International handel:
Fem gode råd til import


Overvejer din virksomhed at importere varer? Så er du landet det rette sted. Her får du en guide med fem gode råd til import.

Der kan være mange gode grunde til at importere varer fra udlandet. Det kan være, at varerne ikke kan fås på hjemmemarkedet, eller at de kan produceres billigere i udlandet. Uanset årsagen er der dog ofte mange ubekendte faktorer forbundet med import, og du får derfor her fem gode råd med på vejen.


 • 1. Hvem skal jeg handle med? 

  Selvom udviklingen og den moderne teknologi har gjort det nemmere end nogensinde før at handle med udlandet, er det stadig forbundet med en anden type uvished og risiko end at handle på hjemmemarkedet.

  Der er derfor en række ting, man skal være opmærksom på, inden man begynder at handle med udlandet. En af de første og største bekymringer hos mange virksomheder er, om varerne bliver leveret i den aftalte standard. For at sikre dette er der to overordnede ting at gøre:

  Det første er at foretage den nødvendige research på leverandøren, og dernæst skal du sørge for at forhandle aftalen, så der er fuld enighed om, hvad minimumsstandarden er, og at din endelige pris dækker alt – både produktion, emballage, transport og importafgifter. 


 • 2. Kend dine risici

  Der er mange risici, du skal forholde dig til, når man handler med udlandet. Her får du et overblik over spørgsmål, du med fordel kan stille dig selv:

  Likviditetsrisiko: Har du den nødvendige likviditet til at overholde dine forpligtelser?

  Misligholdelse: Hvad sker der ved forsinket eller manglende betaling, og hvad hvis varerne modtages for sent eller ikke er i den nødvendige kvalitet?

  Kreditrisiko: Hvad vil det betyde, hvis din handelspartner eller en af leverandørerne i værdikæden bliver insolvent?

  Politisk risiko: Hvordan er den politiske stabilitet i din handelspartners land, og hvad vil udsving kunne betyde for handlen?

  Valutarisiko: Hvad kan udsving i valutakurser, inflation og renter betyde for din virksomheds økonomi? Læs mere om valutasikring

  Begræns risikoen når du handler med udlandet

  Læs mere om, hvordan vores Trade Finance-løsninger kan begrænse risikoen for din virksomhed.

 • 3. Få styr på dokumentation og jura 

  Alt efter din virksomheds branche og hvad du handler med udlandet, kan dokumentation og jura være en afgørende ting at have styr på. Hvilken dokumentation og hvilke tilladelser skal du have, og er der toldmæssige aspekter, du skal have styr på?

  Det er også vigtigt at vide, hvor beskyttet jeres virksomhed er i tilfældet af sagsanlæg. Og hvor længe det kan tage at løse uoverensstemmelser med lokale modparter.


 • 4. Finansiering og økonomiske forhold

  Skal du købe, skal du naturligvis have penge klar til aftalt betalingstid. Og så skal du sikre, at du finder den rigtige måde at betale på. For eksempel kan en konto i udlandet somme tider være billigere og smartere for dig.

  Derudover skal du sikre, at din virksomhed har de nødvendige administrative ressourcer til at klare bogføringen, som typisk vil være mere krævende end ved indenlandsk handel. Det kan betyde opkvalificering af eksisterende medarbejdere, eller at du må tilkøbe dig midlertidig hjælp udefra.


 • 5. Evaluér forretningsplanen løbende

  Når du har handlet med udlandet, er det en god idé at genbesøge din forretningsplan og de planer, du lagde forud for handlen. Holdt forudsætningerne og planlægningen? Hænger det sammen med din virksomheds strategi at handle internationalt? Og hvad kunne optimere processen en anden gang?

  Ved at besvare de spørgsmål er din virksomhed godt rustet til at træffe gode beslutninger om eventuel fremtidig international handel.


Brug for rådgivning?


Vi kan hjælpe dig med at reducere risikoen, når du handler med udlandet. Kontakt os på 45 14 99 86 eller tradefinance@danskebank.dk

Har du spørgsmål om importremburs, kan du kontakte os på 45 14 99 98 eller import-lc@danskebank.dk

Sanktioner og sanktionsrisici
i en tid med krig i Ukraine

Læs vores folder omkring sanktioner generelt, og hvad du kan gøre for at identificere sanktionsrisici.

Læs mere herAndre guides omkring internationalisering:


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.