Del

Køb af ejerbolig trin for trin

At købe lejlighed eller hus kan både være en stor beslutning og en kompliceret proces. I guiden her får du overblik over, hvad der sker, fra du beslutter dig for at købe, til du er flyttet ind i dit nye hjem.

Vi vil gerne hjælpe med spørgsmål om boligkøb. 

Bliv ringet op    Book et møde

- eller ring 70 15 15 16

Guide

 • 1.  Find boligen med den rigtige pris

  Når du skal købe en bolig, er det nødvendigt med et godt overblik over din økonomi. Det gør det langt nemmere at finde den rette bolig og den rette finansiering, og du får samtidig en vis sikkerhed for, at dit budget hænger sammen efter boligkøbet. 

  Hvad koster det at låne?
  Du kan bruge vores boliglånsberegnere til at se, hvad det koster om måneden at låne til bolig. På den måde kan du komme det lidt nærmere, hvor meget din nye bolig må koste. 


  Vælg boligtype og beregn
  Ejerbolig
  Andelsbolig
  Fritidsbolig  Søg bolig og se med det samme, om du har råd til den
  Du kan også prøve Danske Banks boligværktøj på danskebank.dk/bolig. Her kan du enten gå direkte i gang med at søge blandt alle boliger til salg. Eller du kan lægge dit eget budget og se, hvilke boliger der passer til din økonomi. Budgettet bliver udgangspunktet for din boligsøgning, og i hver bolig kan du nu se, hvad du vil have tilbage til forbrug om måneden, hvis du købte boligen.

  Vi matcher ikke bare boligernes salgspriser med din økonomi. Vi regner også udgifter til f.eks. el, vand, varme, ejendomsskatter og institutionspladser med. Du får derfor et detaljeret overblik over, hvad det vil komme til at koste dig at bo i hver enkelt bolig.

  Klik på Start budget på danskebank.dk/bolig og opret en profil for at lægge dit budget. Budgettet bliver gemt, så det er klart til dig, hver gang du vil søge bolig. Det tager 15-30 minutter at lægge budgettet, og der er hjælp undervejs.

  En bolig er naturligvis ikke noget, man bare lige køber, for det er en stor økonomisk investering og der er mange overvejelser at gøre sig. Vi vil til enhver tid gerne tale med dig om dit boligkøb, så tøv ikke med at kontakte os.

  Brug for hjælp til boligkøbet?

  Ring til Danske Bank på 70 15 15 16

  Book et møde
  Telefonerne har også åbent aften og weekend

  Hvad er en god pris?
  Hvis du synes, det er svært at vurdere, hvad der er en fornuftig pris for en ny bolig, kan du betale en køberrådgiver for at hjælpe dig med at finde den rette bolig og guide dig sikkert igennem hele den juridiske og praktiske del af bolighandlen.

  Tag en køberrådgiver med på råd

  Hos ejendomsmæglerkæden home kan du få specialiseret hjælp til hele eller dele af dit boligkøb. En køberrådgiver kan bl.a. hjælpe med at vurdere din købspris, prisforhandle for dig og gennemgå handlens juridiske dokumenter.

  Læs mere
  home er en del af Danske Bank-koncernen

 • 2.  Se boligen - tag en byggesagkyndig med

  Når du har fundet en bolig, som du overvejer at købe, er det en god idé at tage en byggesagkyndig med ud at se boligen. Den byggesagkyndige kan gennemgå boligen for fejl og mangler og fortælle, om den lever op til tilstandsrapporten (kun for huse) og elinstallationsrapporten. 

  En tilstandsrapport fortæller om de synlige fejl og mangler, et hus har, og elinstallationsrapporten viser, om boligens elinstallationer er funktionsdygtige og lovlige. En bolig har også altid et energimærke, som fortæller, hvor energieffektivt boligen er og evt. giver forslag til energiforbedringer, som kan gavne miljøet og på sigt kan gøre dine energiregninger mindre.

  TIP: En køberrådgiver kan hjælpe dig med boligkøbet

 • 3.  Bliv godkendt til at låne

  Det beløb, som du kan blive godkendt til at låne, afhænger bl.a. af hvor meget du tjener, hvor meget du skylder og hvor stor en opsparing, du har. Du skal selv lægge mindst 5 % af boligens pris i udbetaling. Og så skal du også have penge til finansieringsomkostninger som f.eks. tinglysningsafgift - typisk 2 % af det beløb, du låner.  

  Derudover er det vigtigt, at du tænker over, hvor mange penge du ønsker at bruge på bolig set i forhold til, hvor mange penge du gerne vil have til forbrug efter købet. Der skal jo også være tid til at nyde livet efter boligkøbet.

  Hurtig online købsgodkendelse
  danskebank.dk/bolig kan du søge om en købsgodkendelse. De fleste får svar inden for 24 timer, og når godkendelsen er i hus, kan du underskrive en købsaftale – du skal bare huske at få tilføjet et bankforbehold i købsaftalen, så handlen først gælder, når du har fået bankens endelige godkendelse.

  Den hurtige proces øger chancen for, at det bliver dig – og ikke en anden køber – der bliver boligens nye ejer. Du forpligter dig hverken til at låne penge eller købe bolig, når du søger om en købsgodkendelse.

  Du er også velkommen til at ringe til os på 70 15 15 16, hvis du vil høre om, hvor meget du kan låne til boligkøb.

  Brug for hjælp til boligkøbet?

