Hvornår skal du omlægge dit boliglån?
Er dit boliglån stadig det bedste og billigste for dig? Her kan du se 5 situationer, hvor du med fordel kan overveje at omlægge dit realkreditlån.
Hvorfor omlægge dit lån?
Dit liv og dine planer ændrer sig med tiden. Det gør renterne og udvalget af boliglån også. Det er derfor, du indimellem bør se på, om du har det rigtige lån, eller om det kan betale sig kan omlægge til et nyt.
Få kontante fordele, større tryghed eller mere fleksibilitet
Med en omlægning kan du måske få en lavere månedlig ydelse eller mindre restgæld – altså kontante fordele. Men værdien kan også ligge i, at du får større tryghed eller mere fleksibilitet.
Der kan også være fornuft i at lægge dit boliglån om, hvis du samtidig vil låne flere penge i din friværdi. Det er ofte den billigste måde at låne på, når du vil bygge om, købe ny bil – eller noget tredje.
Hvad vil det sige at omlægge et lån?
Hvis du vil omlægge dit realkreditlån, så gør du det ved at opsige dit eksisterende lån – og optage et nyt lån, som du bruger til at indfri det gamle. Det kaldes også en konvertering.
Koster det noget at omlægge et boliglån?
Det er ikke gratis at omlægge et boliglån. Så du må veje prisen for omlægningen op mod de fordele, du vil få. Om det kan betale sig, kommer bl.a. an på dit lån, dine planer – og hvad der giver værdi for dig.
Beregn, om du kan få et billigere realkreditlån
Er du kunde i Danske Bank og Realkredit Danmark, kan du nemt beregne, om der er penge at spare ved at omlægge dit lån til et andet.
Opret en profil i vores boligværktøj, så er du klar til at regne
på dit eget lån.
Beregn omlægning
- eller læs mere om beregneren
5 situationer, hvor det kan være relevant at omlægge lån
-
1. Når renterne falder
Det er først og fremmest en god idé at lægge dit realkreditlån om, når du kan spare penge på det. Og det kan du muligvis, når renten falder.
Hvis du har lån med fast rente
4 tommelfingerregler:
Har du et fastforrentet realkreditlån, kan du måske spare penge på at omlægge det til et nyt fastforrentet lån med en lavere rente. Har du samtidig mulighed for at vælge en kortere løbetid og dermed betale dit lån hurtigere ud, kan du spare endnu mere i det lange løb.
Har du fast rente og kan sætte hak ved disse fire punkter, kan det være tid til en lavere fast rente:- Din restgæld er på mere end 500.000 kr.
- Dit lån har en restløbetid på 10 år eller mere.
- Renten er 1-1,5 procentpoint lavere end på dit nuværende lån.
- Du har planer om at blive boende i mindst 5 år.
Beregn, om du skal omlægge dit lån
Hvis du har lån med variabel rente
Hvis du har et lån med variabel rente, vil lånet automatisk få en ny rente, næste gang lånet skal rentetilpasses. Som udgangspunkt skal du ikke foretage dig noget, hvis du ønsker at beholde dette lån.Hvis du har Danske Bolig Fri, hvor renten som udgangspunkt bliver tilpasset hver tredje måned, kan du overveje, om du vil låse renten fast i op til 10 år. Det koster et mindre gebyr.
Hvem udbyder lånene?
Her i guiden skriver vi om forskellige boliglån.Danske Bank formidler alle realkreditlån fra Realkredit Danmark: FlexLån®, Obligationslån og FlexLife®.
Danske Bank udbyder selv banklånet Danske Bolig Fri, der er et realkreditligende lån.
Læs mere om vilkårene for Danske Banks formidling af realkreditlån her
-
2. Når renten stiger
Der kan være god fornuft i at give dit boliglån et eftersyn, når renten har kurs opad. Det gælder uanset om du har et lån med fast eller variabel rente.
