Ordbog

Her kan I finde forklaringer på de vigtigste ord og begreber inden for IT-svindel. Hvis der er et ord, I ikke kan finde i ordbogen, kan I prøve via linket i bunden af denne side.

 • Adware

  Adware er en fællesbetegnelse for programmer, der viser uønskede reklamer på computere og mobile enheder. Adware kan også overvåge offerets internetadfærd og registrere historikken for besøgte hjemmesider.

 • Antispyware

  Antispyware kan forhindre, at computere og mobile enheder bliver inficeret med adware og spyware. De fleste antispyware-programmer scanner enheder for adware og spyware og giver samtidig en ”realtime” beskyttelse.

 • Cash trapping

  Cash trapping er et svindelnummer, hvor der er ændret ved en pengeautomat, så pengene ikke kan komme ud. Når offeret går, fordi vedkommende tror pengeautomaten er i stykker, kan svindlerne få fat i pengene med et særligt værktøj.

 • CEO-fraud

  CEO-fraud er når en svindler - ved at udgive sig for at være direktøren eller en anden højtstående medarbejder - får en ansat til at overføre penge til en ukendt konto.

 • DDoS

  DDoS (Distributed Denial of Service) er et angreb, hvor mange computere samtidig kommunikerer med en server eller et system, så det overbelastes og bryder ned.

 • DoS

  Dos (Denial of Service) har samme formål som DDoS, men her kommer angrebet fra en enkelt computer.

 • EV-certifikater

  EV-certifikater er en udvidelse af de almindelige SSL-certifikater, der gør det muligt at tilbyde krypterede (sikre) forbindelser. For at få et EV-certifikat skal både domænet og virksomheden bag godkendes af en verificeret 3. part. Hjemmesider med et EV-certifikat har en grøn adresselinje i browseren. (Se også SSL-certifikater).

 • Firewall

  En firewall er en hardware eller software, der blokerer for uønsket trafik til og fra et netværk – typisk internet. En Firewall giver derfor god beskyttelse mod både hackerangreb og worms. Som alle andre programmer skal en firewall opdateres løbende for at give den bedst mulige beskyttelse.

 • Kryptering

  Kryptering betyder, at man gør information ulæselig for alle andre end modtageren af informationen. Kryptering bruges til at højne sikkerheden for udveksling af informationer.

 • Malware

  Malware er en fællesbetegnelse for skjulte programmer, der kan skade eller overtage kontrollen af computere, mobiler og tablets. Det kan f.eks. være virusser, worms, trojanere, spyware, adware og ransomware. Malware bruges blandt andet til at få adgang til følsomme oplysninger og til at ødelægge data og styresystemer.

 • Mobile Device Management (MDM)

  Mobile Device Management er en løsning for IT-afdelingen til at styre indholdet på mobile enheder. Det betyder, at man fra centralt hold eksempelvis kan tilføje og slette apps, opdatere apps og styre rettighederne på hver eneste mobile enhed i en virksomhed

 • Phishing

  Phishing går ud på at lokke personlige oplysninger ud af et offer. Det kan ske gennem en forfalsket hjemmeside eller en mail, der ser ud til at komme fra en bank, offentlig myndighed eller en kendt virksomhed. Phishing kan også indeholde malware (Fællesbetegnelse for skjulte programmer, der kan overtage kontrollen af computere, mobiler og tablets).

 • Ransomware (se malware)

  Ransomware er når en svindler blokerer offerets adgang til egne data og forlanger løsepenge for at fjerne blokeringen igen.

 • Shoulder surfing

  Shoulder surfing er en betegnelse for de situationer, hvor en svindler først aflurer offerets pinkode og derefter stjæler betalingskortet. Shoulder surfing sker typisk i en butik eller ved en pengeautomat.

 • Sikkerhedshuller

  Sikkerhedshuller er små fejl i programmer og styresystemer, som svindlere kan udnytte til at få adgang til computere, mobiler og tablets. Derfor er det vigtigt altid at opdatere programmer til de nyeste versioner, hvor de kendte sikkerhedshuller er lukket.

