Del

Virksomhedsopstart – fra idé til marked

 • 1.  Test din idé, før du går i gang

  1.  Test din idé, før du går i gang

  Før du tager skridtet og stifter egen virksomhed, bør du lave en grundig selvtest på din forretningsidé. Sæt tid af til at svare på følgende spørgsmål:

  • Hvad præcis vil jeg sælge?
  • Hvem vil jeg sælge det til?
  • Er der et behov for mit produkt, og hvordan er konkurrencen?
  • Hvordan kommer jeg i kontakt med mine kunder?
  • Hvad kan jeg forlange for mit produkt, og hvad skal jeg minimum tjene?
  • Hvor meget vil det koste at komme i gang?


  Hvis svarene giver mod på iværksættertilværelsen, er det næste skridt at sammenfatte dem i en kort og koncis præsentationstale. Den vil danne grundlag for mødet med kunder, investorer og rådgivere, så den skal være klar og overbevisende.

 • 2.  Vælg dit navn med omhu

  2.  Vælg dit navn med omhu

  Når du vælger virksomhedsnavn, skal du huske at tænke markedsføring og internettet med ind i overvejelserne.

  Dit virksomhedsnavn skal ikke udtrykke din personlighed. Det skal formidle dit produkt til målgruppen og gøre dig nem at finde. Og det må ikke krænke andres rettigheder.

  De fleste virksomheder, store og små, er online i dag. Mange udbyder også netsalg og services. Tænk det ind fra start, så slipper du for kedelige overraskelser senere.

  Når du har fundet et navn, så prøv at søge efter det for at se om andre bruger det samme eller et lignende navn for det samme eller et lignende produkt. Hvis de gør det så find et andet navn. Se også om domænenavnet er ledigt. Køb domæne og serverplads hos en webudbyder.

  Overvej, om du vil varemærkeregistrere dit navn for at sikre eneretten. Du kan finde vejledning herom hos Patent-og Varemærkestyrelsen. Hvis du ønsker at sælge dine produkter i udlandet eller online, kan det være en fordel.

  Når din virksomhed er oprettet, har du formelt retten til dit firmanavn.

  Få kvalificeret arbejdskraft til dit start-up

  Tjek thehub.dk - en online platform der hjælper iværksættere og vækstvirksomheder med at finde de dygtige medarbejdere.

  Tjek thehub.dk
 • 3.  Opret virksomhed

  3.  Opret virksomhed

  I Danmark er det i reglen simpelt at oprette ny virksomhed. Første skridt er at beslutte dig for en virksomhedsform. Vælger du den mest ligetil, enkeltmandsvirksomheden, kan du oprette en virksomhed gratis på få minutter med NemID på det offentliges erhvervsportal, virk.dk. Vælger du en anden virksomhedsform, eller er I flere stiftere, er det en god idé at søge rådgivning hos dit regionale væksthus. Få eventuelt advokathjælp til oprettelse og udarbejdelse af de juridiske spilleregler ejerne imellem.

  De mest gængse virksomhedsformer er: Enkeltmandsvirksomhed, Interessentskab (I/S), Anpartsselskab (ApS), Iværksætterselskab (IVS) og Aktieselskab (A/S).

  Valget af virksomhedsform afgør hvor meget kapital, du skal indskyde ved opstarten, og i hvilket omfang du selv hæfter for gæld.

  Læs mere om registreringen og fordele og ulemper ved de forskellige virksomhedsformer på siden overblik over virksomhedsformer på virk.dk.
 • 4.  Finansiering og økonomi

  4.  Finansiering og økonomi

  Det kan være dyrt at starte egen virksomhed. Undervurderer du finansieringsbehovet, kan du hurtigt blive tvunget til at lukke igen med et tab.

  Udarbejd etableringsbudget og driftsbudget for at få overblik over dit kapitalbehov.
  Budgetskabeloner kan hentes på virk.dk. Drøft eventuelt dit budget med vores rådgivere.

  Investerer du personligt i din virksomhed, er det også nemmere at finde ekstern finansiering. De typiske finansieringskilder er: Egen opsparing, venner og familie, banker, business angels, fonde, crowd-funding, offentlige innovationsmiljøer.

  Herudover kan du ansøge Vækstfonden om vækstkaution, en sikkerhed, der dækker op til 75% af en banks risiko ved at yde dig et lån.

  Først når du kender dit kapitalbehov, og ved hvad du selv kan og vil stille med af midler og sikkerhed, kan du lave en forretningsplan. Forretningsplanen er en forudsætning for at søge ekstern finansiering.

  Danske Bank og dit regionale væksthus kan hjælpe med rådgivning om banklån, venturekapital og fondsmidler.

  Enkel styring af din virksomheds økonomi

  Danske Banks digitale services sikrer dig fleksibilitet, overblik og kontrol med økonomien fra udlandet, hjemmet eller på farten.

  Se alle digitale services
 • 5.  Gør det konkret – forretningsplanen 

  5.  Gør det konkret – forretningsplanen 

  Forretningsplanen er selve drejebogen for din nye virksomhed. Den oplister dit forretningskoncept, din finansieringsplan, budgetter, markeds- og kundeanalyser og målsætninger. Den er en forudsætning for at sikre ekstern finansiering og en uvurderlig hjælp til den indledende snak med partnere og leverandører.

  Du kan få hjælp til forretningsplanen hos et af de fem regionale væksthuse.
  Læs om væksthusene og find frem til dit hos Erhvervsstyrelsen
  Hent også vejledning og skabelon til forretningsplanen på virk.dk
 • 6.  Gå ikke ned på regnskaber og tekniske detaljer

  6.  Gå ikke ned på regnskaber og tekniske detaljer

  Bogføring, bilag, skat, moms, afgifter, tilladelser og forsikringer er praktiske detaljer, som kan lukke din virksomhed, hvis de ikke er på plads. Har du svært ved at overskue reglerne og finde tid til papirarbejdet, bør du søge hjælp hos en revisor.

  Du bør også overveje at investere i et online regnskabsprogram. Populære regnskabsprogrammer som E-conomic, Billys Billing og Dinero henvender sig til mindre virksomheder, er brugervenlige og tilbyder online og telefonisk support.

  Selvom du hyrer en revisor til den formelle bogføring, har du pligt til selv at føre løbende regnskab og opdatere budgetter for at holde økonomien i stram snor.

  Alle virksomheder er regnskabspligtige.
  Hos Erhvervs­styrelsen kan du læse om kravene til bogføring

  Som ny virksomhedsejer er der nogle forsikringer, som er lovpligtige, andre er frivillige men praktiske. Er du i tvivl om, kan du søge uvildig rådgivning hos brancheforeningen Forsikring & Pension.

  Der er brug for forskellige typer tilladelser til forskellige typer erhverv. Spørg eventuelt din brancheforening om råd.
  Du kan finde en oversigt over brancheforeninger her
  Du kan læse en anden guide om det at starte virksomhed på denne side:
  Efter opstarten