”Norden er et halvt skridt mod en rigtig internationalisering”, siger Mia Grosen, founder af Canute, der har Deloitte, Danske Bank mfl. som partnere. ”Internationale investorer ser sjældent Norden som selvstændige lande, men som ét stort marked.”

Derfor mener Mia, at Norden er det oplagte testmarked for danske virksomheder forud for internationalisering til ”sværere” markeder som Tyskland, UK og USA. ”Du kan i højere grad forstå sproget og kulturen, og du kan teste og ofte køre dit setup fra Danmark – det lykkes sjældent, når startups skalerer til fx Tyskland, hvor det i højere grad er vigtigt med lokal tilstedeværelse og kulturforståelse.

Overvejer du at ekspandere internationalt?

Få råd og vejledning og de optimale finansielle løsninger
Book møde

Du skal agere ret svensk!
I samme åndedrag pointerer hun dog, at Sverige og de øvrige nordiske lande ikke er venstrehåndsarbejde. ”Det har overrasket mig her på forløbet, at det ikke nødvendigvis er en fordel at være dansk i fx Sverige. Svenskere foretrækker at købe fra svenskere, så du skal som minimum have en svensk adresse, en svensk telefon og svensktalende medarbejdere. Og selvfølgelig forstå den svenske arbejds- og beslutningsmentalitet.

Til gengæld er det en fordel at netværke sig godt ind i netværket i Stockholm, hvor fx venture-fondene er langt mere internationalt orienterede end i Danmark. ”En svensk investor vil i mange tilfælde oftere kunne åbne døren til fx UK og USA”, siger hun.

Virtuelt event med stor succes
Der har været fuldt hus til Canutes Nordiske forløb, der i sidste øjeblik blev gjort rent virtuelt, og til næste forløb om skalering til Tyskland er der 2,5 gange flere ansøgere end pladser. Forløbet er populært, hvilket ikke mindst skyldes Canutes evne til at sammensætte et interessant, virtuelt forløb. Der er blev skabt et gode relationer og et stærkt fællesskab mellem deltagerne fx via foruddefinerede diskussionsgrupper, 1:1-møder med eksperter fx inden for jura, regnskab og funding, og gennemtænkte interaktive sessioner.

Et sundt tegn, at der er så stor interesse for internationalisering
”Vi er med i Canute, fordi vi støtter virksomheders vækst. Norden er et godt testmarked, og det er både mindre dyrt at ekspandere i, IT- og digitaliseringsgraden er høj, og konkurrencesituationen kan være ret passende for danske virksomheder”, siger Kent Due-Frederiksen, chef for Danske Bank Growth

”Canute har vokseværk, og det er så fedt at se, at vi har kunnet tiltrække et så stærkt hold af både deltagere og oplægsholdere. Netværket fortsætter naturligvis, vi inviterer også deltagerne til relaterede emner som fx Startup Capital, hvor internationale investorer møder nordiske startups, og så er der jo også de kommende forløb om Tyskland, USA og Storbritannien”, siger han.

Kent pointerer også, at internationalisering simpelthen er et must for virksomhederne. ”Danmark er for lille for store vækstkrav, og investorerne vil stille krav om international ekspansion til gengæld for risikovillig kapital.”

Om Canute – introduktionsforløb til US, UK, Tyskland og Norden


Canute hjælper startups med at få succes uden for landets grænser. Programmets vision er at gøre det nordiske tech-økosystem globalt ved at sætte founders i stand til at vækste deres virksomheder på nye markeder – hurtigere og bedre.

Canute skaber nyttige relationer for din virksomhed og giver dig indsigter i de aktuelle markeder, som ellers ville tage dig måneder at få. Vi dækker områder som kapitalrejsning, rekruttering, jura og finansiel rådgivning, pr/marketing, acceleratorer, kontorer og professionelt netværk.

Flere end 70% af de deltagende startups er gået ind på nye markeder med succes. 

Læs mere