En ny rapport tager fat i en stor udfordring i det nordiske startupmiljø – den tydelig skrævridning blandt kønnene, når det gælder fordeling af venture kapital i nordiske startups. Ikke for ligestillingens skyld, men for økonomien. For ifølge rapporten går både investorer og startups glip af et stort forretningspotentiale, fordi de kvindelige iværksættere er underrepræsenterede. I 2019 modtog kvindelige founders i danske startups 1% af al venture kapital, mixed teams modtog 4%, mens 95% af investeringerne gik til mandlige teams.

Rapporten, 'Return on diversity' er udgivet af Bootstrapping og giver ikke bare fakta om kvinder og mænd i startupmiljøet. Den kommer også med værktøjer og tricks til både startups og investorer, der ønsker mere balance og diversitet i deres forretninger/investeringer. Danske Bank er partner på den nye rapport og har i løbet af de sidste mange år været involveret i at hjælpe nordiske iværksættere med at starte og skalere deres forretning. Stine Jersie Olsen, der som chefkonsulent arbejder med startups i Danske Bank, fortæller, at der er meget at hente for investorer:

”Som investor finder du mange gode værktøjer til at arbejde med diversitet i rapporten. Hvis man ikke har haft fokus på det før, er der mange idéer til, hvordan man kan starte i det små,” siger Stine Jersie Olsen.


Stine Jersie Olsen, chefkonsulent i Danske Bank Growt & Impact.

Myterne lever

Ifølge rapporten bunder ubalancen blandt kønnene i nogle myter og udfordringer, som hænger fast ved startupmiljøet, og som måske kan afholde kvinder fra at blive iværksættere: Entreprenører arbejder 80 timer om ugen og bor under deres skrivebord. Kvindelige iværksættere er ikke lige så entreprenante som mænd. Man kan ikke have børn og samtidig drive en succesfuld startup.

”Der er mange myter associeret med startupmiljøet, og heldigvis bliver de fleste af dem punkteret undervejs i rapporten. Virkeligheden er heldigvis ikke kun sort og hvid, og de mange interviews med kvindelige iværksættere i rapporten er heldigvis med til at understrege, at myterne omkring startupmiljøet slet ikke holder stik,” siger Stine Jersie Olsen.

Investorer kan gøre meget

Rapporten kommer med flere redskaber og råd til investorer, der vil sikre større diversitet i sin portfolio:

”Hvis man søger der, hvor man normalt får leads til nye investeringer, får man højst sandsynligt fat i den type af startups, som man plejer at støde på. Hvis man i stedet sørger for at kigge på en bredere gruppe af startups, er der flere at vælge imellem – de kvindelige iværksættere er derude, og der er mange af dem,” siger Stine Jersie Olsen.

Et andet godt råd fra rapporten er at være opmærksom på, hvem der tager beslutningen om at investere i en ny startup.

”Dem, der udvælger startups, skal helst repræsentere dem, man gerne vil have fat i. Det er derfor væsentligt at sikre, at udvælgelsesgruppen ikke er en homogen gruppe, der f.eks. kun består af mænd - eller af kvinder. Man skal derimod sikre et mix af forskellige typer med forskellige erfaringer for at have det bedste udvælgelsesgrundlag, så man ikke overser bestemte typer af startups, fordi man ikke kender til markedet, forretningsmodellen eller måske teknologien. Og her skal man selvfølgeligt også tænke i andre former for diversitet f.eks. alder, nationalitet og uddannelsesmæssig baggrund,” siger Stine Jersie Olsen og understreger, at man ikke skal tro, at øget diversitet kommer af sig selv. Det handler om at sætte en dagsordenen - at skabe ”commitment til change”. Der er flere startups, der har lavet nye titler internt i organisationen som f.eks. Head of Culture and People. Det viser ifølge Stine Jersie Olsen, at diversitet og inklusion er noget, der bliver taget seriøst. Uanset om det er en startup eller en større organisation, skal der være et fokus fra topledelsen og derefter skal det indarbejdes på alle niveauer,” siger Stine Jersie Olsen.

Går glip af stort potentiale

Rapportens fakta, beregninger og interviews taler et tydeligt sprog; Man skal ikke inddrage kvinder, fordi det er synd for dem. Man skal gøre det, fordi det er ”good business”. Man går glip af både potentiale og de gode deals, hvis man ikke er opmærksom på, hvordan diversitet driver performance – både som founder og investor.

”Med et diverst team rundt om bordet kan man træffe bedre beslutninger, skabe grobund for bedre innovation og nytænkning og bedre chancer for at få et større markedskendskab,” forklarer Stine Jersie Olsen, der er sikker på, at guiden vil være en øjenåbner undervejs til dem, der har et konkret ønske om at arbejde målrettet og fokusere på diversitet, fordi den kommer med konkrete værktøjer, hvor alle kan være med.

”Man behøver ikke at være i en stor organisation eller have HR- afdeling i ryggen for at implementere nogle af tiltagene. Det er bare at beslutte, at det er det her, vi gør. At vi vil være med til at ændre noget, ” siger Stine Jersie Olsen.

Her finder du de kvindelige iværksættere

Man kan bla. kigge på disse grupper og organisationer, hvis man vil tættere på flere startups med kvindelige founders:

Women in Tech: www.womenintech.dk

WonderCoders: www.wondercoders.org

Female Founders of the Future: www.femalefoundersofthefuture.dk

Female Go Getters: www. Femalegogetters.com