Har du fast rente? Overvej at omlægge til et lån med højere rente
Som boligejer tænker du måske, at højere renter er en ulempe for dig. Men har du et fastforrentet lån med lav rente, kan det i nogle tilfælde betale sig med en omlægning af lånet til et fastforrentet med højere rente.Udgangspunktet er nemlig, at når renten går op, så går kursen ned - og med en lav kurs kan du indfri dit lån for færre penge, end du egentlig skylder. Er kursen f.eks. 90, skal du kun betale 90 kr. for at indfri hver 100 kr., du har lånt. Har du f.eks. en restgæld på en million kroner, kan du på den måde skære 100.000 kr. af din gæld med en låneomlægning.
Du kan få banken til at regne på, hvor meget din ydelse vil stige, og om du i det lange løb vil spare penge på omlægningen. En omlægning til en højere rente vil typisk ikke give en besparelse her og nu, men må mere anses som en forberedelse til et senere rentefald.Falder rente igen senere, kan du vælge at omlægge dit lån igen - og så har du både den lave rente og en mindre restgæld. Men det er selvfølgelig svært at forudsige, hvordan renten udvikler sig.
Beregn, om du skal omlægge dit lån
Har du variabel rente? Overvej at binde renten
Bekymrer det dig, at renten kan gå op på dit variabelt forrentede lån? Så kan du overveje at skifte til et lån, der bliver rentetilpasset sjældnere. Det kan være et lån som FlexLån® K F3 eller F5 eller FlexLife® med variabel rente, hvor du kan binde renten i f.eks. 3 eller 5 år.Du kan også vælge det realkreditlignende banklån Danske Bolig Fri, hvor du kan låse renten i helt op til 10 år.
Eller du kan gå hele vejen og få et fastforrentet Obligationslån eller FlexLife® med fast rente. Hvis den variable rente så stiger væsentligt, kan du ende med en fast rente i hele dit låns løbetid, der er lavere end den variable rente.
-
3. Når du vil have større tryghed
Det er svært at spå, om renten vil gå op eller ned i fremtiden. Men hvis du har et boliglån med variabel rente, er det sikkert noget, du tænker over. Heldigvis har mange boligejere indrettet deres økonomi, så de har råd til, at renten kan stige. Men der er også boligejere, der bekymrer sig over, hvad det vil betyde.
Ønsker du mere tryghed i din privatøkonomi, kan du overveje at omlægge til et fastforrentet Obligationslån eller FlexLife® med fast rente, hvor du kender din ydelse i hele løbetiden. Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du vil høre om dine muligheder.
-
4. Når du vil låne ekstra
Hvis du har tilstrækkeligt med friværdi og har behov for at låne penge, bør du undersøge, om du kan låne pengene i din bolig. Det er som regel det, der bedst kan betale sig, hvis lånet er af en vis størrelse. Tjek, om du har råd til boligforbedringer.
Det kan f.eks. være relevant at låne i din friværdi, hvis du vil skifte bilen ud,ombygge dit køkken eller rejse jorden rundt, eller energiforbedre din bolig for at nedbringe din varmeregning. Se, hvor meget du kan spare på din varmeregning ved at energiforbedre din bolig.
Sådan udnytter du din friværdi, hvis du overvejer omlægning af lån.
Læs også: Er tillægslån det rigtige valg for dig?
Få en personlig beregning
Tal med os og få hjælp til at finde ud af, om dit lån er det rigtige lån for dig.
Book møde
- eller ring til os på 70 15 15 16 -
5. Når dit liv ændrer sig
Måske er du blevet gift eller skilt, siden du optog lånet? Måske er I blevet flere i huset? Eller færre, fordi ungerne er flyttet hjemmefra? Din økonomi kan også have ændret sig, fordi du står uden job, har arvet penge eller er gået på pension.
Når dit liv ændrer sig, kan der være fordele i at ændre på dit lån. Der er mange muligheder – uanset om du har brug for luft i økonomien eller vil betale hurtigere af på dit lån.
Tal med banken, hvis du er i tvivl. For der kan være mange penge at spare ved at forme din boligøkonomi, så den passer til det, du prioriterer i dit liv lige nu.Nu kan du forsikre dit boliglån
Hvis du vælger at omlægge et boliglån hos Danske Bank, så får du samtidigt mulighed for at bestille en Tryg Lånesikring, som kan dække dine månedlige ydelser, hvis du mister dit arbejde.
Læs mere heraf9627c8-c9b1-4426-940e-2134cee359d1