Spørger man Lars Bøgelund, som er home-ejendomsmægler på Sjællands nordkyst, er valget nemt, hvis man overvejer mulighederne for at forbedre sit sommerhus. Vi tager en tur forbi hans tre bedste bud på forbedringer, der kan øge brugsværdien - og som afhængigt af udførslen også ofte vil hive en højere pris hjem ved salg, end de penge man har lagt i dem. Vi hører også Fagansvarlig Byggesagkyndig fra OBH Rådgivende Ingeniører Lars Paulsens gode råd om, hvad man skal være opmærksom på, når man kaster sig over forbedringerne.

 

1 En stor træterrasse

Lars Bøgelund fra home: ”En udendørs træterrasse, der går rundt om huset, er i høj kurs, fordi den både pynter på huset og øger brugsværdien. Den giver mange kvadratmeter, som man kan bruge til at samle familien og vennerne til hygge om sommeren. I forhold til de penge, den koster, er det en af de bedste ting, man kan gøre ved sit sommerhus.

Det gode råd
Lars Paulsen fra OBH: ”Mange lægger træterrasser helt op til underkanten af facaden, og det kan give problemer, hvis man har krybekælder i sommerhuset – som mange har. Træterrassen kan nemt komme til at dække de ventilationskanaler, der får fugten væk under huset, og det kan give råd eller skimmelsvamp. Så det er vigtigt at sørge for at fritlægge ventilationsristene”.

 

2 Flere sovepladser – anneks eller tilbygning

Lars Bøgelund fra home: ”Har man et lille sommerhus, er der mange, der ønsker sig flere sovepladser. Det kan man klare med en tilbygning, som jo giver flere kvadratmetre i huset – men som også kan ødelægge husets arkitektur og lidt af hyggen ved at have et lille hus. Derfor vil mange gerne have et anneks i stedet for, også fordi det er lidt hyggeligt, at man går ud og sover et andet sted end i huset. Det er også en lidt billigere løsning end en tilbygning. Man kan også overveje et shelter. Det er også en tendens, vi ser, men det er måske ikke den bedste løsning, hvis det er svigermor, der skal overnatte”.

Det gode råd
Lars Paulsen fra OBH: ”Hvis man er i gang med fundament, vægge og vinduer, kan man overveje at efterisolere samtidig – eller anskaffe sig en varmepumpe, så man får et bedre indeklima i sommerhuset. Indeklimaet er klart bedst, hvis man holder en minimumstemperatur på 10-15 grader. Det betyder, at man ikke får sommerhuslugt i huset. Et godt isoleret hus giver også bedre indeklima om sommeren, hvor huset er mere svalt at være i”.

 

3. Udebruser

Lars Bøgelund fra home: ”Udendørs brusere er også en ting, der er oppe i øjeblikket. De er blevet meget populære – og er noget, mange har stor glæde af. Saunatønder, spa- og vildmarksbade ser vi også, men det er mere individuelt, om man får brugt det. De tager længere tid at holde og tænde op, og det rammer en smallere målgruppe. Så bruseren er klart en bedre investering.”

Det gode råd
Lars Paulsen fra OBH: ”Vi kommer ofte ud og ser nedløb fra tage og afløb fra udendørsbrusere, der ender lige ved siden af huset. Og det giver altså et meget fugtigt miljø under og omkring huset, som ikke er godt for hverken fundament eller vægge. Men hvis man bygger et afløb til kloak eller en faskine tæt på, så er det en fin løsning.