”Virksomheder, der ikke tager bæredygtighed seriøst, vil de eksistere om 10-15-20 år? Jeg tvivler. Det bliver hårdt, hvis man ikke har en bæredygtighedstankegang,” siger daglig leder i Vestre, Stefan Tjust.

Vestre er en møbelvirksomhed, der laver udemøbler til offentlige rum, men de fortæller gerne, at de bygger sociale mødesteder og samler mennesker. Møblerne er lavet af kortlivede materialer, og hele produktionslinjen er baseret på vedvarende energi i Skandinavien. De har gjort bæredygtighed til en forudsætning i alle dele af virksomheden, og de har knyttet deres arbejde til ni af FN's bæredygtighedsmål.

Vestre planter endda et træ til hver person, der abonnerer på deres nyhedsbrev.

f648e632-3a58-4403-8d4c-64f02f9edfa1


Alle kan redde verden. En lille smule

”Vi siger, at alle kan redde verden en lille smule. Det har en meget stor effekt, når alle laver en lille forbedring hver dag, og det tror jeg har en enorm betydning, hvis alle mennesker og virksomheder tænker sådan,” siger Stefan Tjust.

Vestre ønsker at bidrage til, at alle tager deres del af ansvaret for den grønne omstilling De donerer 10 procent af deres årlige overskud til projekter rundt om i verden, som vil fremme bæredygtig udvikling. De er også bekymrede for, at bæredygtighed ikke skal ske på bekostning af produkternes kvalitet.

”Bæredygtighed og kvalitet hænger stærkt sammen,” siger Stefan Tjust, og fortsætter:

”Vi har investeret meget i møbler af høj kvalitet med langtidsgarantier for at modvirke brug og smid-væk-mentalitet. Du kan købe billigere møbler end hos os, men det kan godt være, at de ikke holder så længe, og det vil samlet være et dårligt bæredygtighedsvalg.”


Vestres udemøbler på Times Square i New York City. Foto: Vestre

Virksomheden har lavet udendørsmøbler i over 70 år, og siden 2013 har møbelproduktion foregået på fabrikken i Torsby i Sverige. På grund af høj vækst i de senere år - med mere end tredobling af omsætningen - så Vestre et behov for at bygge en ny fabrik: The Plus.

The Plus er "noget andet"

”Jeg har arbejdet i industrien i over 40 år, og jeg kan sige, at jeg aldrig har set et produktionsanlæg som The Plus. Det er virkelig "noget andet," påpeger Stefan Tjust.

Plus er en bygning formet som et plustegn, og er en forlængelse af Vestres kerneværdier. Alt er gennemtænkt og designet på en sådan måde, at selve bygningen har så lavt energiforbrug og CO2-udledning som muligt. Fabrikken havde officiel åbning den 3. juni 2022.


The Plus fra oven. Foto: Vestre

”Hvordan skal jeg sige det? Der er billigere måder at bygge en fabrik på,” griner administrerende direktør Tjust og tilføjer, at der ikke er sparet en krone på designet af The Plus. At fabrikken er så miljøvenlig som muligt overtrumfer de høje omkostninger.

Vestre har været kunde i Danske Bank i mange år, og da virksomheden ville bygge verdens mest miljøvenlige møbelfabrik, søgte virksomheden hjælp hos Danske Bank. Vestre fik til sidst bevilget et grønt byggelån gennem Danske Bank, som siden er omdannet til et grønt lån, til finansiering af fabrikken.

Danske Bank har været uvurderlig

”Det er vigtigt, at den finansielle partner har en forståelse for, hvad vi vil opnå, og der har Danske Bank været uvurderlig. Vi skal ikke sige, at vi skal bruge x antal kroner for at gøre noget, vi siger, at vi har en vision, som vi vil føre ud i livet, og spørger, om banken er villig til at være med,” siger Tjust.

”Vi i Vestre sover lidt bedre om natten, når vi har så stærk en medspiller som Danske Bank på vores hold.”

Bæredygtighedschef i Danske Bank, Kristin Kvåle, mener, at Vestre er et forbillede for mange andre virksomheder.

”Vi vil være en strategisk rådgiver for vores kunder, der ønsker at gøre deres virksomhed grønnere og mere bæredygtig. For nogle kunder kan det være rådgivning om, hvad der kræves for at få et grønt lån, men det kan også være at støtte dem mod en grøn omstilling,” siger Kvåle og fortsætter:

”Danske Bank ønsker at bruge vores branchekendskab og finansielle ekspertise til at bistå virksomheder med forskellige relevante problemstillinger. Vores mål er at være en strategisk sparringspartner for virksomheder, der står over for vigtige beslutninger og milepæle, og vi har som bank meget at bidrage med. Både inden for vurdering af risiko og muligheder i et bæredygtighedsperspektiv.”

Vi kan bistå med finansiel sparring til din grønne omstilling

Sammen støtter vi dig i at tage bæredygtige valg gennem rådgivning, dialog og finansiel sparring. Diskuter din strategi med os og få sparring på dine ideer om hvordan du tage virksomheden i en grønnere retning.

Læs mere om hvordan vi kan bistå i din grønne omstilling her