Den siddende amerikanske præsident har ikke forspildt en chance i de seneste år på at gøre opmærksom på de amerikanske aktiers himmelflugt. Donald Trump har peget på det brede amerikanske indeks som et af de væsentligste beviser for hans, ifølge eget udsagn, succesfulde præsidentskab. Særligt når det kommer til den økonomiske politik. Dog med en væsentlig undtagelse under nedturen i løbet af coronakrisen, hvor hans indlæg om aktiemarkederne forsvandt fra hans Twitter feed.
USA-ekspert og foredragsholder Mads Fuglede har bl.a. holdt foredrag for Danske Bank Private Banking om det amerikanske præsidentvalg, der afholdes til november. Foto: Scanpix
“Highest Stock Market In History, By Far!”@realDonaldTrump, Twitter den 19. Februar 2020 klokken 16:42.
Politisk lederskab oversættes til aktiekurserne
Donald Trump er dog langt fra den eneste præsident, der profiterer på udviklingen på de finansielle markeder. Det fortæller Mads Fuglede i forbindelse med, at han var på besøg i Danske Invest og holde foredrag om det amerikanske valg. Tværtimod er udviklingen for de amerikanske aktier blevet set som en lakmustest af præsidentens økonomiske evner af den brede vælgerskare i de forende stater.
”Amerikanerne er på flere punkter mere afhængige af udviklingen på de finansielle markeder, end vi er det her i Danmark. Det skyldes først og fremmest deres pensionssystem, hvor mange amerikanere traditionelt har deres opsparing stående i aktier. Derfor giver det også et ekstra rygstød til den siddende præsident, hvis vælgernes pensionsdepoter vokser frem mod det kommende valg,” forklarer Mads Fuglede.
Vælgerne har brug for mærkbare indikatorer
Aktiekurserne har også spillet en væsentlig rolle tilbage i historien. Selvom de fleste økonomiske eksperter er enige om, at den siddende præsident har en begrænset indflydelse på, om markederne er på vej op eller ned, ser vælgerne det som en vigtig markør for den siddende præsidents førte økonomiske politik.
Det kom eksempelvis til udtryk, da John McCaine stillede op mod Barack Obama i 2008 efter otte år med George W. Bush. Konsekvenserne af finanskrisen tog for alvor fart op til valgkampen og var, ifølge Mads Fuglede, medvirkende til at den republikanske kampagne kollapsede. Vælgerne satte ganske enkelt spørgsmålstegn ved den førte politik igennem de seneste otte år, da finanskrisen tog et voldsomt indhug i den almindelige amerikaners pensionsopsparing. Omvendt havde Barack Obama god gavn af det finansielle comeback efter finanskrisen gennem 10’erne.
”Et af republikanernes største kritikpunkter af Obama, var hans førte finanspolitik, som de mente var usund for økonomien. Det var dog aldrig noget, der for alvor slog igennem i blandt vælgerne, da økonomien og vælgernes pensionsopsparinger konstant voksede igennem hans valgperiode,” siger Mads Fuglede.
Stock Market up BIG, DOW crosses 25,000. S&P 500 over 3000. States should open up ASAP. The Transition to Greatness has started, ahead of schedule. There will be ups and downs, but next year will be one of the best ever! @realDonaldTrump, Twitter den 26. Maj 2020 klokken 15.45.
Trump ville formentlig vinde på økonomien
Men hvordan ser det så ud nu? Aktiekurserne tog sig et voldsomt dyk i løbet af februar og marts måned, hvor det ledende amerikanske aktieindeks NASDAQ tabte tæt på 40 procent i værdi med et absolut lavpunkt den 23. marts. Men siden er det tabte vundet ind igen og alt i alt er langt de fleste amerikanernes aktiedepoter i et pænt plus målt over Trumps valgperiode. Hvordan hænger det sammen med, at langt størstedelen af meningsmålingerne peger på et præsidentskifte?
”Hvis valget udelukkende handlede om den amerikanske økonomi, vil jeg mene, at præsident Trump ville have gode muligheder for at blive genvalgt. I bund og grund er den amerikanske økonomi stadig solid, og optimismen i aktiemarkedet spirer på trods af de økonomiske udfordringer som covid-19 har medført. Men nu handler valget om så meget andet end økonomi. Og noget tyder på, at tilliden til Trumps evner i krisesituationer halter. Håndteringen af en global pandemi eksempelvis. Her står han virkelig dårligt, hvilket kan koste ham genvalget.” slutter Mads Fuglede.
Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Det er ikke et tilbud eller opfordring til at gøre tilbud om at købe eller sælge et finansielt instrument. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast og prognoser om fremtidig udvikling ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negativt. Rådfør dig altid med professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.