Del

Iværksætterkontorer: Hvad og hvorfor? 

Flere og flere iværksætterkontorer og fællesskaber popper op og ser dagens lys flere steder i landet. De tilbyder det ene, det andet og det tredje. Det rejser naturligvis spørgsmålet, om det er noget, du og din virksomhed skal drage fordel af. Vi har samlet en række spørgsmål, du bør stille dig selv som iværksætter, før du rykker teltpælene op og slår lejr i de nye fællesskaber. 

Af Alex Randrup

Artiklen er lavet i samarbejde med Dansk Iværksætter Forening og udgivet i magasinet Iværksætteren.

Den dag du CVR-registrerede dit startup, tænkte du nok næppe på bonede gulve og lange korridorer med åbent kontorlandskab med chit chat over vandkøleren. Du tænkte nok det stik modsatte. Du forestillede dig nok mere, som en start, dig selv, din laptop og en kop af den gode neskaffe. Dette velkendte og vel nok fortærskede billede af opstartstilværelsen har ændret sig. På den ene side ser vi flere og flere virksomheder med virtuel organisering og på den anden side flere og flere startups rykke sammen i hubs og kontorfællesskaber for at få støtte, hjælp og ligesindede at mødes med i hverdagen.

Det rejser spørgsmålet, om du og din virksomheder kunne nyde godt at rykke teltpælene op og flytte ind sammen med ligesindede. Vi guider og stiller de spørgsmål, der kan få dig til at rykke nærmere en ny firmaadresse.

Fordelene ved et iværksætterkontor

Først og fremmest kan der være helt klare fordele ved at centralisere sin forretning og flytte ind i et fysisk kontor, om det er forbeholdt iværksættere eller ej.

  • Fysisk placeret hovedkontor. Har du et fysisk placeret kontor, udviser du som iværksætter legitimitet, og det er et stærkt signal til dine kunder og samarbejdspartnere. Du er seriøs omkring din forretning, og du driver ikke en kældervirksomhed.

  • Videndeling. Et kontor er et kontor, men mange iværksætterkontorer og fællesskaber målretter og segmenterer sig efter bestemte brancher og startups. Der findes kontorer til tech-startups, til enkeltmandsvirksomheder og mere nicheprægede brancher. Der vil være rig mulighed for at søge viden hos andre og møde nye bekendtskaber, der kan hjælpe din virksomhed. Måske endda sende potentielle leads din vej?

  • Ansigt-til-ansigt relationer. Data taler for sig selv, og undersøgelser og forskning viser, at interpersonel og direkte kommunikation er mere succesfuld end virtuel kommunikation. Særligt i business øjemed. Et fysisk kontor giver dig en fordel i den sammenhæng over for kunder, da du her har muligheden for at invitere samarbejdspartnere og kunder indenfor. Hvis du er mere end dig selv i dit team, fungerer det ligeledes godt at have en base for teamet.

  • Subjektive fordele. Der kan for mange være anekdotiske og subjektive fordele ved at rykke ind i et kontorfællesskab. Har du en enkeltmandsvirksomhed, kan du få følelsen af at have kolleger og et netværk. Du har også den fordel, at det kan være en fordel at adskille arbejde fra fritid ved at være fysisk adskilt fra din bopæl. En helt anden ting er det sociale fællesskab med de øvrige beboere. Det er de færreste kontorfællesskaber, der ikke sørger for faglige, sociale arrangementer, forplejningsordninger og teknisk support.

Hvorfor så ikke?

Der er altid et men. Fra dag et i din virksomhed kan det være, at du måske bør prioritere anderledes end at pakke dine kontorforsyninger ned i flyttekasser og flytte din virksomhed. Et kontor forpligter i den forstand, at huslejen skal betales, så hvis ikke du er i stand til at sende fakturaer, bør du nok prioritere anderledes. For intet er gratis.

En bred søgning på husleje hos iværksætterkontorere over i hele Danmark viser, at prisen for et kontor er mellem 1500-10.000 kroner. Der er selvfølgelig faktorer, der påvirker prisen. Antal af skriveborde, forplejning, brug af fælles faciliteter og p-plads.

Det kan selvfølgelig være, at du er born global, og dit team er bredt forankret og bor forskellige steder i andre tidszoner. I så fald ser din hverdag anderledes ud end de fleste. Omend du skal stadig gøre det op med dig selv, om et kontor er relevant og en nødvendighed for din business.


