Forberedelsen til at sælge din virksomhed bør altid være i gang

Som virksomhedsejer bør man tidligt gøre sig overvejelser om, hvad man ønsker for virksomheden den dag, man ikke skal eje den længere.

 • 1. Mange muligheder - overvej dem løbende

  1. Mange muligheder - overvej dem løbende

  Overdragelse af virksomheden til dine børn, salg til en konkurrent, salg til ledende medarbejdere eller salg til en investor? Når det kommer til at få ny ejer til din virksomhed, er mulighederne mange.

  Selvom det er de færreste virksomhedsejere, der har frasalg på dagsordenen i en travl hverdag, så bør du alligevel forholde dig til spørgsmålet om, hvad der skal ske med din virksomhed på sigt. For kun på den måde sikrer du, at du har de bedste forudsætninger for at få en løsning og pris, der passer dig.

  Med andre ord bør forberedelsen til et salg af virksomheden eller en overdragelse af ejerskabet på anden måde begynde lang tid inden, at der er brug for det. I princippet bør enhver virksomhedsejer gøre sig disse overvejelser.

  Corporate Analytics

  Overvejer du at købe eller sælge virksomhed? Eller går du med tanker om at lave et generationsskifte til familie eller medarbejdere i virksomheden? Vores Corporate Analytics-hold kan tilbyde rådgivning i forbindelse med forberedelse af et køb, et salg eller generationsskifte, og gennemførslen af hele processen.

  Kontakt din rådgiver og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe dig med Corporate Analytics.

 • 2. Hvad ønsker du?

  2. Hvad ønsker du?

  Som virksomhedsejer er det første, du skal gøre, at tage stilling til dine egne præferencer. Drømmer du om at lægge frugten af dit hårde arbejde i hænderne på dine børn, ønsker du, at eksisterende medarbejdere skal overtage, eller har du bare fokus på at få den højest mulige pris? Vil du foretrække at beholde ejerskabet så længe som muligt, eller ville du foretrække at få solgt virksomheden på et tidspunkt, der giver dig mulighed for en lang pension eller for at forfølge andre projekter?

  Det er helt afgørende, at den bliver klar på, hvad du selv foretrækker på disse områder. Det er udgangspunktet for den videre proces, hvor dine reelle muligheder skal afklares. 

  Få rådgivning og sparring

  Book et møde med os og hør, hvordan vi kan hjælpe dig på vej.

  Book møde
 • 3. Hvad er virksomheden værd?

  3. Hvad er virksomheden værd?

  For at kunne give et realistisk billede af din økonomi og dine muligheder er det her nødvendigt at foretage en indledende vurdering af virksomhedens værdi. For mange virksomhedsejere vil det være helt afgørende for de privatøkonomiske muligheder.

  Denne værdiansættelse af virksomheden foretages typisk af en revisor eller en anden økonomisk rådgiver. Den skal på dette tidspunkt blot ses som en indikation, idet selve overdragelsessituationen typisk vil kræve en ny og nøjagtig ansættelse af virksomhedens værdi.
 • 4. Konsekvenser for privatøkonomien

  4. Konsekvenser for privatøkonomien

  Nu er tiden kommet til at kigge på din privatøkonomi og se på, hvordan den ser ud i dag og fremover.

  Her skal du sammen med din bankrådgiver og eventuelt revisor og advokat foretage et realistisk blik på dine personlige aktiver og hvilke muligheder, det giver dig. Hvad har du at gøre godt med i dag, og hvordan vil det se ud fremover? Og hvordan ønsker du at leve dit liv? 
 • 5. Forøg virksomhedens værdi

  5. Forøg virksomhedens værdi

  Det kan lyde banalt, men dette skridt handler om at maksimere virksomhedens værdi. Mange virksomhedsejere vil sikkert sige, at det er det, de arbejder på hver dag. Men nu handler det om at aktivere den viden, man har fået i de foregående skridt.

  For dit ønskede tidspunkt og form for ejerskifte og de ting, som værdiansættelsen har afdækket, kan have stor beslutning for de beslutninger, du træffer i dag. Hvis du ønsker at frasælge hurtigst muligt til en ekstern part til højest mulige pris, så skal du måske fokusere på at trimme virksomhedens omkostninger og optimere cash flowet, mens det kan være fornuftigt at lave større investeringer, hvis du ønsker at overdrage en stærk virksomhed til dine børn om 20 år.

  Her bør du være opmærksom på, at en potentiel køber ikke kun kigger på de økonomiske aspekter af din virksomhed. Det kan også være vigtigt for køberen, at der er kontrakter med kunderne, og at eksempelvis forretningsgange er skrevet ned. Hverken mundtlige aftaler eller den viden, du har i hovedet, har værdi for en kommende ejer.

  Rettidig forberedelse på ejerskifte kan altså ændre på, hvordan du driver din virksomhed i dag.

Andre har også set