”Jeg tror, jeg har det med hjemmefra”, siger Claus. ”Jeg er den første akademiker i familien, opvokset hos forældre, der hele tiden satte noget i gang – en blomsterhandel fx – og vendte og drejede hver krone. Jeg sætter mig hele tiden nye mål og tør godt. Jeg ved, det vil gå godt!”
Kun få vil være iværksættere – skønt de er mest tilfredse
Claus går mod strømmen, hvis man ser rapporten ”Danskernes økonomiske tryghed 2019”(PDF), der netop er udgivet af Danske Bank. Iflg. rapporten er drømmen om at blive selvstændig højest blandt de 25-34 årige (10%), mens den er helt nede på 5% blandt danskerne generelt. Tankevækkende, når rapporten samtidig viser, at 39% af de selvstændige er tilfredse med deres arbejdsliv, mens det kun er 12% af funktionærerne er tilfredse.
Barriererne oplyser de unge som mangel på kompetencer og selvtillid, mens det for folk over 55 år er økonomiske begrænsninger.
”I min verden er erfarne folk i midt-40’erne og 50’erne faktisk nogle af de bedste til at skabe nye virksomheder og vækst”, fortæller Claus. ”De har solid brancheindsigt, et stærkt netværk, der kan åbne døre, overblik, erfaring og godt med indflydelse. I USA, fx, er gennemsnitsalderen på founders meget højere end i Europa.”
Overvejer du også at starte egen virksomhed?
Hvis du drømmer om eller står over for at starte din egen virksomhed, kan vi hjælpe dig på vej. Din succes som iværksætter står og falder med den rigtige viden og støtte både i opstartsfasen og senere. Book et møde og få rådgivning af vores eksperter.
Hele tiden sætte sig nye mål og få indsigt undervejs
Første mål, Claus satte sig, var at blive farmaceut og siden Danmarks yngste professor. Det lykkedes næsten - han blev den næstyngste. På KU arbejdede han med patienttilfredshed, og da han efter en årrække fik chancen for at påvirke udviklingen på den anden side af bordet i det store amerikanske medicinalfirma, AbbVie, slog han til.
”Jeg lærte utroligt meget på KU og i AbbVie. Om patientsupportsystemer, om hvordan hele økosystemet er skruet sammen, om leverandørstyring (som DrugStars er i dag), om magtkampe, jura og kultur. Uden alt dette er jeg ikke sikker på, at DrugStars så hurtigt ville have fået succes.”
I maj 2016 sagde han op hos AbbVie efter at have sat sig nye mål. Nu ville han selv.
”Jamen, det var et mix af mange ting. Jeg har altid haft visionen om at gøre familien økonomisk uafhængig via en god idé. Og det kan man bare ikke som lønmodtager, næsten ligegyldigt hvor velbetalt et job man har. Endelig havde jeg lidt på kistebunden, blandt andet fra en god bonus i medicinalfirmaet det år.”
Trustpilot for patienter
Idéen var at skabe en slags Trustpilot for patienter. At give dem et talerør over for patientforeninger, læger, apoteker, myndigheder og medicinalbranchen, hvor de kan give feedback på kvaliteten af medicin og behandlinger. DrugStars app minder patienterne om at tage deres medicin, men det er ikke hovedidéen.
Undersøgelser viser, at70% af forkert medicinering ikke skyldes forglemmelser, men derimod uklarhed eller utilfredshed med medicinen. I app’en giver patienterne derfor oplysninger og feedback, som i anonymiseret og videnskabelig form er meget attraktivt for medicinalbranchen, der køber data’ene. Patienterne modtager stjerner for deres data (”DrugStars”), som de så kan donere til patientforeninger i app’en, og DrugStars konverterer derefter stjernerne til penge. Hver stjerne er 1 cent værd – og de ”mange bække små” er blevet til mere end 2 mio. kr. i donationer siden starten.
En attraktiv mission, der tiltrækker de rigtige kompetencer
Den første fase i DrugStars liv var meget trial & error. Claus vidste fx ikke noget om venture-kapital, men formåede at tiltrække de kompetencer, han selv manglede til co-founders, medarbejdere og bestyrelse. Det var blandt andet inden for økonomi, design og IT, hvor mange af dem valgte ham og hans idé frem for deres store stillinger i veletablerede virksomheder.
”For mig har det handlet om at bygge troværdighed fra dag 1 over for både medarbejdere, patientforeninger, fagpersonale, medicinalfirmaer, brugere og investorer”, fortæller Claus. ”Jeg tror, det er en blanding af, at jeg kan tilbyde en attraktiv mission, stor frihed og et warrent-program, hvor alle medarbejdere ville få en klækkelig gevinst, hvis vi solgte i morgen.”
Og frihed er der i DrugStars, under mottoet ”Familiy First.” Alle på nær én har børn og tilrettelægger helt selv deres arbejde og arbejdstider. Dog er Claus lidt ked af kønsfordelingen: ”Ja, jeg må gå rundt til de her groovy folk og bede dem ryde deres cola-dåser op”, smiler han, der selv arbejder max 50 timer – og gerne mindre, når det er muligt, om ugen, har fem børn og ægteviven Mathilde ansat halvtid i firmaet.
Noget, der i øvrigt bekræftes af Danske Banks lønundersøgelse fra 2019, der viser, at arbejdstid og løn i startups faktisk er ret fornuftige.
Troværdighed og partnere, der er founder-friendly
Troværdigheden, den gode idé og erfaringen gør, at DrugStars først kunne rejse 9 mio. i pre-seed- og seed kapital, siden 18 mio. mere gennem blandt andet venture-fonden byFounders, og udviklingen skalerer, selv om virksomheden fortsat har røde tal.
”Jeg har været utroligt glad for at have en bank med på rejsen, som forstår mig. Danske Bank tænker startup-livet bredere og ser på mig som privatperson og min virksomhed under ét. Jeg oplever, at jeg både bliver forstået, anerkendt for at tage en risiko og lyttet til. Og så har I en viden om startups og et netværk, der siger Spar 2.”
Om fremtiden og mulig børsnotering eller salg siger Claus: ”Vi er lykkedes den dag, et et lægemiddel kun kan være på markedet, hvis patienternes viden fra DrugStars, er en del at vurderings materialet hos myndighederne.” Foreløbig er DrugStars i 11 lande, har 250.000 brugere, 8 medicinalkunder og 134 patientforeninger.
Claus’ anbefalinger til dig, som er +40, og går med en iværksætter i maven
- Trykprøv din idé – vær åben, den er sandsynligvis inden for dit fagområde, hvor du har indsigt og netværk
- Glem alt om corporate processer og skru op for hastigheden – prioritér de 20%’s indsats, der giver de 80% resultat. Sig nej. I DrugStars har vi forbud mod ordene ”pilot” og ”projekt”, det er en blankocheck for at bruge unødig tid
- Forbliv uafhængig af andre
- Lad være med at gøre dig alt for mange tanker om, hvad det nu kræver at starte egen virksomhed– kast dig ud i det, vær naiv og en glad optimist
- Tal det igennem på hjemmefronten og få opbakning
Foto: Jonas Pryner Andersen