Kort fortalt

1. Blød landing eller ej vil fortsat være et hot topic
2. Dårlige inflationstal kan give et rentechok
3. Kongetal kan blive mere dramatisk end en flad Tour-etape
4. Europæisk inflation kan udløse nyt tryk på renteknappen
5. Pengepolitik kan give valutamedvind for japanske aktier
6. Tynde markeder kan give ekstra bølgegang
OG DET GODE RÅD: Smæk benene op og hep på Vingegaard …


ANBEFALINGERNE her på Investeringsnyt er primært tiltænkt investorer, der selv ønsker at investere med input og sparring fra os. Har du investeret i en investeringsløsning i Danske Bank som fx Danske Porteføljepleje og Flexinvest Fri, tager vores specialister løbende hånd om at pleje og optimere dine investeringer, så du ikke selv behøver at foretage dig noget.



Sommerferien står for døren, men dine investeringer holder ikke ferie. Som Gordon Gekko siger i 1980’er-filmen Wall Street: Money never sleeps. Men hvad skal du som investor holde øje med fra hængekøjen, strandkanten eller mens du følger Jonas Vingegaards forsøg på at genvinde den gule trøje?

Her giver Danske Banks seniorstrateg Sofie Manja Eger Huus sine bud på de vigtigste temaer og begivenheder for de finansielle markeder hen over sommeren:

1. Blød landing eller ej vil fortsat være et hot topic
Diskussionen om recession eller en såkaldt blød landing i økonomien vil fortsætte med at bølge frem og tilbage hen over sommeren, og det er svært at spå om, hvem der får ret. På den korte bane ligner det en blød landing – dvs. at vi gradvist får inflationen under kontrol, uden at økonomien går i bakgear. Det er understøttende for aktier, da det kan få investorerne til at skrue op for aktieandelen i deres porteføljer.

Vi har dog endnu ikke set den fulde effekt af renteforhøjelserne, som blandt andet vil gøre tiltagende ondt i takt med, at virksomheder og boligejere skal ud og refinansiere lån til højere renter. Derfor anbefaler vi investorer at have en balanceret tilgang til risiko i den kommende tid. Konkret betyder det, at vi anbefaler investorer at have den samme fordeling mellem aktier og obligationer i deres portefølje, som de forventer at have på lang sigt.
Følg med fredag den 7. juli, hvor den amerikanske jobrapport kommer – det er alligevel en flad sprinteretape i Tour de France.   Sofie Manja Eger Huus, seniorstrateg i Danske Bank
2. Dårlige inflationstal kan give et rentechok
Den amerikanske centralbank (Fed) holder ingen sommerferie i juli, men har sit næste vigtige rentemøde i slutningen af måneden. Heldigvis er det først efter, at Tour de France slutter den 23. juli, så der er ingen undskyldning for ikke at følge med.

Det store spørgsmål er, om Fed vil hæve renten yderligere for at begrænse den økonomiske aktivitet og dermed inflationen? Ved seneste rentemøde her i juni undlod Fed at hæve renten, hvilket centralbanken ellers havde gjort ved de foregående 10 rentemøder. Om Fed hæver renten i juli afhænger i høj grad af de amerikanske inflationsdata, som kommer i uge 28, dvs. før rentemødet. Inflationen er på vej ned, og det trækker i retning af, at renteforhøjelserne er slut for denne gang. En overraskende stigning i inflationen vil dog kunne sende et chok gennem de finansielle markeder.

3. Kongetal kan blive mere dramatisk end en flad Tour-etape
Et andet vigtigt tema er det amerikanske jobmarked, hvor vi får det såkaldte kongetal i slutningen af næste uge. Det amerikanske jobmarked har vist svaghedstegn, hvilket tyder på et lavere lønpres. Det er afgørende for Fed for at undgå en pris-løn-spiral, hvor højere lønninger fører til højere priser, der presser lønningerne yderligere i vejret osv. Følg med fredag den 7. juli, hvor den amerikanske jobrapport kommer – det er alligevel en flad sprinteretape i Tour de France.

4. Europæisk inflation kan udløse nyt tryk på renteknappen
Den Europæiske Centralbank (ECB) kom senere i gang med at stramme pengepolitikken end centralbanken i USA, og derudover virker inflationen til at være sværere at komme af med i Europa. Lavere energipriser vil dog presse inflationen yderligere ned i 2023, og kerneinflationen – dvs. inflationen eksklusive energi og fødevarer – er også på vej ned. Der er dog stadig tegn på et underliggende prispres inden for især servicesektoren. Kombineret med stramme arbejdsmarkeder og betydelig lønvækst tegner det et billede af en træg inflation, og derfor vil ECB formentlig endnu engang hæve renten med 0,25 procentpoint på rentemødet i slutningen af juli.

5. Pengepolitik kan give valutamedvind for japanske aktier
En anden centralbank, der kan komme i fokus i juli, er den japanske centralbank. I Japan er inflation faktisk en god ting, da man har kæmpet med deflation og mangel på lønvækst i årtier, og omsider er der nu kommet lidt gang i begge dele. Derfor er den japanske centralbank nu så småt begyndt at stramme den ultralempelige pengepolitik, og der kan meget vel være flere stramninger på vej – hvis ikke til sommer, så senere på året. En opstramning af pengepolitikken kan være understøttende for den japanske yen, hvilket kan give valutagevinster for danske investorer i japanske aktier. Kombineret med blandt andet positive takter for væksten og lønningerne ser vi alt i alt et godt potentiale i japanske aktier i øjeblikket.

Hvis den kinesiske vækst skuffer yderligere hen over sommeren, kan det dog have negativ indflydelse på den japanske økonomi og aktiemarkedet, da Japan er en stor eksportøkonomi og har Kina som et af sine største eksportmarkeder.

LÆS OGSÅ: 5 grunde til at vi foretrækker japanske aktier

6. Tynde markeder kan give ekstra bølgegang
Sommeren vil være kendetegnet ved at være et tyndt marked – dvs. med mindre handelsvolumen på både aktie- og obligationsmarkederne end normalt. I tynde markeder skal der ofte mindre til at sætte gang i større kurssvingninger end normalt. Det kan fx være, hvis selskaberne overrasker i løbet af regnskabssæsonen, der skydes i gang i juli og fortsætter ind i august. Eller hvis der i slutningen af august kommer overraskende økonomiske udmeldinger på den amerikanske centralbanks årlige økonomiske konference i Jackson Hole i Wyoming i USA.

OG DET GODE RÅD: Smæk benene op og hep på Vingegaard ...
Selv om dine investeringer i princippet aldrig holder ferie, skader det næppe at lade dem få lidt sommerfred, så længe du har sørget for at tilpasse din portefølje til din investeringsprofil. Hvis du tjekker din portefølje hele tiden, kan det være sværere for dig at holde fast i din langsigtede strategi, fordi det øger lysten til at handle i tide og utide. Så smæk benene op, hep på Jonas Vingegaard og lad være med at bruge alt for meget energi på dine investeringer hen over sommeren. 



Find den rette investering for dig

Vi kan hjælpe alle med at investere deres opsparing – fra små beløb til store formuer.

Tjek dine muligheder



Få vores nyhedsbrev om investering

Jeg vil ikke gå glip af noget
Foto: Daniel Cole/AP/Ritzau Scanpix.

DISCLAIMER: Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.