  Ring til Danske Bank på 70 15 15 16

  Book et møde
  Telefonerne har også åbent aften og weekend

 • 4.  Forstå handlens dokumenter
  Når du har fundet den rigtige bolig og skal indgå købsaftale med sælgeren, er det ejendomsmægleren, der laver aftalen. Handlen er indgået, når både du og sælger har skrevet under.

  Tag forbehold i købsaftalen
  Husk at ejendomsmægleren er sælgers mand. Derfor er det vigtigt, at du har din egen advokat eller køberrådgiver med i processen. Du kan godt underskrive købsaftalen, før du taler med din advokat eller køberrådgiver, hvis det er nødvendigt at slå til hurtigt. Men så er det vigtigt, at du får tilføjet et såkaldt ”advokatforbehold” eller ”rådgiverforbehold” i købsaftalen, så handlen kun gælder, hvis din juridiske rådgiver kan godkende den. Hvis du underskriver købsaftalen, før finansieringen er helt på plads med din bank, skal du på samme måde huske at få skrevet et ”bankforbehold” ind, så banken kan nå at kigge aftalen igennem, før bordet fanger helt.

  Fortrydelsesret
  Du har en lovbestemt fortrydelsesret, når du køber bolig. Den gælder i seks dage, fra købsaftalen er underskrevet. Bruger du fortrydelsesretten, skal du betale en erstatning til sælger på 1 % af købesummen, før fristen på de seks dage udløber. Sælger har omvendt ingen fortrydelsesret, når han eller hun først har skrevet under på købsaftalen. 

  Hvis du fortryder aftalen – men har fået tilføjet ”advokat-/rådgiverforbehold” og ”bankforbehold” i købsaftalen - slipper du for at betale erstatning til sælgeren. Den type fortrydelse skal også ske inden seks dage, fra aftalen er underskrevet.
   

  TIP: En køberrådgiver kan hjælpe dig med boligkøbet

 • 5.  Vælg de rigtige boliglån

  Når købsaftalen er indgået, skal du aftale den endelige finansiering med banken. 

  Du kan normalt låne 80 % af boligens værdi som realkreditlån. Derudover kan du optage et banklån på op til 15 %. Du skal selv lægge minimum 5 % af købsprisen plus kunne betale omkostningerne til finansiering (som f.eks. tinglysningsafgifter) - det vil typisk svare til omkring 2 % af det beløb, du låner.  

  Der er flere typer lån at vælge imellem. Her er nogle spørgsmål, du kan overveje, inden du eventuelt får bankens hjælp til at vælge de rigtige lån:

  • Hvor længe regner jeg med at eje boligen?
  • Ønsker jeg fast eller variabel rente?
  • Ønsker jeg at have mulighed for afdragsfrihed?

  Læs mere om boligfinansiering i vores låneguide 

  Brug for hjælp til boligkøbet?

  Ring til Danske Bank på 70 15 15 16

  Book et møde
  Telefonerne har også åbent aften og weekend

 • 6.  Husk en ejerskifteforsikring

  Hvis du køber hus, er det vigtigt, at du tegner en ejerskifteforsikring i forbindelse med handlen. Forsikringen dækker skjulte fejl og mangler ved bygningen, som tilstandsrapporten ikke nævner, og som du først opdager, når du er flyttet ind. En god ejerskifteforsikring kan spare dig mange penge, hvis du senere finder alvorlige problemer som fugt eller fejlkonstruktioner.

  Der er stor forskel på pris og kvalitet på forsikringerne, så husk at undersøge, hvad forsikringen dækker og ikke dækker. Vær også opmærksom på, at forsikringspræmien senest skal være betalt, når du får nøglerne til huset.


  Når du flytter ind i den nye bolig, skal du også sørge for at have en
  indboforsikring og en husforsikring.

 • 7.  Overtagelse af boligen
  Sælger overdrager boligen til dig på den aftalte dag. Det er nu, du får nøglen, og boligen er din. Det er en god ide at gennemgå boligen sammen med sælger, når du får udleveret nøglen – f.eks. for at tjekke at alle hårde hvidevarer er funktionsdygtige og for at aflæse el, vand og varme. Det er sælgers ansvar at sende aflæsningerne til forsyningsselskaberne og melde flytning.

  Der bliver udarbejdet en refusionsopgørelse. Det er en status over boligens udgifter opgjort med overtagelsesdagen som skæringsdato. Den opgør alt, hvad sælger har betalt forud, f.eks. el, gas eller olie, vand og ejendomsskat, og som egentlig skal betales af dig efter overtagelsesdatoen, og omvendt.

  Du har typisk allerede lagt en udbetaling på omkring 5 % af købesummen, da du underskrev købsaftalen. På overtagelsesdagen skal resten af købesummen betales til sælger, hvilket din bank typisk klarer for dig.
 • 8.  Få dit nye budget på plads
  Når du har overtaget din nye bolig, vil din økonomi naturligvis ændre sig. Så nu er det en god idé, at få dit nye budget helt på plads, så det tager højde for alle nye udgifter – i en ejerbolig skal du f.eks. betale ejendomsskat to-fire gange om året. 

  Din skat bliver også påvirket, når du køber bolig. Husk at indberette dine forventede renteudgifter til skattemyndighederne, så du kan få glæde af skattefradraget med det samme.

Som boligkøber i Danske Bank får du...

 

Hurtig ekspedition

Vi er hurtige, når du har brug for det.

70 15 15 16

Book møde 

 

God pris

Vores priser på lån er konkurrencedygtige.
Regn på det.

Beregn prisen

Tal med os alle dage

Mandag – torsdag 9 - 21
Fredag 9 - 18
Weekend 10 - 16 

70 15 15 16

Andre har også set