Del

Sådan rammer Trumps valglussing aktierne

KLUMME: Midtvejsvalget i USA førte til en forventet svækkelse af Donald Trumps magt, og det kan være positivt for aktiemarkederne, vurderer Danske Banks chefstrateg, Tine Choi.

Tirsdagens midtvejsvalg i USA er nu overstået, og udfaldet blev efter alt at dømme, som de fleste havde forventet: en splittet Kongres, hvor Demokraterne nu sidder på flertallet i Repræsentanternes Hus, mens Senatet stadigt er på republikanske hænder. Før valget havde Republikanerne flertal i begge kamre i Kongressen, der er den lovgivende gren af det politiske system i USA.

Valgresultatet betyder, at Donald Trumps muligheder for at gennemføre nye love og reformer er blevet kraftigt reducerede frem til det næste præsidentvalg i 2020. Det kan måske lyde negativt for aktiemarkedet i USA, men faktisk ser vi det som et fornuftigt valgresultatet set med investorøjne.

Det bedste af to verdener
Donald Trumps største politiske sejr, skattereformen fra 2017, kommer nemlig ikke til at blive tilbagerullet foreløbigt, hvilket havde været en risiko, hvis Demokraterne havde fået flertal i både Senatet og Repræsentanternes Hus. De positive økonomiske effekter fra skattereformen vil derfor fortsat sive ud i den amerikanske økonomi. Samtidig kommer Demokraterne ikke til at skrive under på flere gældsdrevne skattelettelser, som godt nok kunne booste økonomien yderligere, men også ville puste det offentlige underskud i USA endnu højere op og derfor formentlig ville blive modtaget med en vis skepsis af investorer.

Yderligere kan Demokraterne være villige til at bruge penge på et hårdt tiltrængt boost til infrastrukturen, hvilket bestemt også vil gavne den amerikanske økonomi og dermed aktiemarkederne. Her kan demokraterne potentielt finde fælles fodslag med Donald Trump, som fortsat har investeringer i infrastruktur som et af sine store uindfriede valgløfter – og dermed kan valgresultatet faktisk være en mulighed for Donald Trump til at bevise, at han er i stand til at række ud mod Demokraterne og indgå i samarbejder på tværs af partiskel.

Potentiel opblødning i handelskrig
En anden følge af valget er, at Donald Trump trods ovenstående nu har fået en stærkere indenlandsk fjende at bokse imod i form af Demokraterne, og det kan potentielt få ham til at fokusere mere på dem og mindre på Kina og andre handelspartnere. Fører det til en opblødning i handelskrigen mellem USA og Kina, vil det være ekstremt positivt for de globale aktiemarkeder – og de seneste udmeldinger fra Donald Trump tyder på, at en våbenhvile i handelskrigen kan være på vej.

Dette er dog kun ét blandt flere scenarier. Den splittede Kongres kan også medføre, at udenrigs- og handelspolitikken nu bliver en endnu vigtigere kampplads for Donald Trump til at skaffe resultater, nu hvor han får langt sværere ved at få sin politik gennemført hjemme i USA. En eskalering af handelskrigen vil føre til yderligere usikkerhed og lægge en dæmper på aktiemarkedet, som vi har set det flere gange tidligere i år.

Alt i alt kan Donald Trumps reaktion på valgresultatet altså ende med at få større betydning for de finansielle markeder end selve udfaldet af det amerikanske valg, uanset farvekombinationen i Kongressen. Samtidig er midtvejsvalget den første rigtige temperaturmåling op til det næste præsidentvalg om to år, og med Republikanernes nederlag i Repræsentanternes Hus er det næsten givet, at Donald Trump nu vil kæmpe med næb og klør for at øge sin popularitet og så vil han fortsat kunne skabe dage med udsving på aktiemarkederne med sine tweets og sin politik.

Hvis historien gentager sig ....
Historisk har det vist sig, at året efter et midtvejsvalg byder på pæne kursstigninger – faktisk har det gennemsnitlige afkast i de 12 måneder efter et midtvejsvalg være på hele 16 pct. mod et gennemsnitligt afkast på 0 pct. i selve valgåret.

Selvom man ikke skal lægge for meget i sådanne historiske kuriositeter, så vurderer vi alligevel, at kombinationen af bomstærk vækst i USA, en regering, der nu kun kan gennemføre brede forlig, samt Donald Trumps signaler om villighed til at forhandle med Kina samlet set vil være et fornuftigt udgangspunkt for aktiemarkederne i de kommende måneder. Vi fastholder derfor vores overvægt i aktier og vores tilsvarende undervægt i obligationer.


TILMELD DIG vores nyhedsbrev om investering, hvis du ikke allerede modtager det.

Hvis du overvejer at investere

Ring til os på 70 20 22 96, hvis du overvejer at investere. Så kan vi tale om dine muligheder og finde den bedste løsning for dig og din virksomhed.

Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Andre har også set


Få alle fordelene i dag. Bliv kunde i Danske Bank.