Kort fortalt

✔ Aktierne har udviklet sig modsat økonomien i år.
✔ I stedet har renterne været afgørende for aktiekurserne.
✔ Vi ser gode forudsætninger for en fortsat god afslutning på aktieåret.
✔ Vi ser især godt potentiale i sektorerne IT og kommunikationsservice.

SE I BUNDEN AF ARTIKLEN, hvordan du kan investere i IT og kommunikationsservice.


ANBEFALINGERNE her på Investeringsnyt er primært tiltænkt investorer, der selv ønsker at investere med input og sparring fra os. Har du investeret i en investeringsløsning i Danske Bank som fx Danske Porteføljepleje og Flexinvest Fri, tager vores specialister løbende hånd om at pleje og optimere dine investeringer.


TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering her Den seneste tid har jeg rejst rundt i landet og talt med en masse af vores investeringskunder, og især én ting undrer de fleste, når vi taler om udviklingen på de finansielle markeder i 2023: Nemlig at aktiekurserne steg i foråret, da der var udtalt frygt for en økonomisk recession, mens de faldt fra juli til oktober, hvor økonomien viste overraskende styrke. 

Det kan virke som lidt af et paradoks, men forklaringen gemmer sig i renterne.

Får vi et (fortsat) end-of-year rally, kan IT og kommunikationsservice blive gode sektorer at have overvægtet i aktieporteføljen.  Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank

Renterne har styret aktiemarkederne
Generelt er højere renter dårligt nyt for aktiemarkederne. De hæmmer den økonomiske vækst og gør det dyrere for virksomheder at låne penge til egne investeringer. Derudover – og det er lidt teknisk – betyder højere renter, at den fremtidige indtjening i virksomhederne bliver mindre værd set med nutidsbriller.

Mens frygten for recession dominerede i foråret, forventede mange investorer, at centralbankerne snart ville sænke renterne for at holde hånden under væksten og undgå en total økonomisk nedsmeltning. Udsigten til lavere renter løftede aktiemarkederne.

Da recessionsfrygten i løbet af sommeren lagde sig, var det samtidig et farvel til forventningerne om snarlige rentesænkninger fra centralbankerne. I stedet indstillede investorer sig nu på høje renter i længere tid, obligationsrenterne skød i vejret – og aktierne faldt. 

LÆS OGSÅ: Vi hæver IT-aktier til overvægt

Har vi gang i et end-of-year rally?
Den seneste måned er billedet vendt igen. Data har vist, at både vækst og inflation er på vej ned i gear, så vi forhåbentlig kan få en eftertragtet blød landing i økonomien. Altså et scenarie, hvor inflationen kommer under kontrol, og vi får lavere vækst, men ikke så lav vækst, at vi ser en kraftig stigning i ledigheden.

Der prises nu igen markante rentenedsættelser fra centralbankerne i løbet af 2024, de lange renter er faldet markant, og det er alt sammen en fordelagtig cocktail for globale aktier På en måned har aktierne nærmest genvundet det tabte fra sensommeren og efteråret.

Aktuelt ser vi gode forudsætninger for, at den positive stemning holder ved i den kommende tid, så vi får et såkaldt end-of-year rally på aktiemarkederne. Det skrev min kollega Frank Øland om for et par uger siden – læs mere herunder:

Chefstrateg: Gode muligheder for et end-of-year rally for aktier

Faktisk kan man nok argumentere for, at vi allerede befinder os i et end-of-year rally. Om det fortsætter i den kommende tid, ved jeg af gode grunde ikke, men ingredienserne er til stede, hvis vi ikke får ny modvind fra renterne. 

Her ser vi bedst potentiale i den kommende tid 
Blandt den seneste måneds største vindere på aktiemarkederne finder man de amerikanske vækstaktier, som man blandt andet finder mange af inden for sektorerne IT og kommunikationsservice. Efter et hårdt efterår er de to sektorer for alvor kommet ind i varmen igen – og der kan vi sagtens forestille os, at de bliver ved med at være i den kommende tid. Lige nu er det de sektorer, hvor vi ser det bedste afkastpotentiale.

Godt nok er mange vækstaktier inden for IT og kommunikationsservice prissat til den dyre side, men på kortere sigt har aktiers prisfastsættelse erfaringsmæssigt begrænset betydning for kursudviklingen. Samtidig var IT og kommunikationsservice blandt de sektorer, der i den seneste regnskabssæson for 3. kvartal overraskede mest positivt i forhold til analytikernes forventninger – og de to sektorer rummer mange selskaber, som er kapitalstærke med lav gæld og stærke cashflows. Det er attraktive egenskaber, hvis den bløde landing mislykkes og bliver en hårdere en af slagsen. 

Får vi et (fortsat) end-of-year rally, kan IT og kommunikationsservice derfor blive gode sektorer at have overvægtet i aktieporteføljen, men som med det meste andet her i livet er der selvfølgelig ingen garantier. Jeg er blevet overrasket før – både positivt og negativt.

En nem måde at investere i IT og kommunikationsservice

Ønsker du at investere i aktier inden for sektorerne IT og kommunikationsservice, giver aktiefonden Danske Invest Teknologi Indeks en bred eksponering mod de to sektorer. Fonden er således en indeksfond, der investerer i en meget bred portefølje af amerikanske teknologiselskaber.

”Generelt anbefaler vi aktieinvestorer at have en pæn andel af teknologiaktier i porteføljen, da de tegner sig for en meget betydelig del af det globale aktiemarked. Udfordringen er, at der er meget få danske teknologiaktier, så her bliver man nødt til at kigge ud over landets grænser,” fortæller Lars Skovgaard Andersen.

Du kan blandt andet investere i Danske Invest Teknologi via netbanken og mobilbanken.

Fondens fulde navn er Danske Invest Teknologi Indeks KL. Se mere her.Få vores nyhedsbrev om investering

Jeg vil ikke gå glip af noget
Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative. Denne prognose er ikke en pålidelig indikator for den fremtidige udvikling, som kan være negativ. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering. Vi henviser dig til at læse prospektet og dokumentet med central information, inden du træffer en endelig investeringsbeslutning. Et sammendrag af investorrettigheder er tilgængeligt på dansk og kan sammen med mere information om fondens bæredygtighedsrelaterede egenskaber findes her. Beslutningen om at investere i fonden bør træffes under hensyntagen til alle fondens miljømæssige og/eller sociale karakteristika som beskrevet i prospektet. Danske Invest Management A/S kan beslutte at opsige aftalerne, som er indgået med henblik på markedsføring af dets fonde.