det er ikke altid nemt, og der er mange perspektiver, man skal tage hensyn til, men de gør generelt et godt stykke arbejde. Emner som miljømæssig påvirkning i forsyningskæden, håndtering af kemikalier i produkterne, brug af råmaterialer og effektivitet er på øverst på dagsordenen, når vi taler med Adidas," forklarer han.

Denne artikel er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering. Vi henviser dig til at læse prospektet, inden du træffer en endelig investeringsbeslutning. Prospektet og information om klagehåndtering er tilgængeligt på dansk og kan findes her (under Dokumenter). Mere information om fondens bæredygtighedsrelaterede egenskaber kan findes her. Beslutningen om at investere i fonden bør træffes under hensyntagen til alle fondens miljømæssige og sociale karakteristika eller bæredygtige investeringsmål som beskrevet i prospektet.