Kort fortalt
- Generelt ser vi fortsat det bedste afkastpotentiale i cykliske aktier, som også har gjort det bedst hidtil i år.
- Finans, råvarer, industri og IT er i øjeblikket vores foretrukne aktiesektorer.
- Inden for hver af disse sektorer er der nicher, vi finder særligt interessante.
Aktier har generelt givet gode afkast hidtil i år, men der er enorm forskel på, hvordan de enkelte sektorer har udviklet sig. Eksempelvis er energisektoren steget med næsten 35 pct., mens forsyningssektoren blot har leveret et afkast på 3 pct.
”Generelt har det været et godt år for såkaldte cykliske aktier, der trives bedst i perioder med øget økonomisk vækst. Det er aktier inden for sektorer som energi, finans, råvarer og industri, og det er også den type aktier, vi i Danske Bank har haft mest fokus på i år,” fortæller Danske Banks investeringsstrateg, Lars Skovgaard Andersen.
Årets bundskrabere er de defensive aktier, der er mindre afhængige af de økonomiske konjunkturer. Det er sektorer som forsyning, stabilt forbrug og sundhed.
”Også IT-sektoren har været blandt de dårligste i år efter et helt forrygende 2020. Her ser vi dog fortsat et attraktivt afkastpotentiale på 6-12 måneders sigt, og derfor fastholder vi vores overvægt i IT-aktier i vores rådgivningsporteføljer,” siger Lars Skovgaard Andersen.
De rigtige undersektorer kan give merafkast
Som investor gælder det dog ikke blot om at investere i de rigtige sektorer, men også om at placere sig i de rigtige undersektorer.
”Sektoranbefalinger giver en god overordnet rettesnor, men sektorer kan favne bredt over mange forskellige typer selskaber. Som investor kan det derfor give et markant merafkast, hvis du også formår at placere dig i de rigtige undersektorer – dvs. de rigtige nicher inden for en given sektor,” siger investeringsstrategen.
Som konkret eksempel peger Lars Skovgaard Andersen på IT-sektoren, der generelt er steget 5-6 pct. i år.
”I IT-sektoren finder man blandt andet selskaber inden for produktion af semiconductors – også betegnet computerchips – som har været en global mangelvare i år. I denne undersektor er mange producenter af computerchips samt deres underleverandører derfor steget 30-40 pct. i år eller endnu mere,” siger han.
Som investor skal du ideelt set både have overvægt i de rette sektorer og foretage god stockpicking inden for hver enkelt sektor.
Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Bank.
I Danske Bank ser vi aktuelt det mest attraktive afkastpotentiale i sektorerne finans, industri, råvarer og IT, som vi har på overvægt. Hvilke undersektorer har I fokus på inden for disse sektorer?
”Generelt afspejler vores sektoranbefalinger, at vi fortsat forventer et højere afkast fra cykliske aktier end fra defensive aktier i takt med den fortsatte udrulning af vacciner og genåbning af global økonomi. Graver vi et spadestyk dybere, er der en række undersektorer, vi finder særligt interessante i øjeblikket:
• FINANS: Det er i højere grad banker end fx forsikringsselskaber, vi har fokus på. De får mest medvind fra øget vækst og højere renter.
• RÅVARER: De højere råvarepriser selskaberne til at øge deres investeringer, og det gavner en lang række underleverandører både i råvaresektoren og industrisektoren. Dem ser vi i øjeblikket et interessant afkastpotentiale i.
• IT: Vi har fortsat et godt øje til selskaber inden for semiconductors.
• INDUSTRI: Vi fokuserer blandt andet på de selskaber, der nyder godt af, at andre virksomheder skruer op for investeringerne i deres produktionsapparat i takt med den økonomiske fremgang. Det gælder fx industriselskaber inden for robotter og automatisering. Generelt har vi også fokus på selskaber med pricing power – dvs. selskaber som kan vælte de højere priser på råvarer og komponenter over på kunderne.
Inden for investering bruger vi udtrykket stockpicking om at udvælge de rette enkeltaktier, og det er et vigtigt begreb. Ideelt set skal du som investor både have overvægt i de rette sektorer og foretage god stockpicking inden for hver enkelt sektor,” siger Lars Skovgaard Andersen.
HUSK: Som investeringskunde i Danske Bank kan du løbende få adgang til vores anbefalinger af interessante investeringer
inden for forskellige regioner, sektorer og temaer.
TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.
Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historisk afkast ikke er en indikation af fremtidigt afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.
Hvis du overvejer at investere
Kontakt din investeringsrådgiver i Danske Bank og hør om mulighederne, hvis du overvejer at investere din opsparing.
Book online møde