Kvinder investerer mere og mere. Det viser tal fra flere af landets største investeringsplatforme, og fremgangen var særligt stor i 2020.

Den udvikling hilser vi velkommen i Private Banking. I de kommende uger sætter vi derfor fokus på kvinder, der investerer. Vi har i den forbindelse bedt fem kvinder i Private Banking Danmark om at fortælle deres personlige historie om, hvordan de kom i gang med at investere.

Her præsenterer vi Charlotte Sølgaard, som er Senior Private Banker i Danske Bank Private Banking Elite.

”Mangel på tid er ikke en undskyldning…”

Jeg ville ønske, at det var mere almindeligt for kvinder at interessere sig for investering. For både som Senior Private Banker, som kvinde og som mor til to teenagepiger synes jeg, at det er vigtigt, at kvinder tager styring og ejerskab af deres økonomiske valg i livet. I sidste ende ønsker vi jo alle – kvinder som mænd – at få mest ud af vores penge.

Hvordan startede du?

Jeg er vokset op med mantraet ”Sæt tæring efter næring”. Jeg fik min børneopsparing som 18-årig og købte en ejerlejlighed for disse midler, da jeg var 20 år – det blev min første investering, og det har jeg ikke fortrudt.

I dag er min bolig en stor del af min samlede nettoformue. Jeg ser min bolig som en ”obligation” i min samlede investering, som derfor har relation til rentemarkedet. Resten er udgjort af aktier, som jeg handler med som såkaldt ’passiv investor’. Det betyder, at mine investeringer bliver foretaget via indeksfonde i aktier og mandataftale med høj risiko via Danica. Den høje risiko gør, at der i perioder kan være store udsving i markedet, men det har jeg det fint med, da tidshorisonten på mine investeringer er lang.

Jeg tjekker selv status i mobilbanken én til to gange om ugen. Det giver mig ét samlet og hurtigt overblik uden at skulle logge ind forskellige steder. Så det kræver ikke det store af mig, og det var et aktivt valg fra min side at blive passiv investor – for jeg vil investere, selvom jeg som mange andre kvinder har erkendt, at jeg ikke selv har tiden til det.

Hvilke råd vil du give til kvinder, der overvejer at investere?

Jeg har tre råd, jeg gerne vil dele:

  1. Accepter det, hvis du har svært ved økonomi. Mange taler om, at kvinder har særligt svært ved at forstå økonomi og investering. Men det er ikke kun svært for kvinder, det er svært for alle.
  2. Overlad det til andre, hvis du mangler tid. Mange mangler tid, de har både arbejde og børn at tænke på – og så er der bare ikke tid nok til at tjekke, om pensionsopsparingen er investeret rigtigt. Det er fair nok. Det er bare ikke en undskyldning for ikke at investere. Der er masser af muligheder for at investere automatisk og med meget lidt involvering. Tal med en rådgiver, som kan hjælpe dig i gang.
  3. Giv god økonomisk sans videre. Det er vigtigt at få et økonomisk fundament på plads tidligt i livet. Det er min opgave at give mine to teenagepiger en sund økonomisk forståelse. Vi har set ”Luksusfælden” sammen, og vi bruger lommepenge-appen. Jeg vil gerne give dem indsigt i, at hvis man bruger penge, kræver det, at der er penge på kontoen. Og at det er en god idé at lægge noget til side.


Denne artikel udgør ikke i sig selv investeringsrådgivning. Den skal ikke ses som opfordring til at købe eller sælge finansielle instrumenter eller investeringsservices. Investering er altid forbundet med en risiko, og afkast kan være negativt. Du er selv ansvarlig for at afklare juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering for dig.

Artiklen er markedsføring udarbejdet af Danske Bank A/S, Bernstorffsgade 40, 1577 København V, VAT.no. 61 12 62 28.