Kort fortalt

  • Vores indgroede bekymring gør os meget påvirkelige som investorer.
  • Strømmen af breaking news fra medier kan nemt slå os ud af kurs.
  • På længere sigt er den bedste strategi at trodse de fleste bekymringer ...
  • ... og jo før du investerer, jo bedre, vurderer investeringsstrateg.

ANBEFALINGERNE her på Investeringsnyt er primært tiltænkt investorer, der selv ønsker at investere med input og sparring fra os. Har du investeret i en investeringsløsning i Danske Bank som fx Danske Porteføljepleje og Flexinvest Fri, tager vores specialister løbende hånd om at pleje og optimere dine investeringer, så du ikke selv behøver at foretage dig noget.Der er en årsag til, at det er os, der er her på Jorden – vi har nemlig gennem årtusinder lært at passe på. Vi mennesker har lært på den hårde måde at overleve. De gener, der passer på os, har overlevet, mens de lidt mere udforskende gener måske nok har lokket os ud i nye opdagelser, men helt overordnet har være i undertal.

Denne indgroede bekymring gør os desværre til nemme ofre, når det gælder om at få vores opmærksomhed, og breaking news i medierne med katastrofe- eller sensationsprægede overskrifter er ikke længere noget, vi oplever et par gange om året. De er blevet en hverdagsting. Samtidig har vi med vores smartphones det løbende nyhedsflow tættere på end nogensinde – og med hverdagens mange ildevarslende overskrifter i gule farver er det ikke så underligt, hvis du er lidt bekymret og pessimistisk.
Jeg har gennem 30 år med investeringer lært, at det er bedre at være investeret og være bekymret, end at være så bekymret, at jeg ikke er investeret.  Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank.
Pas på overskrifterne – på godt og ondt
Og her er det så, at jeg vil tillade mig at komme med et råd til dig som investor: Du skal på godt og ondt passe på med at blive fanget i overskrifterne. Når der bliver slået rekord på rekord på aktiemarkederne, er det ikke nødvendigvis det rigtige tidspunkt at investere alle dine penge – og modsat skal du ikke automatisk gå kontant med alle pengene, når du høre om rekordfald på aktiemarkederne.

Har du den rigtige sammensætning af investeringer i forhold til din tidshorisont og risikoprofil – ikke mindst den rette fordeling mellem aktier og obligationer – er du i langt de fleste tilfælde bedst tjent med at ignorere det daglige nyhedsflow.

Husk også, at investeringer over tid har givet et bedre afkast af dine penge, end hvis de blot stod kontant i banken, og det forventer vi også fremover, selv om der altid vil være bølgeskvulp undervejs. Risikoen for at tabe penge på en bredt sammensat portefølje bliver mindre, jo længere tidshorisont du har, og derfor skal du se dine investeringer som en maratonløb og ikke en sprint.
LÆS OGSÅ: De 5 vigtigste spørgsmål og svar for investorer netop nu
Vi har spurgt Danske Banks investeringsrådgivere, hvilke spørgsmål der især optager private investorer i øjeblikket – og bedt chefstrateg Frank Øland besvare dem. Læs her.
Jo før du investerer, jo bedre
I Danske Bank er det derfor også vores grundholdning, at jo før du som ny investor kommer i gang med at investere din opsparing, jo bedre for dig på sigt – og selv et beskedent månedligt beløb kan over tid gøre en anseelig forskel.

Investerer du eksempelvis 250 kroner om måneden, bliver det i løbet af 15 år til lidt over 60.000 kroner, hvis vi antager et årligt afkast på 4 pct. Det er selvfølgelig ikke en garanti, og afkast kan også blive negative.

Eller måske kan du overveje fast at investere en vis procentdel af din løn hver måned. Er du i starten af dit karriereforløb, vil du opleve, at din løn over tid stiger som følge af fx overenskomstforhandlinger, jobskifter og forfremmelser, og så følger dit månedlige investeringsbeløb med.

Uanset om du er ny eller mangeårig investor, er det vigtigste dog som nævnt, at du formår at være kold over for den løbende strøm af nyheder. De kan virke nok så vigtige og udløse markedsudsving, på det tidspunkt, de bliver bragt, men har sjældent betydning for dit langsigtede afkast.

Jeg har gennem 30 år med investeringer lært, at det er bedre at være investeret og være bekymret, end at være så bekymret, at jeg ikke er investeret. 

HUSK: Som investeringskunde i Danske Bank kan du løbende få adgang til vores konkrete anbefalinger af interessante investeringer inden for forskellige aktier og obligationer mv.

TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det. Det gør du her.
Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.

Find den rette investering for dig

Vi kan hjælpe alle med at investere deres opsparing – fra små beløb til store formuer.
Tjek dine muligheder