”I starten handlede det faktisk mest om energiuafhængighed for os”, siger CEO & Co-founder Knud Erik Andersen. ”Vi syntes, Danmark og Europa var for afhængige af andre lande, især når gas og olie stoppede fra Nordsøen, og det ville vi gøre noget ved. I dag er klimaudfordringer blevet mere dominerende, og så selv om det er et stort ansvar at løfte som virksomhed at komme med løsninger herpå, så er det også en mulighed, da der er mere fokus og prioritet på emnet fra samfundets side.

Bæredygtig vækst

”Det handler om at gøre noget godt for samfundet. Og det handler om at lave en sund forretning. Det koster mange penge at lave de investeringer, vi gør, så derfor er tilliden afgørende. Det er en forudsætning”, siger Knud Erik.

”Derfor hilser vi også de mange dokumentationskrav velkomne. De er med til at styrke, at vi skaber bæredygtig vækst for hele samfundet”, siger han, ”selv om jeg da synes, det er lidt sjovt at skulle bevise, at vi er bæredygtige, når vi udvikler og bygger fundamenterne til et mere bæredygtigt samfund. Men det er også mærkbart, at der kommer flere og flere spørgsmål om bæredygtighed fra investorer, når vi præsenterer.”

Overvejer du at satse stort på grønt?


Læs mere om Danske Banks løsninger inden for bæredygtighed, kontakt din rådgiver eller få en aftale her

Book møde

Og den blanding er der mange, der kan lide. Alene i 2021 har European Energy ansat 110 nye medarbejdere, har 50 åbne stillinger, og er klare til at investere mere end otte mia. kr. i 2022 i nye projekter.

Cashflow fra både drift og salg

”En af vores store opgaver er at sikre jordrettighederne til at opføre en sol- eller vindmøllepark. Derfor tager vi verden rundt og taler med landmænd og lodsejere. Herefter taler vi med det lokale energiselskab og de lokale myndigheder for at sikre hele økosystemet omkring den grønne energi”, fortæller Knud Erik.

Når det er på plads, udvikler, opfører og drifter European Energy parken. Det giver en ret præcis og sikker indtjening, som kan indgå i virksomhedens budgetlægning. Typisk opføres en park med 30 års horisont, hvorefter den sælges til en fond eller et pensionsselskab, hvorefter overskuddet ved salget også indgår i European Energys regnskab.

Kontrolleret vækst i indtjening giver ro

”Det giver os ro og højere troværdighed hos långivere”, siger Knud Erik, der forklarer, at European Energys strategi er at være brede inden for både sol og vind. ”Ørsted er selvfølgelig en stor konkurrent på havvind, og der er mange lokale konkurrenter på sol og landvind. Vi er dog en virksomhed, der kan operere horisontalt på mange forskellige markeder og vertikalt i forhold til ny teknologi. Det betyder blandt andet, at vi i dag er nogle af de førende på ”Power-to-X”-markedet, hvor brint og e-metanol bruges som brændstof i fx lastbiler og skibe. ”

”Klima og energi er både et meget faktuelt og følelsesmæssigt område”, siger han, og råder til at lave tydeligt og forståeligt materiale til kontakten med ikke-eksperter, herunder sikre borgerinddragelse på relevante projekter. 

EY Entrepreneur giver både forretning og stolthed

At vinde Entrepreneur of the Year har været en stor gevinst for European Energy: ”Mange flere har lært os at kende, vi har fået mange henvendelser fra både potentielle kunder og medarbejdere på sociale medier med reference til konkurrencen, og internt har det givet en vis stolthed over anerkendelsen”, siger Knud Erik.

Finansiel støtte på vækstrejsen

”Danske Bank hjælper os med at vækste på to planer, nemlig det operationelle og det strategiske”, siger Franz Pihl, Head of Treasury hos European Energy. 

”På det operationelle plan handler det i høj grad om kapitalfremskaffelse. Det kræver mange penge at lave de investeringer i grunde og anlæg, som vi foretager, og vi bemærker også jeres høje Prospera-ratings. Desuden er jeres IT-platform med netbanken District til de daglige bankforretninger super god,” siger han.

”På det strategiske plan mærker vi et klart ønske hos Danske Bank for at forstå bæredygtighedsagendaen, herunder at jeres kreditfolk ”taler sproget” og har sat sig ind i lovgivning og ESG-problematikker. Vi har en gensidigt ønske om at lære af hinanden, vi kan bidrage med viden og indsigt, og I kan omsætte det til finansielle løsninger”, slutter Franz.

European Energy

European Energy udvikler, finansierer, konstruerer og administrerer vind- og solcelleparker i 20 lande i Europa, Latinamerika, USA og Australien. Det skånede i 2019 planeten for 358.00 tons CO2.

Virksomheden sælger grøn strøm fra vind- og solparker til store virksomheder og tilbyder institutionelle investorer attraktive muligheder for at investere i grønne energiprojekter med lav risiko. European Energy opfører pt. vedvarende energiprojekter til en værdi på ca. otte mia. kr.

Virksomheden er stiftet i 2004 og har ca. 300 medarbejdere fordelt på 14 kontorer i 11 lande.

europeanenergy.com