Den meget omtalte Joe and the Juice kæde deler vandene – enten kan man lide det, eller også hader man det. Men set ud fra et medarbejderrekrutteringssynspunkt har kæden taget fat om hornene på en tendens, vi kommer til at se fremover. De ansatte i juicekæden er ikke kun unge, flotte fyre, der har tatoveringer op ad armene og en kasket på hovedet – de er ambassadører for det brand, virksomheden gerne vil promovere.
Det mener Jakob Stengel, der er Managing Partner i headhunterfirmaet Case Rose | InterSearch. Han mener, at medarbejdere generelt spiller en langt større rolle end før, da kunderne i højere grad identificerer den enkelte medarbejder med den virksomhed, han eller hun arbejder for.
- Jakob Stengel, Managing Partner i headhunterfirmaet Case Rose | InterSearch
”Kunderne kan dele deres brugeroplevelse med hele deres netværk gennem en app eller hjemmeside. Det er nemmere end nogensinde før at anmelde en virksomhed ud fra den oplevelse, man har fået. Hvis medarbejderen yder en god eller dårlig service, spreder nyheden sig hurtigt.”
Seks gode råd til at finde den rigtige medarbejde
- Lav en klar job- og personbeskrivelse
- Inkluder andre medarbejdere i processen
- Brug LinkedIn som indledende screeningsværktøj og vær synlig i relevante LinkedIn-grupper op mod en ansættelse
- Tag ikke den første og bedste - rekruttering af nye medarbejdere kan tage op til 6 måneder
- Overvej tests - der findes nemlig forskellige typer tests, man benytter i sammenhæng med medarbejderrekruttering. Personlighedstests bruges ofte i de indledende faser
- Ved at benytte et rekrutteringsbureau kan virksomheder spare mellem 50 – 90 % af den tid, de selv ville have brugt på rekruttering
LinkedIn kun som researchværktøj
En undersøgelse fra Syddansk Universitet viser, at en fejlansættelse let kan komme til at koste virksomheden op i mod 200.000-300.000 kr. Det er derfor vigtigt for navnlig små og mellemstore virksomheder at ansætte den helt rigtige profil til jobbet – gerne i første hug. Og her er LinkedIn begyndt at spille en større rolle. I 2011 benyttede tre pct. af danske virksomheder LinkedIn som rekrutteringskanal. I dag er det tal vokset til 34 pct., viser en nylig undersøgelse fra konsulenthuset Ballisager. Rapporten viser også, at knap hver tredje virksomhed har prøvet at ansætte en medarbejder udelukkende via LinkedIn.
Ifølge Jakob Stengel er LinkedIn et godt rekrutteringsværktøj. Men det må aldrig erstatte de dybdegående samtaler og screeningsprocesser, der går forud for en ansættelse. Specielt med tanke på, hvor vigtig den personlige profil er i disse år.
”LinkedIn er rigtig godt til at vedligeholde netværk og lave indledende research på en potentiel kandidat. Den erfaringsmæssige baggrund kan LinkedIn for eksempel bidrage til at kaste lys over. Men det kan aldrig erstatte den personlige kontakt. Et grundigt ansættelsesforløb inkluderer derfor ofte, at man vurderer potentielle medarbejdere ud fra deres attitude, indstilling, personlighed,” siger Jakob Stengel.