Udnyt din friværdi

Du kan låne i din friværdi, hvis du ejer en ejerbolig eller andelsbolig. I guiden her fortæller vi om at låne i ejerboliger. 

 • 1. Hvad er friværdi?

  Friværdien i din bolig er forskellen mellem det, som boligen er værd, og den gæld, du har i boligen. Din friværdi vokser, når du afdrager på dine boliglån – og når din bolig stiger i værdi.

  Er du interesseret i at låne i en andelsbolig, vil vi også meget gerne hjælpe dig. Book et møde med en rådgiver eller ring til os på 70 123 456 og lad os regne på et lån til dig. Du kan også bruge vores andelsboligberegner og se, hvad et lån cirka koster.

 • 2. Hvordan beregner jeg min friværdi?

  Egentlig er det relativt simpelt at beregne friværdien i en ejerbolig. Din friværdi beregnes ved at fratrække din restgæld i boligen, med hvad din boligs forventede salgsværdi er. Restgælden kan du typisk finde i din netbank, eller ved at logge ind på dit realkredit institut. Vil du udregne din friværdi, kan du bruge friværdi beregneren på Realkredit Danmarks hjemmeside.

  Få en personlig beregning

  Overvejer du at låne i din friværdi? Vi kan regne for dig og finde ud af, hvilket lån der er bedst for dig, hvis du vil have ny bil, forbedre din bolig eller noget helt tredje.

  Book møde om friværdi   - eller ring på 70 15 15 16

 • 3. Hvad kan du bruge friværdi til?

  I princippet kan du låne til næsten hvad som helst, hvis der er friværdi at tage af, og din økonomi er solid nok, også hvis det er en jordomrejse for hele familien, du gerne vil have finansieret - herunder kan du se eksempler på, hvad det for nogle kan give mening at låne til.

  Lån til boligforbedringer
  Det er mest almindeligt at låne i friværdien til boligforbedringer som nyt tag, køkken, bad eller energiforbedringer eller forskellige reparationer, huset trænger til. Det kan give dig større glæde af din bolig i hverdagen – og i nogle tilfælde også halvere din varmeregning og øge værdien af din bolig.

  313c6f0c-00090249-b99db14a

  Video: Hør Morten Kronholm Mathiasen fra byggesagkyndig.nu fortælle, hvilke skader på dit hus, du skal holde øje med (01:06 min).

  Lån til bil, børn, fest og rejser
  Der er også mange, der låner til en bil, fordi renten på boliglånet typisk er lavere end på et billån. Dog skal du være opmærksom på lånets løbetid (læs mere om dette i afsnit 6). Og så er der dem, der låner til at sende deres børn på efterskole – eller til forældrekøb af en lejlighed til børnene, når de flytter hjemmefra.

  Du kan også udnytte din friværdi, hvis du f.eks. drømmer om at rejse jorden rundt, invitere til bryllup eller holde en rund fødselsdag, som ingen glemmer.

  Lån i boligen, når du går på pension
  Du kan vælge at bruge noget af din friværdi som et tilskud til dit otium. Her kan du belåne din friværdi og derved frigøre nogle af de penge, der kan gemme sig i din bolig. låner du til en billig rente og frigør nogle af de penge, der gemmer sig i din bolig. På den måde kan du begynde at bruge noget af den opsparede værdi, du har i din bolig – uden at sælge boligen. Det kaldes nedsparing, og du bestemmer selv, hvad du vil bruge pengene til.

  Regn på, hvor meget et lån til ejerbolig cirka koster

  Beregn FlexLån® på rd.dk
  Beregn FlexLife® 
  Beregn Danske Bolig Fri


  Regn på, hvor meget et lån til andelsbolig cirka koster

  Beregn andelsboliglån

 • 4. Hvordan beregner jeg min friværdi?

  Egentlig er det relativt simpelt at beregne friværdien i en ejerbolig. Din friværdi beregnes ved at fratrække din restgæld i boligen, med hvad din boligs forventede salgsværdi er. Restgælden kan du typisk finde i din netbank, eller ved at logge ind på dit realkredit institut. Vil du udregne din friværdi, kan du bruge friværdi beregneren på Realkredit Danmarks hjemmeside.

 • 5. Hvornår kan jeg låne i min friværdi?

  Din friværdi skal have en vis størrelse, for at du kan låne i den. Som udgangspunkt kan du låne op til 80 % af din ejerboligs værdi som realkreditlån. For fritidsboliger er det 75%.

  Det koster noget at optage et realkreditlån i din friværdi. Derfor skal du have brug for at låne et vist beløb, før det kan betale sig for dig. Grænsen går omkring 100.000 kroner. Vil du låne mindre end det, kan det typisk bedre betale sig for dig at vælge en anden type lån. Du kan læse mere om lån til bil og forbrug her.
 • 6. Kreditgodkendelse

  Du skal selvfølgelig have råd til at betale af på det nye lån. Så banken ser på din samlede økonomi, når du søger om et lån i friværdien. Det spiller bl.a. ind, om du har anden gæld, hvor høje dine indtægter og udgifter er, og om du ønsker fast eller variabel rente.

  En høj friværdi er altså ikke en garanti for, at du kan låne – men den er et vigtigt skridt på vejen.

  Så meget kan du låne i din friværdi

  Dine samlede realkreditlån må som udgangspunkt udgøre max 80 % af boligens værdi - 75 % for fritidshuse. 

  Har du lån i din bolig og ønsker at optage et nyt lån i din friværdi, ser regnestykket sådan ud: dit eksisterende lån + dit nye lån i friværdien må max udgøre 80 % af, hvad din bolig er værd.     

  Book møde om friværdi   - eller ring på 70 15 15 16

 • 7. Hvor hurtigt skal jeg betale lånet tilbage?

  Når du låner i din friværdi, kan du betale lånet af i op til 30 år. Hvis du har luft i din økonomi og vil betale lånet hurtigere ud, kan du vælge et lån med kortere løbetid.

  I nogle tilfælde vil vi råde dig til, at vælge et lån med en kortere løbetid. Vil du f.eks. købe en bil, er det en god ide at betale mindst lige så meget af på lånet, som bilen falder i værdi. Ellers risikerer du at stå tilbage med en restgæld, når du en dag skal sælge din bil.

Andre har også set