Kort fortalt

✔ Det kommende års valgkamp i USA kan blive turbulent for investorer.
✔ En række sektorer og industrier kan blive særligt påvirkede.
✔ Generelt har aktier udviklet sig bedst i sidste halvdel af valgperioder.
✔ En recession vil være gift for Joe Biden.
✔ Historisk set har aktiemarkederne ofte forudset valgresultatet.


ANBEFALINGERNE her på Investeringsnyt er primært tiltænkt investorer, der selv ønsker at investere med input og sparring fra os. Har du investeret i en investeringsløsning i Danske Bank som fx Danske Porteføljepleje og Flexinvest Fri, tager vores specialister løbende hånd om at pleje og optimere dine investeringer, så du ikke selv behøver at foretage dig noget.I søndags var der præcis et år til det amerikanske præsidentvalg, som finder sted den 5. november 2024. Præsidentvalget har betydning for os alle, for geopolitik, den grønne omstilling og meget mere.

Det kommende års massive valgkamp kan også blive en interessant og potentielt nervepirrende periode for dig som investor – ikke mindst hvis valget kommer til at stå mellem Joe Biden og Donald Trump, som fx på energiområdet har to meget forskellige ideologier.

Det kan dog også blive et ganske fornuftigt år på aktiemarkedet, hvis historien gentager sig. 

”I den første del af valgperioden har en præsident mest fokus på at indfri valgløfter. I den sidste del af valgperioden er der mere fokus på at skabe vækst, og det kan aktiemarkedet faktisk godt lide. Aktierne stiger normalt mindre i de to første år efter valget og mest i de sidste to,” fortæller Danske Banks chefstrateg, Frank Øland.

Vi forventer en blød landing i økonomien – altså ingen recession – så det taler isoleret set for, at Joe Biden får fire år mere.   Frank Øland, chefstrateg i Danske Bank

Skal for alt i verden undgå en recession
For en siddende præsident, der søger genvalg, gælder det for alt i verden om at holde økonomien i god form frem mod et valg. Det er et af de emner, der normalt fylder rigtig meget for de amerikanske vælgere. Det er især afgørende for den siddende præsident at undgå en recession i de sidste to år af valgperioden. 

”Alle præsidenter siden 1928, der har undgået en recession i 2. halvdel af deres valgperiode, er blevet genvalgt. Til gengæld har præsidenter, der har styret landet ind i en recession ikke overraskende haft meget svært ved at blive genvalgt. Vi forventer en blød landing i økonomien – altså ingen recession – så det taler isoleret set for, at Joe Biden får fire år mere,” siger Frank Øland.

En blød landing betegner et scenarie med lavere vækst, men ikke så lav vækst, at en masse mennesker mister deres arbejde. 

LÆS OGSÅ: Overset potentiale i amerkanske aktier

Vidste du, at ...

… aktiemarkedet typisk forudsiger valgresultatet?
Udviklingen på aktiemarkedet de sidste tre måneder op til valget har historisk set forudsagt resultatet. Hvis aktierne stiger, så vinder den siddende præsident. Hvis aktierne falder, taber han. Det har ramt 100 pct. rigtigt siden 1984 (og 87 pct. rigtigt siden 1928). Med det i baghovedet er det da også naturligt, at den siddende præsident har fokus på økonomien og aktiemarkedet.

… aktiemarkedet bedst kan lide genvalg?
Aktiemarkedet klarer sig normalt bedst, hvis den siddende præsident bliver genvalgt. Det giver mening, da investorerne generelt ikke kan lide usikkerhed. Samtidig viser historien dog også, at aktiemarkedet normalt klarer sig bedst, hvis en republikaner vinder valget. Så i den aktuelle situation er det ikke så entydigt, hvad investorerne vil foretrække. 

Her kan der især opstå usikkerhed
Præsidentvalg betyder ofte et mere nervøst aktiemarked. Udsvingene på aktiemarkedet stiger normalt, når valget nærmer sig. Nogle sektorer og virksomheder påvirkes i særlig grad af valget – her udpeger Frank Øland nogle områder, hvor valgkampen især kan medføre øget usikkerhed:

SUNDHEDSSEKTOREN kan blive påvirket negativt, hvis der i valgkampen kommer ekstra fokus på de høje medicinalpriser i USA. Det ser vi en betydelig risiko for, og det er en af grundene til, at vi i øjeblikket anbefaler at undervægte sundhedsaktier.

ENERGISEKTOREN kan se ind i en periode med større udsving på grund af de to sandsynlige præsidentkandidaters meget forskellige holdninger til olieudvinding, skiffergas, den grønne omstilling og vedvarende energi.

FORSVARSINDUSTRIEN kan ligeledes blive påvirket af usikkerhed om hele den geopolitiske strategi og ikke mindst omfanget af USA's fortsatte støtte til Ukraine.  

KOMMUNIKATIONSSERVICE nyder godt af, at valget giver et massivt løft til reklameindtægter for både traditionelle medier og på SoMe. Der kan også komme fornyet fokus på fake news og behovet for øget kontrol for at undgå andre staters forsøg på påvirkning af valgresultatet.

LÆS OGSÅ: Vi hæver IT-aktier til overvægtFå vores nyhedsbrev om investering

Jeg vil ikke gå glip af noget

Foto: Adam Davis/EPA/Ritzau Scanpix

DISCLAIMER: Denne publikation er markedsføringsmateriale og udgør ikke investeringsrådgivning. Vær altid opmærksom på, at historiske afkast ikke er en indikation af fremtidige afkast, som kan være negative. Rådfør dig altid med dine professionelle rådgivere omkring juridiske, skattemæssige, finansielle og andre aspekter, der kan være relevante for at vurdere egnetheden og hensigtsmæssigheden af en investering.