Kort fortalt

✔ Historisk set har vi ofte set en god afslutning på året for aktier.
✔ Hvis det gentager sig i år, kan japanske aktier være interessante.
✔ De japanske aktier kan blandt andet nyde godt af færre såkaldte giftpiller.
✔ Danske Invest-fond giver god eksponering mod Japan.


ANBEFALINGERNE her på Investeringsnyt er primært tiltænkt investorer, der selv ønsker at investere med input og sparring fra os. Har du investeret i en investeringsløsning i Danske Bank som fx Danske Porteføljepleje og Flexinvest Fri, tager vores specialister løbende hånd om at pleje og optimere dine investeringer, så du ikke selv behøver at foretage dig noget.Giftpiller i Japan og et godt fjerde kvartal for aktier.  

Det er umiddelbart svært at se en sammenhæng mellem de to ting i overskriften, men hav tålmodighed. Der skal nok komme en forklaring, der binder det sammen, så du ser investeringsmulighederne. 

Lad os starte med det sidste først – altså den gode afslutning på året. Her henviser jeg til, at vi har bevæget os ind i årets sidste kvartal, hvor aktier historisk set ofte har gjort det godt. Det er ingen garanti for, at det også bliver tilfældet i år, men ikke desto mindre kan du have det i baghovedet, hvis de seneste måneders haltende udvikling på aktiemarkederne har gjort dig nervøs for dine investeringer – eller tilbageholdende med at investere.

Udviklingen viser et kraftigt fald i selskaber med giftpiller og en øget andel af udefrakommende personer i bestyrelserne, og i det hele taget er der i Japan en mere åben dialog i relation til at drive selskaber.  Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank

Blød landing har gjort ondt …
Paradoksalt nok er det forventningerne om en såkaldt blød landing i økonomien, der har været årsag til den senere tids udfordringer for aktiemarkederne. Hvor der tidligere var udbredt forventning om en recession – dvs. en meget hård opbremsning i økonomien – er der efterhånden forholdsvis stor konsensus om, at vi får en blødere og mere behagelig nedbremsning i væksten. 

At det skulle være negativt, er måske lidt svært at forstå, men det betyder, at det har længere udsigter med rentesænkninger fra centralbankerne end hidtil antaget. Der er simpelt hen ikke behov for lavere renter for at kickstarte økonomien – tværtimod kan det blot få problemerne med for høj inflation til at eskalere igen. Og denne forventede udskydelse af centralbankernes rentesænkninger har presset markedsrenterne op og givet modvind for aktierne. 

Vi vurderer dog nu, at vi er meget tæt på toppen i markedsrenterne. Har vi ret i den antagelse, kan det understøtte en positiv afslutning på året for aktiemarkederne, og her er Japan et af de steder, hvor vi i øjeblikket ser det bedste afkastpotentiale. 

Færre japanske selskaber med giftpiller
De japanske selskaber er for alvor ved at gøre op med de stramme tøjler, som gennem årtier har begrænset dem – herunder deres såkaldte giftpiller.

Giftpillerne er en populær betegnelse for tiltag, der blandt andet har gjort det umuligt for investorer at eje mere end en vis andel af selskaber, har gjort det muligt for ledelser at afvise opkøbstilbud uden at spørge aktionærerne og har forbudt aktivistiske investorer at købe op. Generelt er disse giftpiller blevet betragtet som hæmmende i forhold til at optimere afkastet for investorerne. Kombineret med, at en stor del af selskabernes bestyrelser ofte kun består af ansatte i de pågældende selskaber, har der været en tendens til, at de japanske selskaber har været meget fastlåst i deres udvikling.  

Men her er der som sagt endelig ved at ske mærkbare ændringer. Således viser udviklingen et kraftigt fald i selskaber med giftpiller og en øget andel af udefrakommende personer i bestyrelserne, og i det hele taget er der i Japan en mere åben dialog i relation til at drive selskaber. Det er en udvikling, der er rigtig lovende. 

LÆS OGSÅ: Japanske aktier med fem stjerner og guldmedalje

Aktiefonden Danske Invest Japan, klasse DKK d har nu den højeste Morningstar-rating både på historisk afkast og fremtidigt afkastpotentiale. Fonden bliver forvaltet af Sumitomo Mitsui DS Asset Management, som i mere end 25 år har rådgivet amerikanske, europæiske og asiatiske kunder om investeringer i japanske aktier. Læs artiklen om fonden her.

Inflation har været godt nyt i Japan
Dertil kommer, at japanerne omsider har fået den ønskede inflation, som de længe har sukket efter. Japan har været forskånet for den alt for høje inflation, som vi de seneste par år har døjet med i Europa og USA – for dem har problemet i årevis været det stik modsatte. Er der ingen inflation eller i værste fald deflation, hvor priserne falder, er der mindre incitament til at bruge penge, og så går økonomien langsomt i stå. 

Men nu er der kommet mere dynamik i økonomien med højere lønninger og selskaber, der har mulighed for at hæve priserne. Det er rigtig godt, så længe inflationen ikke tager overhånd, og det bidrager til, at vi forventer en god indtjeningsvækst i de japanske selskaber.

Så derfor – er du, som danske investorer er flest, har du formentlig ingen eller meget få japanske aktier, selv om det potentielt kunne gøre underværker for risikospredningen i din portefølje. Og er renterne nær toppen og begynder at bøje af, kan det understøtte en god afslutning på året på aktiemarkederne. Kombinerer vi de to ting, bør du måske overveje at have ekstra fokus på japanske aktier i den kommende tid. Det har vi. Få vores nyhedsbrev om investering

Jeg vil ikke gå glip af noget
Foto: Yuki Kurose/AP/Ritzau Scanpix.

Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering. Vi henviser dig til at læse prospektet og dokumentet med central information, inden du træffer en endelig investeringsbeslutning. Et sammendrag af investorrettigheder er tilgængeligt på dansk og kan sammen med mere information om fondens bæredygtighedsrelaterede egenskaber findes her. Beslutningen om at investere i fonden bør træffes under hensyntagen til alle fondens miljømæssige og/eller sociale karakteristika som beskrevet i prospektet. Danske Invest Management A/S kan beslutte at opsige aftalerne, som er indgået med henblik på markedsføring af dets fonde.