Del

Udnyt din friværdi

Friværdien i din bolig er forskellen mellem det, som boligen er værd, og den gæld, du har i boligen. Din friværdi vokser, når du afdrager på dine boliglån – og når værdien på din bolig stiger. Du vil ofte have mulighed for at låne billigt i friværdien. Det gælder uanset, om du vil låne til et nyt køkken, en ny bil, have råd til mere tid med familien – eller noget helt fjerde.

Du er velkommen til at kontakte os.
Vi kan hjælpe dig med at få overblik over dine muligheder.

Book et møde     - eller ring til os på 70 15 15 16 • 1.  Hvornår er friværdien stor nok? 

  1.  Hvornår er friværdien stor nok? 

  Din friværdi skal have en vis størrelse, for at du kan låne i den. Præcis hvor stor den skal være afhænger af flere forhold, men som udgangspunkt kan du højst låne 80 % af boligens værdi som realkreditlån. Har du brug for at låne mere, kan du i nogle tilfælde låne yderligere højst 15 % som boliglån i banken.  

  Hvis de forbedringer, du vil lave, gør din bolig mere værd, kan du tit låne med udgangspunkt i den værdi, boligen ender med at få. Det betyder, at du kan få et billigt lån, selv om der ikke er friværdi i boligen her og nu. 

  Din bank vil altid se på hele din økonomi, når du søger om et lån, og ikke kun din boligøkonomi, for du skal selvfølgelig have råd til at betale af på det nye lån. Her spiller det bl.a. ind, om du har anden gæld, og hvor høje dine indtægter og udgifter er. En høj friværdi er derfor ikke i sig selv en garanti for, at du kan låne – selv om den selvfølgelig er et vigtigt skridt på vejen.

  Sådan er reglerne

  I en ejerbolig kan du få billige realkreditlån op til højst 80 % af boligens værdi – for fritidshuse er grænsen højst 75 %. 

  De næste højst 10-15 % af boligens værdi kan du belåne med et boliglån i banken. 

  De sidste 5 % skal du selv have sparet op.  

  Beregn, hvad det koster at låne

 • 2.  Hvad vil du låne til? 

  2.  Hvad vil du låne til? 

  Det er mest almindeligt at låne i friværdien til boligforbedringer som nyt tag, køkken, bad eller energiforbedringer. Men der er også en hel del, der låner til en bil eller en lejlighed til deres børn, når de flytter hjemmefra.

  Der er også en del pensionister, der udnytter deres friværdi, når de ikke længere tjener penge. Det er det, som også kaldes nedsparing. 

  Et alternativ til et lån i friværdien kan være en periode med afdragsfrihed på lånet. Det er f.eks. en oplagt løsning, hvis du i en periode har løbende udgifter til at sende dit barn på efterskole.

  I princippet kan du låne til næsten hvad som helst, hvis der er friværdi at tage af, og din økonomi er solid nok – også hvis det er en jordomrejse for hele familien, du gerne vil have finansieret. 

  Tal med os, hvis du vil låne i din friværdi

  Vi kan regne for dig og finde ud af, hvilket lån der er bedst for dig, hvis du vil have ny bil, forbedre din bolig eller noget helt tredje.

  Book møde
  - eller ring til os på 70 15 15 16

 • 3.  Hvor mange penge vil du låne?

  3.  Hvor mange penge vil du låne?

  Du skal låne en vis sum penge, hvis det skal være en god forretning for dig at låne i din friværdi. Det skyldes, at der er omkostninger ved at optage lånet. 

  Lånet skal som tommelfingerregel være større end 100.000 kr., før det kan betale sig at låne i friværdien. Hvis du vil låne mindre, er det ofte bedre at vælge en anden låntype end realkreditlån. Din bankrådgiver kan hjælpe dig med at regne på, hvilken løsning der er bedst for dig.

 • 4.  Hvor hurtigt skal du betale lånet tilbage? 

  4.  Hvor hurtigt skal du betale lånet tilbage? 

  Det er vigtigt, at du overvejer, hvor hurtigt du vil afvikle et lån, og om du evt. gerne vil have mulighed for afdragsfrihed. Når du låner i din friværdi, kan du strække afviklingen over op til 30 år, men lånets løbetid skal både passe sammen med din økonomi og give mening i forhold til det, som du har brugt pengene på.

  Hvis du f.eks. køber en bil, skal du normalt betale mindst lige så meget af på lånet, som bilen falder i værdi. Ellers risikerer du at stå tilbage med en restgæld, når bilen en dag skal sælges eller er slidt op. Derfor skal lånet til en bil som udgangspunkt være betalt af inden for højst ti år.

Andre har også set