Del

Køb af ejerbolig trin for trin

At købe en lejlighed eller et hus er en af de største investeringer, du laver i dit liv. Få overblik over, hvad der sker fra du beslutter dig for at købe en ny bolig, til efter du er flyttet ind i dit nye hjem.

 • 1.  Hvad må boligen koste?

  1.  Hvad må boligen koste?

  Når du skal købe ny bolig, er det bedst, hvis du kender din økonomi fra starten. Det gør det nemmere at søge efter og finde den rette bolig, og samtidig ved du, at dit budget også hænger sammen efter boligkøbet.

  Der findes forskellige værktøjer på nettet, der giver dig en idé om, hvor meget du kan købe bolig for.  Beløbet afhænger bl.a. af, hvor meget du tjener, hvor mange penge du evt. skylder væk - og hvor stor en opsparing, du har.


  På boligjagt eller klar til at købe?

  Find en bolig, der passer til dit budget og bliv godkendt til at købe med det samme. 

  Besøg sunday.dk
  - eller ring til os på 70 15 15 16 

  Sunday er Danske Banks boligportal

 • 2.  Få et boligkøbsbevis

  2.  Få et boligkøbsbevis

  Hvis du vil vide, hvor meget du kan købe bolig for, kan du få et boligkøbsbevis i banken. Det betyder, at du hurtigt kan give et købstilbud, når du har fundet den rette bolig.


  Hvad må din nye bolig må koste?

  Få et gratis boligkøbsbevis, hvis du overvejer at købe bolig. Så ved du, hvor meget du kan låne og kan slå til med det samme, når du finder boligen. 

  Få et boligkøbsbevis
 • 3.  Tag en byggesagkyndig med

  3.  Tag en byggesagkyndig med

  Når du har fundet en interessant bolig, som du overvejer at købe, er det en god idé at tage en byggesagkyndig med ud og se boligen. Han gennemgår boligen og kan bl.a. fortælle, om den lever op til tilstandsrapporten. Der bliver udarbejdet tilstandsrapporter og elinstallationsrapporter på huse, men normalt ikke på lejligheder.

  En tilstandsrapport viser de synlige fejl og mangler, som huset har, og elinstallationsrapporten viser, om husets elinstallationer er funktionsdygtige og lovlige. Tjek også energimærket, som giver forslag til energiforbedringer, som på sigt kan gøre dine energiregninger mindre.

  Tip: En køberrådgiver kan hjælpe dig med de spørgsmål, der opstår, når du køber bolig

 • 4.  Gennemgå din boligøkonomi

  4.  Gennemgå din boligøkonomi

  Når du har fundet den bolig, du ønsker at købe, er det en god idé at kontakte din bank, så du kan få hjælp til at få overblik over din økonomi, inden du underskriver købsaftalen. Banken kan gennemgå økonomien på din kommende bolig sammen med dig, og du kan lægge et budget, så du kan se, hvordan din fremtidige økonomi hænger sammen.

 • 5.  Forstå handlens dokumenter

  5.  Forstå handlens dokumenter

  Når du har fundet den rigtige bolig, skal du indgå en købsaftale med sælger. Ejendomsmægleren udarbejder købsaftalen, og handelen er indgået, når både du og sælger har skrevet den under.

  Du kan normalt fortryde købet i op til seks hverdage, men i så fald skal du betale 1 % af købesummen til sælger. Sælger har omvendt ingen fortrydelsesret, når han  eller hun først har skrevet under på købsaftalen.

  Husk, at ejendomsmægleren er sælgers mand. Derfor er det vigtigt, at du har din egen advokat eller køberrådgiver med på råd, når du køber bolig. Du kan godt underskrive købsaftalen, før du taler med advokaten, hvis det er nødvendigt at slå til hurtigt. Men så er det vigtigt at få tilføjet et såkaldt advokatforbehold i købsaftalen, hvor der står, at handelen kun gælder, hvis din advokat kan godkende den.

  Hvis du underskriver købsaftalen, før finansieringen er helt på plads, skal du på samme måde huske at få skrevet et forbehold ind i købsaftalen om, at handlen først gælder, når du har fået din banks endelige godkendelse.
  Partnerskab

  Spar 1.000 kr. på køberrådgivning fra home

  Få et værdibevis

 • 6.  Vælg de rigtige boliglån

  6.  Vælg de rigtige boliglån

  Når købsaftalen er indgået, skal du aftale den endelige finansiering af din bolig med banken. Du kan normalt låne 80 % af din boligs værdi som realkreditlån og 15 % som banklån. De sidste 5 % skal du selv komme med - plus omkostninger til fx boligadvokat og ejerskifteforsikring.

