Del

Omlægning af lån - 5 situationer, hvor det kan betale sig

Er dit realkreditlån stadig det bedste og billigste for dig? Eller bør du undersøge, om du kan spare penge med en omlægning af lån? 

I denne artikel får du forklaringen på, hvorfor der kan være penge i omlægning af lån. Og vi gennemgår 5 situationer, hvor det kan give mening at omlægge dit boliglån eller realkreditlån.

Book møde     - eller ring på 70 15 15 16

 • 0. Hvornår kan det betale sig at lægge lån om? 

  0. Hvornår kan det betale sig at lægge lån om? 

  Det kommer helt an på, hvilken type lån du har. Under de rette omstændigheder kan du f.eks. skifte fra et lån med en højere rente, til et fastforrentet lån med en lavere rente, og dermed opnå en lavere ydelse. Hvis renten omvendt er steget, kan du overveje at reducere din restgæld med en omlægning, så du skylder færre penge og dermed har mindre gæld at betale tilbage. Eller du kan få større tryghed i hverdagen, hvis du med din omlægning af lån går fra variabel til fast rente. Desuden bør du, som tommelfingerregel, undersøge mulighederne, hvis og når dit liv og dine behov ændrer sig.

  Og endelig kan det måske betale sig at lægge dit lån om, fordi du samtidig kan låne flere penge billigt i din boligs friværdi. Det hele afhænger dog af, hvilket lån du har nu, den resterende løbetid på lånet og størrelsen på din restgæld. 

  Der er dog også omkostninger forbundet med at omlægge sit lån, så det er ikke sikkert, at det kan betale sig for dig lige nu. Du kan selv beregne, hvad en omlægning af dine lån vil koste. Log på Danske Netbank, og vælg ”Lån” og ”Realkreditlån – oversigt”. 

  Du er naturligvis også altid velkommen til at kontakte os, hvis vi sammen skal se på, om omlægning af lån kan betale sig for dig.  Det koster ikke noget at få en beregning på en låneomlægning.  

  Skal vi regne på omlægning af dit lån?

  Ja tak, jeg vil gerne have en personlig beregning

  Her er de 5 situationer, hvor du bør undersøge omlægning af lån:

  1. Når renterne falder
  2. Når renterne stiger
  3. Når du vil have større tryghed
  4. Når du vil låne ekstra
  5. Når dit liv ændrer sig

  Lad os gennemgå dem én for en.


 • 1. Når renterne falder

  1. Når renterne falder

  Det er først og fremmest en god idé at lægge dit realkreditlån om, når du kan spare penge på det. Og det kan du muligvis, når renten falder. 

  Hvis du har et lån med fast rente

  Har du et fastforrentet realkreditlån, kan du måske spare penge på at omlægge det til et nyt fastforrentet lån med en lavere rente. Har du samtidig mulighed for at vælge en kortere løbetid, og dermed betale dit lån hurtigere ud, kan du spare endnu mere i det lange løb.
  Her er 4 tommelfingerregler for, hvornår omlægning af realkreditlån til en lavere fast rente kan være en god idé:

  1. Når du har en restgæld på mere end 500.000 kr. 
  2. Når dit lån har en restløbetid på 10 år eller mere.
  3. Når renten er 1-1,5 procentpoint lavere end på dit nuværende lån.
  4. Når du har planer om at blive boende i minimum 5 år.

  Book møde   - eller ring 70 15 15 16, og få rådgivning om dit lån 

  Hvis du har et lån med variabel rente

  Hvis du har et lån med variabel rente, vil lånet automatisk få en ny rente, næste gang lånet skal rentetilpasses. Som udgangspunkt skal du ikke foretage dig noget, hvis du ønsker at beholde dette lån.

  Hvis du har Danske Bolig Fri, hvor renten som udgangspunkt bliver tilpasset hver tredje måned, kan du overveje, om du vil låse renten fast i op til 10 år. Det koster et mindre gebyr.

  Hvem udbyder lånene?
  Her i guiden skriver vi om forskellige boliglån.

  Danske Bank formidler alle realkreditlån fra Realkredit Danmark: FlexLån®, Obligationslån og FlexLife®

  Danske Bank udbyder selv banklånet Danske Bolig Fri, der er et realkreditligende lån.

