Del

Vellykket opstart – hvad nu?

 • 1.  Evaluering af opstarten

  1.  Evaluering af opstarten

  Første fase er forbi. Din idé var levedygtig. Din virksomhed laver overskud. Det er nu, du skal samle op på erfaringerne, drage nytte af fejlene og sætte mål for fremtiden. Det er tid til at evaluere.

  Nåede jeg de budgetterede mål for omsætning, afsætning, omkostninger, overskud? Udnyttes resurserne på bedste vis? Hvad er mine svagheder og styrker? Hvad gik galt, hvad gik godt? Hvad kan gøres bedre?

  Kan du besvare disse spørgsmål, kan du begynde at lægge en strategi for din virksomheds videre udvikling.
 • 2.  Personlige overvejelser

  2.  Personlige overvejelser

  Dit udgangspunkt var at skabe dit eget arbejdsliv. I en opstartsfase har den ambition omkostninger for privatlivet, ikke mindst når det kommer til finansiel sikkerhed og fritid. Når din virksomhed er etableret, er det vigtigt at afgøre med dig selv, hvilken type iværksætter du er og ønsker at være. Lever du bedst med konstant udvikling og risici, eller vægter du stabilitet og sikkerhed højere? Foretrækker du lange arbejdsdage, eller sætter du familie- og privatliv først?

  Svarene er sjældent entydige. Udnyt dit personlige netværk og tal med familien om jeres fælles mål. Søg eventuelt rådgivning hos en erhvervscoach, der kan hjælpe med at rangordne dine prioriteter og få øje på de valg, du bør træffe for din virksomheds fremtid.
 • 3.  Vækst eller konsolidering

  3.  Vækst eller konsolidering

  Når opstartfasen er evalueret og dine personlige mål afklaret, er tiden kommet til at udstikke din virksomheds videre kurs: Vækst eller konsolidering?

  Den mest naturlige målsætning er at øge overskuddet. Det kan groft sagt gøres på to måder. Du kan øge omsætningen eller minimere udgifterne. De fleste virksomheder lander gerne et sted midt imellem, men det er vigtigt at gøre dig klart, hvor vægten skal ligge, så du kan udarbejde en effektiv strategi.

  I strategiarbejdet kan en erhvervscoach eller væksthuse være til stor hjælp.
 • 4.  Optimering af processer og omkostninger

  4.  Optimering af processer og omkostninger

  Brug dine erfaringer og stærkere position som etableret til at skære det overflødige bort og optimere arbejdsprocesserne og resurseforbruget i din virksomhed.
  Får du de bedst mulige priser hos dine leverandører? Kan du skære i de variable udgifter, uden det koster på kvaliteten?

  Bruger du (og eventuelle medarbejdere) tiden på de ting, der skaber mest værdi for virksomheden? Vil det kunne betale sig at outsource administrationsopgaver for i stedet at bruge tiden på kunder, drift og salg?

  Vigtige redskaber i optimeringsprocessen kan være en pengestrømsopgørelse samt en værdistrømsanalyse.
  Værdistrømsanalysen, der udspringer af LEAN ledelsesfilosofien, følger dit produkts vej fra tilblivelse over produktion til afsætning og hjælper til at identificere værdifuld tidsforbrug og spildtid. Søg på vejledning og information om værdistrømsanalyse.
 • 5.  Vokseværk 

  5.  Vokseværk 

  Vækst kræver kapital, resurser viden og marketing. Før du investerer i vækst, skal have et klart billede af dine kunder, dine konkurrenter og markedets potentiale. Du skal vide, hvilket segmenter af kunder er de mest attraktive, og med hvilket produkt til hvilken pris du bedst når dem. Du skal opstille konkrete vækstmål og en detaljeret handlingsplan for, hvad det kræver af kapital, organisatoriske ændringer, salgs- og marketinginitiativer at nå dem.

  Her er nogle af de vigtigste kilder til rådgivning og vækstfinansiering:

  Virk.dk – det offentliges erhvervsportal. Tag eksempelvis ”Vækstprofil” testen, der kortlægger din virksomheds vækstpotentiale. Hent også skabelon til udarbejdelse af vækststrategi.

  Kommunernes Erhvervsservice - landets kommuner har forskellige udbud inden for erhvervsrådgivning.

  De regionale væksthuse - hver region har sit eget væksthus, der kan hjælpe dig videre.

  Vækstfonden – tilbyder blandt andet vækstsparringforløb, vækstkredit og kaution for banklån til iværksættere,

  Danske Bank – finansieringsrådgivning og egne SME-konsulenter med omfattende erfaring med vækstvirksomheder.
  Du kan læse en anden guide om det at starte virksomhed på denne side:
  Kom godt i gang