Det kan lyde som en science fiction-film: Et par IT-kriminelle inficerer en virksomheds it-systemer med ransomware (ondsindet software) og tager systemerne som gidsler. Efterkommer ofrene ikke de kriminelles krav om et større pengebeløb, truer de med at gøre uoprettelig skade på systemerne. 

En både global og dansk udfordring

Der er desværre ikke tale om fiktion men en meget reel trussel mod danske virksomheder, som der forekommer stadig flere målrettede eksempler på. Det er konklusionen på den seneste trusselsvurdering fra Center for Cybersikkerhed, som kan læses her

”Antallet af ransomware-angreb stiger både på globalt plan og lokalt i Danmark. Det danske samfund er bygget op omkring tillid, som desværre kan misbruges af kriminelle. Desværre kan de kriminelle også udnytte, at mange danske virksomheder endnu ikke har forstået alvoren af den trussel, de står overfor”, siger Tom Engly, som er Koncernsikkerhedschef hos Tryg.

Hvad er ransomware?

Cyber-kriminalitet findes i mange afskygninger, og der er tale om den særlige kategori ransomware, når kriminelle afpresser enten myndigheder eller virksomheder for store pengebeløb ved at kryptere data på centrale it-systemer og true med at ødelægge dem.

Både små og store virksomheder tøver

Store danske virksomheder som Demant og GlobalConnect har oplevet ransomware-angreb, som resulterede i enorme regninger for tabte indtægter. Disse sager fik massiv mediedækning, men mange små og mellemstore virksomheder tænker tilsyneladende, at ransomware-angreb kun rammer de store på trods af, at de mindre virksomheder oftest har et lavere IT-budget.

”De IT-kriminelle går i lige så høj grad efter den lokale elektriker som store internationale koncerner – ingen er fredet. Selvom ransomware har fået meget opmærksomhed i de seneste par år, er det desværre stadig en relativt ukendt trussel for mange små og mellemstore virksomheder. De fleste beder først om rådgivning, når skaden er sket. Og der bliver prisen for at udbedre skaderne langt dyrere prisen for forebyggelse”, siger Tom Engly.

50% rabat det første år på eProtect for Danske Bank-kunder

Forebyggelse af cyber-kriminalitet handler i høj grad om forebyggelse: om at virksomhedernes ansatte kender til reglerne for sikker adfærd og om både sikker software og sikkert IT-udstyr.

Man kan læse mere om gode råd hos vores forsikringspartner Tryg her

Desværre er gode råd ikke altid nok, og derfor har Tryg udviklet forsikringsløsningen eProtect, som er en forsikring, der dækker driftstab, datatab og id-tyveri forårsaget af cyber-, hacker- eller virusangreb. Som et særligt tilbud til Danske Bank-kunder er der lige nu 50 % rabat på eProtect det første år.

Du kan læse mere om eProtect her

Se optagelsen fra webinaret

Hvis du er nysgerrig efter at lære mere om det digitale trusselsbillede og cybersikkerhed generelt, så kan du se optagelsen fra webinaret, som fandt sted 30. januar 2020. Trygs Koncernsikkerhedschef Tom Engly var med som gæst.

Se med her