Kvinder investerer mere og mere. Det viser tal fra flere af landets største investeringsplatforme, og fremgangen var særligt stor i 2020.

Den udvikling hilser vi velkommen i Private Banking. I de kommende uger sætter vi derfor fokus på kvinder, der investerer. Vi har i den forbindelse bedt fem kvinder i Private Banking Danmark om at fortælle deres personlige historie om, hvordan de kom i gang med at investere.

Denne artikels hovedperson fik sine første aktier allerede som barn. Mød Annette Vedersø, som er Senior Investeringsrådgiver for Private Banking-kunder i Danske Bank.

”Det handler om tillid”

Det er ingen hemmelighed, at mange kvinder har svært ved at tale om penge og økonomi, og at de generelt kommer senere i gang med at investere end deres mænd. Som investeringsrådgiver synes jeg naturligvis, at det er en skam. Mine erfaringer siger, at noget af det, som kan gøre en forskel er, hvornår og hvordan man kommer i gang. Derfor er jeg glad for at fortælle min historie og hvad jeg tror, der skal til, for at få flere kvinder i gang med at investere.

Hvordan startede du?

Som barn fik jeg på et tidspunkt et par aktier i Amagerbanken af mine forældre i gave. Jeg var ikke specielt imponeret, for jeg vidste jo slet ikke, hvad det var. ”Nu ejer du en lille del af banken”, sagde min far, men det var for vidtløftigt for min barnehjerne, så jeg blev ved med at spørge, indtil vi blev enige om, at jeg nok ejede noget af en skrivemaskine i Amagerbanken. Det kan jeg huske, at jeg var ret tilfreds med.

Senere blev jeg elev i Danske Bank, og blot et halvt år efter endt elevtid blev jeg prikket på skulderen og inviteret med på et hold, man startede for at uddanne investeringsrådgivere. På den måde kom jeg ret tidligt i min karriere til at arbejde med investering.

Det var i 1990, og ligesom i dag var der meget få kvinder, der arbejdede som investeringsrådgivere. Omvendt var der mange unge mænd i finansverdenen, der dengang drømte om at blive den nye Gordon Gekko fra Wall Street. I dag – over 30 år senere – arbejder jeg stadig med investeringsrådgivning.

Hvilke råd vil du give til kvinder, der overvejer at investere?

Hvis man som kvinde er lidt påpasselig over for investering, skal man vide, at det helt grundlæggende handler om tillid – som i så mange andre sammenhænge.

Har du ikke mod på selv at kaste dig ud i det, så anbefaler jeg, at du starter med at tale med en rådgiver, du har tillid til. En god rådgiver guider dig i den retning, der er rigtig for dig. For ”det, de andre gør” er ikke nødvendigvis den rigtige løsning for dig.

Det er vigtigt for mig at pointere, at det ikke behøver at være svært at komme i gang. Bliver du på et tidspunkt bidt af det, har du masser af muligheder for at gå mere ind i det og investere i områder, du måske har en specifik interesse i – og omvendt fravælge ting, der ikke føles rart i maven.

Endelig tror jeg, vi skal tale mere med vores børn om penge. Det er et stort skridt på vejen, hvis vi vil berøringsangsten over for økonomi og investering til livs.

 

Denne artikel udgør ikke i sig selv investeringsrådgivning. Den skal ikke ses som opfordring til at købe eller sælge finansielle instrumenter eller investeringsservices. Investering er altid forbundet med en risiko, og afkast kan være negativt. Du er selv ansvarlig for at afklare juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering for dig.

Artiklen er markedsføring udarbejdet af Danske Bank A/S, Bernstorffsgade 40, 1577 København V, VAT.no. 61 12 62 28.