 • Skimming og kortbedrageri

  Skimming er et trick, hvor svindlere bruger en særlig kortlæser til at kopiere indholdet af magnetstriben på et betalingskort. Skimming kan foregå ved ubemandede terminaler som pengeautomater og benzintanke, i butikker, ved parkometre, i restauranter og andre steder, hvor der bruges kortlæsere.

 • Smishing

  Smishing går ligesom phishing ud på at lokke personlige oplysninger ud af et offer. Her foregår det med en sms, der ser ud til at komme fra en bank, offentlig myndighed eller en kendt virksomhed. Smishing kan i sjældne tilfælde også indeholde malware (Fællesbetegnelse for skjulte programmer, der kan overtage kontrollen af computere, mobiler og tablets).

 • Social engineering

  Social engineering er en betegnelse for at manipulere personer til at udføre bestemte handlinger eller til at røbe personlige oplysninger. Kontakten til ofrene sker via mail eller telefon, og i nogle tilfælde også ved, at svindleren kontakter offeret ansigt til ansigt. Social engineering foregår oftest gennem phishing eller smishing.

 • Spear phishing

  Spear phishing rammer udvalgte personer. Svindlerne har forinden angrebet indhentet baggrundsinformation om ofrene, og kontakter dem gennem en hacket mail eller fra en mailadresse, der ligner en afsender, offeret allerede kender.

 • Spyware (se malware)

  Spyware indsamler oplysninger om en person eller organisation uden deres vidende. Oplysningerne kan herefter deles eller sælges til tredjemand.

 • SSL-certifikater

  SSL er en sikkerhedsteknologi, som gør det muligt at etablere en krypteret (sikker) forbindelse mellem en webserver og en browser. For at kunne tilbyde en SSL-forbindelse skal domænet være godkendt af en verificeret 3. part. SSL-forbindelser har en URL, der starter med ”https”, og der er oftest et symbol med en hængelås i browserens adresselinje. (Se også EV-certifikater).

 • Trojaner (se malware)

  En trojaner er en betegnelse for et skadeligt program, der udgiver sig for at være harmløst.

 • Virtual Mobile Infrastructure (VMI)

  Virtual Mobile Infrastructure er mobiltelefonens svar på et virtuelt skrivebord. Med VMI ligger udvalgte apps og data ikke fysisk på mobiltelefonen, men på en server. Hvis en mobiltelefon bliver tabt eller stjålet, kan man derfor nemt lukke for adgangen til virksomhedens data. VMI giver også vandtætte skotter mellem privat indhold og arbejdsrelateret indhold. I virksomheder, hvor mobiltelefonerne både bruges privat og arbejdsmæssigt, kan man derfor sikre, at virus i private programmer og apps ikke kan spredes til virksomhedens infrastruktur.

 • Virus (se malware)

  En virus er et lille program eller kode, der ændrer den måde en computer, mobil eller tablet arbejder på. En virus forbinder sig selv til en fil eller et program og spredes, når filen eller programmet kopieres fra én enhed til en anden.

 • Vishing

  Formålet med vishing er ligesom phishing og smishing at lokke fortrolige oplysninger ud af andre. Her foregår kontakten gennem telefonopkald, IP-opkald eller voicemail, hvor svindleren typisk udgiver sig for at være en supportmedarbejder i en kendt virksomhed, f.eks. Microsoft.

 • VPN

  VPN (Virtual Private Network) er en måde til at skabe sikre og krypterede punkt-til-punkt forbindelser gennem et andet datanet (som internettet).

 • Worm

  En worm, eller orm, er et skadeligt computerprogram, der i modsætning til en virus ikke behøver en fil eller et program for at sprede sig. En worm kopierer sig selv og spredes gennem et netværk. Her kan den medføre store og kostbare skader alene ved at forbruge båndbredde.