Ud fra Danske Banks netop afholdte webinarer, ”COVID-19 biefings for Nordic startups and scaleups”, har vi samlet en række budskaber og erfaringer, som du forhåbentlig kan få nytte af. Webinarerne har været velbesøgte, og dialogen har været rigtigt spændende og inspirerende.
Funding
Generelt siger Vækstfonden, byFounders, EQT Ventures, Danske Bank og en række business angels, at der er stor usikkerhed omkring funding-markedet i øjeblikket, men at der stadig er kapital derude. Der er dog ingen tvivl om at mange investorer over den næste tid vil fokusere på deres eksisterende portefølje.
Dialogen med startups fokuserer i øjeblikket på at sikre likviditet til de næste 12-18 mdr. og i nogle tilfælde om at prioritere positivt cash flow frem for vækst, indtil tingene har stabiliseret sig.
”Optimismen er også stadig at finde, hvor man forventer at krisen vil være med til at forme den næste generation af succesfulde founders og store virksomheder, som man har set i tidligere kriser”, siger Kent Due-Frederiksen, Head of Growth i Danske Bank.
Desuden var holdningen, at de første hjælpepakker passer dårligt til startups, men at der formentligt er håb forude i form af de nye og mere tilpassede hjælpepakker mod startups hos vækstfonden.
Rådene til dig som startup er derfor:
- Skab en troværdig plan til at komme igennem krisen – på både kort- og lang sigt
- Fokusér på at sikre likviditet, og gå efter en runway på mindst 12-18 måneder og et potentielt positivt cash flow i Q4
- Vær realistisk med din værdiansættelse, men gå ikke på kompromis med din ejerstruktur, så det skader din virksomhed på lang sigt
- Overvej en bridge-finansiering, og udskyd større funding-runder
Brug for hjælp?
- eller ring på 70 13 30 00 eller skriv til os.
Engagement og motivation
Ét er de rent konkrete, praktiske forhold – et andet er at holde dampen oppe. Erhvervspsykolog Cecilie Willer konstaterer, at mange founders under pressede forhold trækker ansvar tilbage til sig selv og begynder at detail-lede i stedet for at fokusere på de store linjer.
Rådet er derfor at blive bevidst om, hvornår du begynder at over-rule dine ellers yderst kompetente kolleger, og i stedet forblive på det overordnede plan.
SaaS-modeller
Her er der råd fra blandt andet SaaSters og Vækstfonden:
- Genbesøg dine fall back-scenarier, og vurdér, hvilke tiltag der er nødvendige
- Vær opmærksom på, hvorledes dine matrixer (CAC, LTV, churn) på kort og lang sigt er påvirket af situationen, og anlæg gerne et konservativ syn, da horisonten for normalisering er usikker
Cash flow og valuta
Her anbefaler Danske Bank især:
- Stress-test dine budgetter og likviditet
- Sikr på kort sigt et solidt likviditetsfundament, så du på den lange bane kan tage stærke strategiske beslutninger
- Tag ikke unødig risiko med valuta, og hold dig opdateret på udviklingen. Det kan have stor betydning for din økonomi
Startups har netop dét, der skal til
”Udsigterne er usikre, men bør ikke nødvendigvis at være negative for startups, måske tværtimod. Startups står netop stærkt med deres evne til at være agile, arbejde under pres, tage hurtige beslutninger og have tætte relationer med kunder, medarbejdere og andre stakeholders”, siger Kent Due-Frederiksen.
”Det ligger i deres natur at se muligheder og hurtigt omstille sig til nye rammer, hvor de kan skabe nye afsætningskanaler og forretningsmodeller. Der er dog heller ingen tvivl om, at vi vil miste nogle startups”, siger han.
Genbesøg vores webinarer om aktuelle startup-udfordringer her
74% af de nordiske startups er påvirket af Corona
I en af de største nordiske undersøgelser udført af The HUB og Danske Bank har flere end 1.100 startups svaret på, hvordan Corona-krisen påvirker dem. Hovedkonklusionen er entydig og bemærkelsesværdig ens på tværs af lande:
Hele 74% af de nordiske startups oplever eller forventer ændringer pga. Corona. De adspurgte virksomheder peger især på nedgang i salg, udfordringer med funding og evnen til at fastholde medarbejderne. Flere end 40% har således planer om at reducere medarbejderstaben. Derimod ser kun få problemer ved at betale skatter og afgifter og ved eksport.