Obligationslån

Realkreditlån med fast rente – til dig, der prioriterer tryghed højt.

 • Fast rente i hele lånets løbetid
 • Afdragsfrihed i op til 10 år
 • Mulighed for omlægningsgevinst

Book møde
– og tal med os om dine muligheder

Et fastforrentet obligationslån har den indlysende fordel, at der ikke er de store overraskelser – du kender din rente og dit afdrag langt ud i fremtiden. 

Du slipper for at bekymre dig om, at renten kan stige. For den ligger fast i hele lånets løbetid – altså op til 30 år.  

Det kan du bruge et obligationslån til

Et fastforrentet obligationslån fra Realkredit Danmark kan være relevant for dig, der overvejer at: 

 • låne til en ejerbolig (hus, lejlighed eller sommerhus).
 • låne i din friværdi – fx til boligforbedringer. 
 • omlægge dit realkreditlån. 

Få op til 10 års afdragsfrihed

Har du brug for lidt luft i økonomien, kan du vælge et obligationslån med mulighed for afdragsfrihed. Du kan typisk få op til 10 år uden afdrag, og de behøver ikke at ligge i forlængelse af hinanden.  

Fordele, når du lægger dit lån om

Når renten på markedet går op eller ned, kan du måske omlægge dit obligationslån og få en økonomisk gevinst. 

Lægger du om til en lavere rente, får du en lavere månedlig ydelse.  Omlægger du til en højere rente, kan du reducere din restgæld. Banken kan hjælpe dig med at vurdere, hvornår det eventuelt kan betale sig. 

Obligationslån

Fakta

 • Hvor meget kan jeg låne?

  Realkreditlån
  Du kan typisk låne op til 80 % af en ejerboligs værdi i op til 30 år - og op til 75 % ved fritidsbolig. 

  Banklån
  De næste 10 % (10-25 % ved fritidshus) kan du låne som et banklån, der har lidt højere rente end realkreditlån

  Egenbetaling
  Din egenbetaling bør som udgangspunkt være på minimum 10 % af boligens pris  (15 % ved fritidshuse). Hertil kommer finansieringsomkostninger (som f.eks. tinglysningsafgifter)  - de vil typisk være på cirka 2 % af det lånte beløb, men det varierer. 

  Du skal også kunne betale de øvrige omkostninger forbundet med boligkøb, som f.eks. advokat, afgift til skøde, ejerskifteforsikring og flytteomkostninger. 

 • Rente og løbetid

  Renten på Obligationslån er fast i hele lånets løbetid. Lånet kan løbe i op til 30 år. 

  Fast eller variabel rente?
  Når du skal låne til en bolig, kan du vælge mellem fast eller variabel rente (eller en kombination af begge dele). Om du skal vælge det ene eller det andet afhænger bl.a. af din økonomi og af, hvordan du har det med risiko. I banken kan du få hjælp til den økonomiske side af sagen, men det er vigtigt, at du gør op med dig selv, hvilken risiko du ønsker at leve med i dagligdagen.

  Foretrækker du stabilitet i din økonomi, er fast rente sikkert det bedste for dig. Med et fastforrentet lån kender du renten i hele lånets løbetid og ved derfor, hvad du skal betale hver måned.

  Hvis du har luft i din økonomi og is i maven til at klare renteudsving, kan du overveje et lån med variabel rente. Renten er typisk lavere end på et fastforrentet lån. Men du kender ikke din ydelse på forhånd og kan pludselig komme til at skulle betale mere af på din gæld hver måned, end du havde regnet med, hvis markedet ændrer sig.

 • Afdragsfrihed

  Der er to typer af obligationslån; én med mulighed for afdragsfrihed og én uden. Vælger du den med afdragsfrihed, har du mulighed for at skabe lidt ekstra luft i budgettet i op til 10 år. Du skal stadig betale renter og bidrag på lånet samt et tillæg til bidraget i de afdragsfrie perioder. Kursen på et obligationslån med afdragsfrihed er normalt lavere end kursen på et obligationslån uden. Du kan ændre aftalen om afdragsfrihed hvert kvartal efter aftale med Realkredit Danmark.

  Du betaler et tillæg til bidraget i de afdragsfrie perioder. Læs mere om priser og vilkår (pdf)

 • Fastkursaftale

  Når du modtager et lånetilbud, er det beregnet på baggrund af den kurs, obligationen bag lånet har, når tilbuddet gives. Kursen kan dog ændre sig fra, tilbuddet er givet, til du skal have lånet udbetalt, og du kan derfor ikke være sikker på at få udbetalt samme beløb, som står i lånetilbuddet. Foretrækker du at vide helt præcist, hvad du får udbetalt, kan du for en merpris låse obligationskursen fast med en fastkursaftale. 
 • Indfri lånet når du vil

  Du kan opsige lånet, når du vil, og indfri det ved at købe de bagvedliggende obligationer til markedskurs. Lånet kan dog altid indfries til kurs 100, hvis du opsiger det til en termin, altså 31. marts, 30. juni, 30. september og 31. december.
 • Risiko

  Lån med pant i fast ejendom til forbrugere og andelsboligforeninger skal risikomærkes som enten ’grøn’, ’gul’ eller ’rød’. Risikomærkningen er et udtryk for lånets kompleksitet kombineret med risikoen for ændringer i ydelsen for hver produkttype. Obligationslån er risikomærket grønt, da lånet har en fast rente. Hvis der er aftalt afdragsfrihed på lånet, er risikomarkeringen gul.

  Læs mere om risikomærkning af lån

 • Rabat, når du flytter dine lån til Realkredit Danmark

  Flytter du dine lån til Realkredit Danmark og bliver samtidig en del af Danske Banks kundeprogram, slipper du for en række gebyrer: 
   
  •         Lånesagsgebyr til RD på 1.900 - 3.800 kr.
  •         Ekspedition af ejendomssag (tinglysningsservice) i Danske Bank på 1.800 - 3.600 kr.
  •         Kurtage på det nye lån - 0,15 procent
  •         Tinglysningsafgift til staten på 1.640 kr.
  •         Indfrielsesgebyr i dit nuværende realkreditinstitut - normalt ca. 750 kr. 
 • Aktiv gældspleje

  Selvom renten på lånet er fast, kan du i nogle tilfælde stadig opnå fordele af markedsrenternes svingninger. Hvis markedsrenten stiger, kan du konvertere til en højere obligationsrente og på den måde nedbringe din restgæld. Hvis renten falder, kan du konvertere til en lavere rente og på den måde få en lavere månedlig ydelse (men typisk også en højere restgæld). Vi anbefaler, at du taler med en rådgiver, inden du konverterer.

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.