Din pension er mere end din pensionsopsparing

De fleste mennesker har i dag en pensionsopsparing – og mange har flere end en. Nogle har også friværdi i boligen og andre værdier. Se her, hvad du kan tælle med i din samlede pensionsformue.

 • 1.  Pensionsopsparing

  Mange har i dag mere end én pensionsopsparing. Det kan dreje sig om:

  • Arbejdsmarkedspension, som er indbetalt via en arbejdsgiver
  • Privat aldersopsparing, rate- eller kapitalpension, som du selv har oprettet og indbetalt til
  • ATP Livslang Pension, som er en lovpligtig, livslang pension, som de fleste i den erhvervsaktive alder indbetaler til 
  • Folkepension

   
  Pensionsordningerne er forskelligt indrettet – og det kan gøre det meget svært at overskue formuen. En bankrådgiver eller en pensionsrådgiver kan hjælpe dig med at skabe overblik og indrette udbetalingerne, så de passer bedst muligt til dit behov.

  ArtikelLæs mere om, hvordan du kan planlægge din pension

   

  Tal med os om dine pensionsdrømme

  Book møde
  - eller ring til os på 70 123 456

  Vidste du...

  Udbetalingen af din pension kan i mange tilfælde planlægges, så din økonomi bliver stabil livet ud. Nogle pensioner kan f.eks. udskydes, hvis du har overskud i økonomien i de første år efter din pensionering. Du kan også vælge at strække en ratepension, som normalt udbetales over ti år, så den i stedet udbetales over 30 år.

 • 2.  Friværdi i boligen

  Hvis du bor i ejerbolig, og har en stor friværdi, kan en del af friværdien i mange tilfælde regnes med i din samlede pensionsformue.
   
  Det kaldes nedsparing, hvis du optager lån i din friværdi og bruger pengene i din hverdagsøkonomi – og det er i de senere år blevet ganske populært blandt danske pensionister.
   
  Du kan dog højst belåne din bolig med 60 % af ejendomsværdien – og de præcise muligheder afhænger blandt andet af, hvilken bolig du har.

  Værktøj

  Det kan du gøre selv

  På hjemmesiden pensionsinfo.dk kan du logge ind med MitID og finde en opgørelse over din pensionsopsparing. Men vær opmærksom på, at det ikke er alle pensioner, der bliver indberettet til systemet. Derfor kan der mangle oplysninger i din opgørelse.

  Pensionsinfo er et samarbejde mellem myndigheder, banker og pensionskasser.

 • 3.  Værdipapirer

  En del ældre har aktier, obligationer eller andre værdipapirer. Hvis du har værdipapirer, kan det give god mening at indregne værdien af dem i din samlede pensionsformue. Det vil alt i alt betyde, at din formue rækker længere.
  Fakta

  En tommelfingerregel

  Du har stadig brug for 80 % af din tidligere slutløn, når du går på pension. Du sparer ca. 20 %, når du ikke længere betaler til pension, arbejdsmarkedsbidrag, fagforening og a-kasse – så de 80 % vil almindeligvis betyde, at du kan opretholde den samme levestandard, som du har haft hidtil.

 • 4.  Andre opsparinger

  Hvis du har større beløb stående på almindelige løn- eller opsparingskonti, skal de også medregnes i pensionsformuen. Hvis beløbet er stort, kan det være en god idé at sikre, at du får den bedst mulige forrentning, indtil pengene evt. skal bruges. Den bedste forrentning får du nemlig sjældent på en almindelig konto. 

  Men du har naturligvis stadig brug for en mindre opsparing til uforudsete udgifter – og evt. til større rejser, fester eller andre aktiviteter, som du også gerne vil have råd til. Så lad gerne et vist beløb blive stående.

  4AC445037DD50674

  Hvad skal du være opmærksom på når du går på pension? (02:46)

 • 5.  Andre værdier

  Andre værdier kan f.eks. være et sommerhus eller andre værdifulde ejendele. Hvis du har ejendele af stor værdi, kan du overveje at indregne dem i din samlede pensionsformue.
  Kontakt

  Hvordan skal din pension planlægges?

  Pension kan være et indviklet område at overskue alene. Med en god rådgiver ved din side kan du sikre dig den bedst mulige økonomi. Som kunde i Danske Bank får du tilbudt en gratis samtale om pension, før du træder ud af arbejdsmarkedet. 
  Book et møde
  - eller ring til os på 70 123 456.

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.

Indholdet hentes
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.