Fem spørgsmål du bør stille dig selv

Hvis de ovennævnte fordele og ulemper ikke er nok til at hjælpe dig med at beslutte, skal du prøve at besvare disse fem spørgsmål:

Hvordan ønsker du at imponere dine kunder?
Vil du holde møder med dine kunder over sofabordet i privaten, eller er dine kunder mere til et professionelt setup og bliver forvirrede, hvis du ikke har et kontor. Måske retter du dig mere mod normerne i den digitale tidsalder, hvor alt foregår online. Omend bør du også tænke på, hvordan du selv vil opfattes i den sammenhæng.

Hvordan er sammensætningen og den geografiske spredning i dit team?
Hvis dit team kun er bestående af dig og en anden bosiddende i en anden del af verden, er et kontor sandsynligvis unødvendigt. På den anden side hvis I er mere end et par stykker, kan et kontor være en smart investering i virksomhedens fremtid, da det forpligter til at øge salget af produkter og ydelser for at tjene moneter hjem til huslejen.

Hvor stor betydning har interaktion og dialog i din forretning?
Det kan være svært at forholde sig til, men kræver dine produkter og tjenester mulighed for udvikling gennem workshops og brainstormingssessioner for at udvikle forretningen, så er et kontor et must. Hvorfor ikke gøre det et sted med andre iværksættere? Hvis din virksomhed derimod er opbygget af mere selvstændige enheder, der opererer isoleret inden for deres ekspertiseområde, kan det muligvis undlades.

Hvordan er forholdet mellem arbejdskapital og omsætning i din forretning?
Helt basic. Har du råd? I den spæde start af iværksættereventyret kan pengepungen være tom. Udsigten til at være en del af et iværksætterfællesskab er spændende, men tænk på at lejen skal tjenes hjem. Der findes billige løsninger og endda gratis løsninger. Dette er typisk hos uddannelsesinstitutioner, der stiller lokaler til rådighed for iværksættere.

Hvilken type iværksætterkontor vil DU være en del af?
Nok uden tvivl det vigtigste at forholde sig til. Du kender bedst selv din forretning og dens behov. Der findes kontorer, der vægter faglige og sociale arrangementer højt. Der findes kontorer i et corporate miljø med fokus på videndeling og andre, der slår sig op på at være et working-in-the-basement-miljø. Find ud af hvilket kontor, du bedst ser dig, dit team og brand navigere i.

Dette er uddrag. Se bl.a. inno-overblik.dk for flere lokale muligheder.
Sjælland

Sjælland

Republikken - Skaber netværk for enkeltmandsvirksomheder i København

KPH - For sociale, kulturelle og miljøbevidste startups i København

Founders House
- For startups med internationalt fokus i København

DARE2mansion - Med plads til leg og kreativ udfoldelse i København

Rocket Labs - For hardcore techies i København

Rainmaking Loft - For iværksættere der søger videndeling i København

SOHO/NOHO - For de idérige og kreative i København

Ases Iværksætterkontor - For iværksættere der søger co-working space med flyver eller faste pladser i København

5te Sted - For de kreative virksomheder, grafikere og freelancere i København

The Camp - Co-working med 350 it-iværksættere i Ballerup

Nordic Bizz - Muligheder for de nye og de erfarne i København

Green Cubator - For de bæredygtige og miljøbevidste i København

Copenhagen FinTech Lab - For FinTech Startups i København

Vækstfabrikkerne - For iværksættere der ønsker netværk, uddannelse og professionel sparring i Vordingborg

Jylland

Jylland

StartupWorks Aalborghus Slot - For ambitiøse og skalerbare iværksættervirksomheder i Aalborg

Mama I Made It - Det lokale kontorfællesskab i Aalborg

Culture Workspace - For målrettede og ambitiøse iværksættere i Aarhus

Grisk - For professionelle kunstnere der kan arbejde side-om-side med innovative projektmagere i Aarhus

Kaospilot HIVE - For early-stage iværksættere i Aarhus

Unit01
- For iværksættere i Silkeborg

Forsknings- og Udviklingsparken Vest - For nye og eksisterende virksomheder der har brug for fleksible lejemål i Esbjerg

Brønderslev Udviklingspark - For nordjyske iværksætterespirer

Cowork Klitmøller - For iværksættere, arkitekter, forfattere, designere, bloggere og fotografer i Klitmøller

Green Tech Center - For iværksættere, forskere, uddannelsesfolk og virksomheder i Vejle

Fyn

Fyn 

Coworking Plus - For for startups, veletablerede virksomheder og investorer i Odense

Stjerneskibet - For iværksættere i Odense

Fremtidsfabrikken - For iværksættere der søger et kreativt, et IT og maritimt iværksætterhus i Svendborg

Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.