  Det er vigtigt, at du vælger de lån, som passer til dig, dine behov og den fremtid, du ønsker. Det kan din bank hjælpe dig med. Her er nogle af de ting, du kan overveje, inden du snakker med banken:

  • Hvor længe bliver jeg boende i boligen?
  • Ønsker jeg fast eller variabel rente?
  • Vil jeg have mulighed for afdragsfrihed?

  Læs mere: Boliglån for begyndere

  Partnerskab

  Fjern tvivlen

  Er du i tvivl om, hvilken låntype der er den rigtige for dig, så prøv Låneprofilen på Realkredit Danmarks hjemmeside.

  Find din låneprofil
 • 7.  Tjek dine forsikringer

  7.  Tjek dine forsikringer

  Ejerskifteforsikring: Hvis du køber hus, er en ejerskifteforsikring en god idé. Den dækker, hvis der er skjulte fejl og mangler i huset. Men køb den før du overtager huset - ellers gælder den ikke.

  Indboforsikring: Hvis du flytter, er det en god ide at få set din indboforsikring igennem, da prisen ofte er afhængig af hvor du bor – eller måske har du anskaffet dig nye ting siden sidste gennemgang, så dækningen skal ændres.

  Husforsikring: Hvis du køber hus, skal du have en husforsikring, som dækker ved bl.a. brand og storm. Men se dig for. Dækningerne varierer meget fra selskab til selskab.

  Andre forsikringer: En ejerbolig kræver en stabil indkomst. Bliver du ramt af en ulykke eller sygdom kan en forsikring ved tab af erhvervsevne sikre din indkomst. En livsforsikring kan hjælpe din familie til at beholde boligen, hvis du dør.

  Partnerskab

  Danske Forsikring

  Er du tilmeldt Danske Banks kundeprogram, kan du som en ekstra fordel få op til 20% rabat på Hjemforsikring i Danske Forsikring. 

  Ring til Danske Forsikring på 44 74 49 00, og få forsikringsrådgivning.
 • 8.  Overtagelse af boligen

  8.  Overtagelse af boligen

  Sælger overdrager boligen til dig på en aftalt dag, når alle aftaler og dokumenter er på plads. Det er nu, du får nøglen, og boligen er din. Du og sælger aflæser el, vand og varme sammen. Det er sælgers ansvar at sende aflæsningerne til forsyningsselskaberne og melde flytning.

  Refusionsopgørelsen er en status over boligens udgifter. Den opgør alt, hvad sælger har betalt forud, f.eks. el, gas eller olie, vand og ejendomsskat, og som egentlig skal betales af dig efter overtagelsesdatoen, og omvendt.

  Du har typisk allerede betalt udbetalingen på omkring 5 % af købsprisen, da du underskrev købsaftalen. På overtagelsesdagen skal du betale resten af pengene til sælger. Det klarer din bank for dig.

 • 9.  Få dit nye budget på plads

  9.  Få dit nye budget på plads

  Når du har overtaget din nye bolig, vil din økonomi naturligvis ændre sig. Så nu er det en god idé, at få dit nye budget helt på plads.

  Hvis du fordeler alle udgifter ud over hele året - f.eks. ved hjælp af en budgetkonto, så er langt mindre risiko for at blive overrasket af en stor regning. Hvis du har købt et hus, skal du f.eks. betale ejendomsskat to gange om året. Det kan være en stor udgift, hvis du ikke på forhånd har tænkt den ind i dit budget.

  Din skat ændrer sig også, når du køber bolig. Hvis du husker at indberette dine nye renteudgifter på din forskudsopgørelse til SKAT, så kan du få glæde af en lavere skatteprocent med det samme.
  Værktøj

  Få overblik

  Hvis du er kunde i Danske Bank, kan du bruge budgetværktøjet i Danske Netbank. Her finder du også forbrugsoverblikket, som giver dig et hurtigt overblik over dine udgifter og indtægter.

  Log på netbanken

Andre har også set