LEI-koder for virksomheder, foreninger og fonde

Det er et EU-krav, at virksomheder (undtagen enkeltmandsvirksomheder), foreninger og fonde skal have en LEI-kode (Legal Entity Identifier) for at handle med værdipapirer eller derivater, herunder valutaterminsforretninger, som kan handles på børser eller andre finansielle handelssteder i Europa (EØS). Det kan f.eks. være på kendte børser som Nasdaq OMX Copenhagen eller mindre handelssteder som First North.

Kravet gælder også, hvis din virksomhed, forening eller fond har en pasningsløsning, hvor vi handler med denne type værdipapirer på jeres vegne.

Formålet med koden er at styrke myndighedernes mulighed for at holde øje med markedet og dermed øge sikkerheden for dig som investor.

Enkeltmandsvirksomheder behøver ikke en LEI-kode

Som ejer af en enkeltmandsvirksomhed behøver du ikke have en LEI-kode for at handle med den ovennævnte type værdipapirer. Det gælder også, hvis din virksomhed har en pasningsløsning, hvor vi investerer på dine vegne.Sådan får du en LEI-kode

Det er nemt at bestille en LEI-kode. Følg disse fem trin:

1.

Vælg en udbyder af LEI-koder.

2.

Indtast jeres oplysninger på udbyderens hjemmeside. Husk CVR-nummer.

3.

Betal registreringsafgiften til udbyderen. Afgiften fremgår af udbyderens hjemmeside.

4.

Udbyderen registrerer jer og sender en bekræftelse.

5.

Hvis du oplyser et CVR-nummer, modtager Danske Bank automatisk LEI-koden. Ellers skal du sende den til din bankrådgiver.

Det er forskelligt, hvor lang tid det tager at få en LEI-kode hos forskellige udbydere. Vi anbefaler altid at købe koden i god tid.

Ofte stillede spørgsmål om LEI-koder

 • Hvad er en LEI-kode?
  LEI står for Legal Entity Identifier. Det er et internationalt nummer, der entydigt identificerer juridiske enheder i hele verden. Det er altså en form for internationalt CVR-nummer. Formålet med LEI-koder er at give myndighederne bedre mulighed for at overvåge markedet og forhindre f.eks. markedsmanipulation. Koderne gør det nemlig muligt entydigt at identificere alle juridiske enheder i Europa, når de handler med værdipapirer og derivater – og det gør markedet mere sikkert.
 • Hvem skal have en LEI-kode?

  Ifølge reglerne skal alle virksomheder, foreninger og fonde bruge en LEI-kode for at kunne handle med værdipapirer og derivater, som kan handles på europæiske handelssteder. Europæiske handelssteder kan være kendte børser som f.eks. Nasdaq OMX Copenhagen og mindre handelssteder som f.eks. First North.

  Det vil sige, at hvis din virksomhed, forening eller fond f.eks. vil handle med Apple-aktier, skal I have en LEI-kode – uanset hvor i verden I ønsker at handle. Aktierne kan nemlig handles bl.a. på børsen i Frankfurt.

  Reglerne gælder også for f.eks. pasningsløsninger, hvor Danske Bank handler på jeres vegne med den type værdipapirer, som vi nævner ovenfor.

  Er du en fuldmagtshaver, som handler på vegne af andre, skal du også sørge for at have en LEI-kode. Det gælder dog kun, hvis du som fuldmagtshaver repræsenterer en virksomhed, forening eller fond f.eks. et advokatfirma eller revisionsfirma.

 • Hvem skal ikke have en LEI-kode?

  Du skal ikke have en LEI-kode, hvis du ikke repræsenterer en juridisk enhed, f.eks. hvis du handler som privatperson. Det samme gælder, hvis du kun ønsker at handle med værdipapirer eller derivater, der ikke kan handles på børser eller andre handelssteder i Europa. Det kan f.eks. være aktier, der kun kan handles på New York Stock Exchange.

  Derudover er der en undtagelse for valutaterminsforretninger, hvor man ikke skal have en LEI-kode, hvis tre betingelser er opfyldt: 1) Den juridiske enhed er en ikke-finansiel enhed, 2) Vekslingen er kun til betaling af varer, tjenester eller direkte investeringer, 3) Handlen foretages ikke på et handelssted i Europa.

 • Skal jeg også købe en LEI-kode, hvis jeg har en enkeltmandsvirksomhed?
  Nej, hvis du har en enkeltmandsvirksomhed, skal du ikke have en LEI-kode for at handle med værdipapirer, der kan handles på europæiske handelssteder. Du behøver heller ikke en LEI-kode, hvis din virksomhed har en pasningsløsning, hvor vi tager os af investeringen.
 • Skal jeg også have en LEI-kode, hvis vi har en pasningsløsning?
  Hvis din virksomhed, forening eller fond har en pasningsløsning, hvor vi handler på jeres vegne med værdipapirer, der er omfattet af EU-kravet, skal du også have en LEI-kode.

  Hvis I har en pasningsløsning, hvor vi ikke handler med denne type værdipapirer, behøver du ikke en LEI-kode.
 • Hvor kan jeg købe en LEI-kode?

  For at købe LEI-koden skal du igennem fem enkle trin. Se ovenfor, hvordan du gør. Det er forskelligt, hvor lang tid det tager at få en LEI-kode hos forskellige udbydere. Vi anbefaler altid at købe koden i god tid.


  Hvis din virksomhed, forening eller fond er registreret i Norden, og du oplyser et CVR-nummer, når du køber LEI-koden, modtager Danske Bank den automatisk. Ellers skal du sende den direkte til din bankrådgiver.

 • Hvad koster en LEI-kode?

  Den nøjagtige pris finder du på den enkelte udbyders hjemmeside.

 • Hvor lang tid går der, fra jeg har fået LEI-koden, til jeg kan handle?
  Når du har modtaget din LEI-kode, skal den både registreres i det internationale LEI-register og i bankens handelssystem, før du kan handle med de værdipapirer og derivater, der er omfattet af EU-kravet. Som udgangspunkt går der mindst 2 dage, fra du modtager LEI-koden fra udbyderen, til koden er registreret.

  Desuden er der en vis behandlingstid, fra du bestiller, til du modtager LEI-koden. Alt i alt tager hele processen fra bestilling, til du kan handle, normalt 2-8 arbejdsdage, afhængig af hvor mange der bestiller LEI-koder på det samme tidspunkt som dig. Der kan dog være længere ventetid. Derfor anbefaler vi altid, at du køber LEI-koden i god tid. Så er du sikker på at have den i det øjeblik, hvor du gerne vil handle.
 • Jeg har allerede en LEI-kode til min virksomhed. Skal jeg gøre noget?

  Hvis din virksomhed, forening eller fond er registreret i Norden, og du oplyste et CVR-nummer, da du købte LEI-koden, modtager vi den automatisk. I så fald behøver du ikke at gøre mere. Ellers skal du sørge for at sende LEI-koden direkte til din bankrådgiver.

Fakta om MiFID II

MiFID II er en forkortelse for ”Markets in Financial Instruments Directive II”. Direktivet dækker over en lang række regler på investeringsområdet, og reglerne gælder i hele EU.

Formålet med reglerne er at give en bedre beskyttelse af investorer. Reglerne skal samtidig sikre et stabilt indre marked for investeringer og styrke gennemsigtigheden - til gavn for dig og alle andre investorer.

Læs mere om MIFID II