Gode råd til en presset privatøkonomi
De stigende priser på især energi, benzin og fødevarer har sat mange danskeres privatøkonomi under pres. Derfor er der god grund til at gå dit budget, din elregning og dit forbrug efter i sømmene – og tænke i alternativer, der kan hjælpe med at få pengene til at række lidt længere.
Følg op på dit budget
"Det er ikke længere nødvendigvis nok at lægge budget én gang om året. Priserne udvikler sig meget forskelligt og meget hurtigt, så hold øje med udviklingen i dine udgifter. For tiden er det eksempelvis ikke nødvendigvis nok at undgå at skeje ud og ellers gøre, som man plejer."
Dig og inflationen - kort fortalt
-
-
Hvorfor er priserne på især gas, el og brændstof steget så meget?
Ud over generelt høj efterspørgsel, så har nedlukningen for gas fra Rusland også spillet en stor rolle. Før Ruslands invasion af Ukraine var Europa afhængig af billig russisk gas til at holde energipriserne nede. Den er der nu lukket for, og det driver energipriserne i vejret. Stigende gaspriser er med til at forhøje el-prisen, da en betydelig del af Europas elektricitet produceres på gasfyrede kraftværker. Når der samtidig er problemer med produktionen af atom- og vandkraft, kan elprisen blive meget høj.
På det seneste er der kommet mere ro om priserne, end der var i 2022, men usikkerheden er stadig meget stor. Meget afhænger desuden af, hvor varmt det bliver i Europa i de kolde måneder.
-
Hvorfor er priserne på dagligvarer steget?
Det skyldes både situationen i Ukraine, at det generelt er blevet dyrere at producere de varer, vi køber – blandt andet på grund af energipriserne. Både herhjemme og i store dele af resten af verden har efterspørgslen efter varer været exceptionelt høj under corona, og det har skubbet priserne kraftigt i vejret på tværs af den vestlige verden. -
Hvordan udvikler energipriserne sig?
Det seneste år er energipriserne steget som aldrig før – men også faldet som aldrig før. Det skyldes især, at vinteren har været relativt varm. Men i perioder, hvor det har været koldt i Europa, er priserne lynhurtigt steget igen. Det er med andre ord i stor stil vejret, der driver priserne i vintermånederne, og det er som bekendt meget svært at spå om.
Heldigvis er vi på tværs af Europa (og i stor stil herhjemme) blevet meget bedre til at spare på energien. Vi har skruet ned for varmen og justerer vores elforbrug bedre både privat og blandt virksomhederne. Det hjælper også med at mindske efterspørgslen efter energi, og det lægger en klar dæmper på priserne.
-
Hvad kan jeg gøre for at spare på mit forbrug?
Skal man spare, er det en god idé med et detaljeret overblik over, hvordan man bruger sine penge. Så kan man bedre lave klare prioriteringer af, hvad det vil gøre mindst ondt at undvære. Selvom det måske virker banalt, er det langt fra unormalt, at folk har både små og store udgifter, som de ikke kender til eller ikke bemærker.
Det gælder både i dit løbende forbrug og ikke mindst i dit energiforbrug, hvor der er mest at spare, fordi det er her, priserne er steget mest. Måske har du mange ting, der trækker strøm i standbyfunktioner. Måske kan du spare ved at vaske mindre, at bruge mindre strøm i de timer, den er dyrest, eller ved at skrue ned for varmen.
Bor du i ejerbolig, er det også en god idé at se på, om boligen kan energioptimeres. Nye vinduer, døre, bedre isolering eller en decideret udskiftning af din primære varmekilde kan give store besparelser. Find konkrete sparetips længere nede på siden læs mere om muligheder i forhold til energiforbedringer af din bolig her.
Hvad gør du, når økonomien strammer til?

Find unødvendige udgifter i dit budget
Se dine udgifter efter i sømmene og få styr på, hvad dine penge egentlig går til. Sæt derefter et mål for, hvor meget du vil skære ned. Prøv budgetmodulet i netbanken – eller vores budgetskema.
Se budgetskema (Excel)
Slå forbrugsoverblikket til i mobilbanken
Forbrugsoverblikket i mobilbanken viser dig, hvor mange penge du bruger på. Det viser dig, hvor mange penge du bruger på transport, dagligvarer, tøj, take-away og fornøjelser. Så slå det til i mobilbanken, hvis du ikke allerede har gjort det, og følg løbende med.Se hvordan du gør

Spar lidt ekstra op, hvis du kan
Selv hvis du allerede sætter penge af til uforudsete udgifter, kan det give mening at prioritere denne post endnu højere, så du ruster dig til prisstigningerne. Med en fast overførsel bliver pengene automatisk sat ind på din opsparing hver måned.Se hvordan du opretter faste overførsler
Din økonomi i en usikker tid
- Viden, råd og konkrete tips om forbrug, bolig, investering og pension i en tid med usikkerhed.

Hvad gør inflationen ved din pension?
Det er en hård tid med høje prisstigninger, som vi alle er påvirket af. Det betyder, at man kan være nødt til at se på, hvor man kan tilpasse sin økonomi.
Vores ekspert giver gode råd om pension.

Investering
De finansielle markeder bliver påvirket af energikrisen, inflationen, rentestigningerne og frygten for recession.
Hvad er egentlig de gode råd til dig og dine investeringer? Vores eksperter klæder dig på til at forstå mulighederne og mekanismerne.

Boligøkonomi i en krisetid
Rentestigninger og økonomisk uro kan have konsekvenser for din boligøkonomi.
Bliv klogere på, hvad situationen kan betyde for dig – og få svar på dine spørgsmål.
Gode råd om boligøkonomi