The Nordic startup Salary Survey 2018

 

For første gang er lønningerne kortlagt
Derfor har Danske Bank og den norske inkubator, Arkwright X, kortlagt lønningerne i de nordiske startups. Målet er at give både founders, direktører og medarbejdere i startups og potentielle medarbejdere bedre muligheder for at finde en fælles attraktiv pris på en karriere.

Undersøgelsen, som du kan downloade nedenfor, både be- og afkræfter nogle af fordommene om vilde arbejdstider og måneder uden løn. Her har vi bedt Klavs Hjort, leder af Growth & Impact i Danske Bank, om at kigge bag om tallene.

Bliver man rig af at arbejde i en startup? Eller er det 80 timer om ugen til en symbolsk løn?
Overraskende for mig er det faktisk, at gennemsnitsarbejdstiden i en startup i Norden ligger på niveau med et almindeligt, krævende job – 49 timer om ugen i Norge over 46 i Sverige og 44 i Danmark til 42 i Finland. Lønnen er også ret fornuftig, selv om der er nogle klare forskelle, hvor du tjener mest i en lederrolle eller som teknisk medarbejder.

Som eksempel tjener senior-medarbejdere 518.000 kr. om året i Danmark i gennemsnit i mellemstore startups (basisløn + bonus, ikke pension og andre tillæg), hvor de fleste ”almindelige” medarbejdere i samme størrelse startup tjener omkring 400.000 kr. Lederlønningerne rækker fra ca. 1,5 mio. kr. om året i store startups til ca. 400.000 kr. i de helt små. Undersøgelsen viser også, at det eksempelvis tager 5-9 år for en teknisk medarbejder at nå fra en gennemsnitlig startløn på 482.000 kr. til 560.000 kr. om året i Danmark og for en leder 5-9 år fra 399.000 til 785.000 kr.

Ejer man typisk noget af virksomheden? Og tjener man så mere?
Vores undersøgelse viser, at 67% af samtlige adspurgte ejer andele i den virksomhed, de arbejder for. Som ejer er din basisløsning en anelse højere (23.000 kr. om året højere), og du arbejder i gennemsnit 8 timer mere om ugen (48 mod 40). Det ses også, at det er almindeligt for ledere at eje andele på toppen af sin løn.

Hvad viser rapporten om kønsforskelle? Tjener kvinder lige så meget som mænd?
Undersøgelsen bekræfter desværre, at kvinderne halter efter, når det kommer til løn. Størst for senior-medarbejdere, hvor der er en gennemsnitlig årlig forskel på 74.600 kr. For ledere er forskellen ca. 45.000 kr. og ca. 15.000 kr. for ”almindelige” medarbejdere. Jeg synes faktisk, det er ærgerligt, at man især i disse unge virksomheder, hvor intet er givet og der ingen strukturer er, fortsætter et traditionelt mønster med kønsbias.

Så skal man gå efter en karriere i en startup?
Som founder får du muligheden for at realisere en drøm – bygge en stærk og måske stor virksomhed, der gør en kæmpe forskel for en masse mennesker og samfundet, og hvor der også ligger en økonomisk gevinst. Som medarbejder får du mulighed for at få stor indflydelse i en tidlig alder, arbejde med de nyeste teknologier og forretningsmodeller, hvor der er et stærkt værdisæt, og hvor lønnen faktisk er i orden. Det er også en hurtigt karrierevej, fx til at blive CEO, CFO eller udviklingschef.

Så hvis du brænder for en sag og ikke kan lade være, har mulighederne i dit liv og tør sætte noget på spil, så skal du absolut gøre det. Det er en hård omgang til tider – et maraton, hvor der ofte skal sprintes. Du vil sandsynligvis opleve mange skuffelser, begå en masse fejl og gå ned med ting, men hvis du er stædig og tror på sagen, så er der gode chancer for at få succes og arbejde med lige netop det, du drømmer om.

Hovedkonklusionerne i Nordic Startup Salary Survey 2018


  • Medarbejdere i lederroller og tekniske funktioner har de højeste basis-lønninger i gennemsnit
  • Medarbejdere, som ejer aktier i virksomheder, arbejder i gennemsnit 8 timer mere om ugen
  • 33% af de adspurgte kvinder er grundlæggere af den virksomhed, de arbejder for. Tallet er 54% for mændene
  • Startups i Norge arbejder mest (49 timer om ugen) og Finland mindst
    (42 timer om ugen)
  • Mænd har højere basis-lønninger end kvinder, også når der er taget højde for erfaring, senioritet, funktion, længden af ansættelse og virksomhedsstørrelse

I alt har 689 respondenter fra Norge, Sverige, Finland og Norge bidraget i perioden august-december 2018. 74% er mænd, 37% har titlen CEO og 54% har 0-5 års erfaring.

Læs mere om Danske Banks Growth og vores services for startups