“Vi kalder den helst for en markpasser,” siger René Jørgensen, CEO for virksomheden FarmDroid.

For det er det, robotten kan. Passe marken ved egen kraft. Den selvkørende maskine fra FarmDroid i Vejen kan både så og renholde afgrøder uden brug af kemikalier. Den holder sig kørende med solceller og - i tilfælde af gråvejr - batterier. Noget der sparer landmanden og kloden for op til 790 liter diesel årligt, pr. robot.

- Robotten er praktisk orienteret og hjælper i processen fra forberedelse af jorden, til man er klar til at høste, og den trækker på grøn energi, den selv laver. Den kører ikke hurtigt, men kan arbejde 24 timer i døgnet, fortæller René Jørgensen.

4931d910-fcc2-4214-a953-1d9509487b0a

 

Passer og plejer jorden

Ideen til robotten blev født i en økologisk roemark ved Rødding for snart 12 år siden. Her gik Jens Warming - en af stifterne - og håndlugede foderroer med et skuffejern på familiens økologiske landbrug.

- Han følte, han havde gået der meget længe, og at det var et dumt, kedeligt og langsommeligt arbejde. Det måtte kunne gøres smartere, fortæller René Jørgensen.

Jens Warming er smed og maskinmester og gik i værkstedet og stykkede noget sammen. Over årene udviklede og fintunede Jens og hans bror produktet, som i dag er en praktisk og let robot, der med stor præcision fjerner ukrudt og plejer jorden nænsomt.

- Den løsner den øverste skorpe, så jorden kan blive luftet og får glæde af vandet. Men den ødelægger ikke de gode mikroorganismer længere nede, siger René Jørgensen og fortæller, at nogle landmænd oplever op til 40 procent større udbytte pr. hektar.

Production Supervisor, Klaus Warming er i gang med at installere solpaneler ovenpå en ny FarmDroid-robot, så den kan blive klar til kunden.

Reducerer skadelige gasarter

Landbrug- og fødevareindustrien tegner sig for en stor del af de globale drivhusgasemissioner, og EU strammer kravene. Udledningerne skal ned, og brugen af kemikalier skal reduceres med 50 procent inden 2030.

- Der skal ske en transition inden for erhvervet, og det er her vores robot bidrager, siger René Jørgensen.

Med den skånsomme robot undgår man blandt andet at sætte gang i den kemiske reaktion, der ellers sker, når tunge landbrugsmaskiner komprimerer våd jord. Her dannes lattergas, som er en langt skadeligere gasart end CO2.

- En stor del af landbrugets emissioner kommer fra lattergas og metan, der er langt kraftigere end CO2. Ved at bruge en letvægtsmaskine som vores robot, der vejer blot 900 kilo, så kan man reducere udledningen af lattergas, siger Rene Jørgensen.

Robotten er tænkt ind i de udfordringer, landmænd står overfor. Den bekæmper ukrudt uden brug af sprøjtemidler og bidrager med arbejdskraft til en branche, der får vanskeligere ved at rekruttere.

 

Største markeder i Europa

Noget tyder da også på, at FarmDroid har ramt et behov. I 2019 bestod virksomheden af tre mand, som afsatte i alt 12 robotter. Siden 2020 har man hvert år fordoblet antallet af solgte robotter, og i dag kører der flere end 425 af de klimavenlige mark-passere rundt i verden.

- Vi har stadig Europa som det store fokusområde med Tyskland og Frankrig som de største markeder. Canada, Australien og USA er vi også til stede i, og det er potentielt kæmpestore markeder for os, siger Rene Jørgensen.

Indtil videre er det primært de økologiske landmænd, der køber robotten, men målet er at få flere konventionelle landbrug med.

I løbet af 2022 har FarmDroid ansat næsten 30 nye medarbejdere, og særligt udviklingsafdelingen er vokset.

- Senest har vi udviklet en app, hvor man kan følge med i, hvad robotten laver og hvor langt den er nået, men der er også flere nye fysiske produkter på vej, siger René Jørgensen.

CEO René Jørgensen fortæller, at det indtil videre primært er sukkerroer, løg, rødbeder, og forskellige rodfrugter og krydderurter, robotten tager sig af. Men der udvikles hele tiden, så flere afgrøder kommer til.

ESG og grønne regnskaber

Arbejdet med klima og bæredygtighed gælder også internt i virksomheden. Her har man været glade for at kunne bruge Danske Banks ejerleder- og grønne netværk, siger René Jørgensen.
- Det kan virke uoverskueligt at komme i gang med at klimarapportere. Men når man så deltager i netværk, hvor man kan erfaringsudveksle om ESG og grønne regnskaber, så bliver det langt mere konkret. Det tager noget af kompleksiteten ud af det.

René Jørgensen ser frem til nogle udfordrende år, hvor man hele tiden vil sigte på at vækste med det mål, at støtte landmænd i den grønne transition.

- Det er jo traditioner og vaner, der skal ændres. Her er vores robot et godt og praktisk værktøj, og jeg synes faktisk, at landbruget skal have ros for deres interesse i - og evne til at adoptere ny teknologi.

Om FarmDroid

  • Grundlagt i 2018 af brødrene Jens og Kristian Warming i samarbejde med Syddansk Innovation og roboteksperten Esben Østergaard
  • Har sendt verdens første solcelledrevne ‘Seed-n-Weed-robot’ på markedet.
  • Robotten tager sig af både såning og lugning uden brug af giftstoffer og uden at ødelægge mikroorganismerne i jorden eller sætte gang i skadelige kemiske reaktioner
  • Robotten koster 500.000 - 550.000 kroner.
  • Størstedelen (90 procent) af aftagerne er økologiske landmænd, med de største markeder i Tyskland og Frankrig, men robotten sælges globalt

Få del i vores viden 

Hvis du ønsker at tage næste skridt i en mere bæredygtig retning, kan vi hjælpe dig med sparring, viden og adgang til finansiering. Kontakt os på 45 14 00 00. Du kan også benytte vores kontaktformular og blive kontaktet af en rådgiver. 

Kontakt mig