  Læs mere om vilkårene for Danske Banks formidling af realkreditlån her

 • 2. Når renterne stiger

  2. Når renterne stiger

  Som boligejer tænker du måske, at højere renter er en ulempe for dig. Men har du et fastforrentet lån med lav rente, kan det i nogle tilfælde betale sig med en omlægning af lånet til et fastforrentet med højere rente. 

  Udgangspunktet er nemlig, at når renten går op, så går kursen ned - og med en lav kurs kan du indfri dit lån for færre penge, end du egentlig skylder. Er kursen f.eks. 90, skal du kun betale 90 kr. for at indfri hver 100 kr., du har lånt. Har du f.eks. en restgæld på en million kroner, kan du på den måde skære 100.000 kr. af din gæld med en låneomlægning. 

  Du kan få din bank til at regne på, hvor meget din ydelse vil stige, og om du i det lange løb vil spare penge på omlægningen. En omlægning til en højere rente vil typisk ikke give en besparelse her og nu, men må mere anses som en forberedelse til et senere rentefald.

  Lad os regne på det for dig - eller ring 70 15 15 16, og få rådgivning om dit lån

  Falder renten igen senere, kan du vælge at omlægge dit lån igen – og så har du både den lave rente og en mindre restgæld. Men det er selvfølgelig svært at forudsige, hvordan renten udvikler sig.

  Har du variabel rente? Så overvej at binde renten 

  Bekymrer det dig, at renten kan gå op på dit variabelt forrentede lån? Så kan du overveje at skifte til et lån, der bliver rentetilpasset sjældnere. Det kan være et lån som FlexLån® K F3 eller F5 eller FlexLife®  med variabel rente, hvor du kan binde renten i f.eks. 3 eller 5 år. 

  Du kan også vælge banklånet Danske Bolig Fri, hvor du kan låse renten i helt op til 10 år.

  Eller du kan gå hele vejen og få et fastforrentet Obligationslån eller FlexLife® med fast rente. Hvis den variable rente så stiger væsentligt, kan du ende med en fast rente i hele dit låns løbetid, der er lavere end den variable rente. 

 • 3. Når du vil have større tryghed

  3. Når du vil have større tryghed

  Det er svært at spå, om renten vil gå op eller ned i fremtiden. Men hvis du har et boliglån med variabel rente, er det sikkert noget, du tænker over. Heldigvis har mange boligejere indrettet deres økonomi, så de har råd til, at renten kan stige. Men der er også boligejere, der bekymrer sig over, hvad det vil betyde.

  Ønsker du mere tryghed i din privatøkonomi, kan det være en idé for dig med en omlægning af lån til et fastforrentet Obligationslån eller FlexLife® med fast rente, mens renten er lav. Så får du nemlig et lån, med en fast lav rente i hele lånets løbetid. Du kan også vælge et Danske Bolig Fri-lån, hvor du mod et gebyr kan låse den variable rente i op til 10 år.

 • 4. Når du vil låne ekstra

  4. Når du vil låne ekstra

  Hvis du har tilstrækkeligt med friværdi og har behov for at låne penge, bør du undersøge, om du kan låne pengene i din bolig. Det er som regel det, der bedst kan betale
  sig, hvis lånet er er af en vis størrelse. Tjek, om du har råd til boligforbedringer.

  Det kan f.eks. være relevant at låne i din friværdi, hvis du vil lægge nyt tag på dit hus, skifte bilen ud eller rejse jorden rundt.

  Sådan udnytter du din friværdi, hvis du overvejer omlægning af lån.

 • 5. Når dit liv ændrer sig

  5. Når dit liv ændrer sig

  Måske er du blevet gift eller skilt, siden du optog lånet? Måske er I blevet flere i huset? Eller færre, fordi ungerne er flyttet hjemmefra? Din økonomi kan også have ændret sig, fordi du står uden job, har arvet penge eller er gået på pension.

  Når dit liv ændrer sig, kan der være fordele i at ændre på dit lån. Der er mange muligheder – uanset om du har brug for luft i økonomien eller vil betale hurtigere af på dit lån.

  Tal med banken, hvis du er i tvivl. For der kan være mange penge at spare ved at forme din boligøkonomi, så den passer til det, du prioriterer i dit liv lige nu.

  Få en personlig beregning

  Tal med os og få hjælp til at finde ud af, om dit lån er det rigtige lån for dig.

  Book møde   - eller ring til os på 70 15 15 16

Andre har også set