Nyt krav om LEI-koder for virksomheder, foreninger og fonde

Fra 3. januar 2018 er det et nyt EU-krav at have en LEI-kode (Legal Entity Identifier), hvis du som ansvarlig for en virksomhed, forening eller fond ønsker at handle med værdipapirer eller derivater (herunder valutaterminsforretninger), der kan handles på børser eller andre finansielle handelssteder i Europa (EØS). Det kan f.eks. være på kendte børser som Nasdaq OMX Copenhagen eller mindre handelssteder som First North.

Hvis du først forventer at handle med denne type værdipapirer eller derivater på et senere tidspunkt, eksempelvis om to år, behøver du ikke at købe en LEI-kode nu. Vi anbefaler dog, at du køber koden i god tid, så du er sikker på at have den i det øjeblik, hvor du gerne vil handle.

Kravet om LEI-koder skyldes de nye MiFID II-regler fra EU. Formålet med LEI-koderne er at give myndighederne bedre mulighed for at overvåge markedet. Det gør det mere sikkert for dig som investor.

 

Bemærk: Enkeltmandsvirksomheder behøver ikke en LEI-kode

 

Finanstilsynet har revurderet sin fortolkning af reglerne for enkeltmandsvirksomheder. Det betyder, at du som ejer af en enkeltmandsvirksomhed alligevel ikke skal have en LEI-kode for at handle med den ovennævnte type værdipapirer. Det gælder også, hvis din virksomhed har en pasningsløsning, hvor vi investerer på dine vegne.

 

Læs mere om den nye fortolkning af reglerne hos Finanstilsynet.LEI-kode – hvad, hvorfor og hvordan?

 

DCE5A79A70E4485FSådan får du en LEI-kode

Det er nemt at bestille en LEI-kode. Følg disse fem trin:

1.

Vælg en udbyder af LEI-koder.

Se internationale udbydere

Danske udbydere 

www.leinummer.dk

www.leikode.dk

www.dansklei.dk

 Nordisk udbyder

www.nordlei.org

 

Danske Bank har ikke samarbejdsaftaler med ovenstående LEI-udbydere. Listen er kun eksempler på, hvem du bl.a. kan bruge.

2.

Indtast jeres oplysninger på udbyderens hjemmeside. Husk CVR-nummer

3.

Betal registreringsafgiften til udbyderen. Afgiften fremgår af udbyderens hjemmeside

4.

Udbyderen registrerer jer og sender en bekræftelse

5.

Hvis du oplyser et CVR-nummer, modtager Danske Bank automatisk LEI-koden. Ellers skal du sende den til din bankrådgiver


Det er forskelligt, hvor lang tid det tager at få en LEI-kode hos de forskellige udbydere. Det kan dog tage længere tid sidst på året, da mange skal have en LEI-kode inden 2018. Derfor anbefaler vi at købe den i god tid.

En LEI-kode gælder i ét år ad gangen. Husk derfor at forny LEI-koden inden januar 2019.

Ofte stillede spørgsmål om LEI-koder

 • Hvad er en LEI-kode?
  LEI står for Legal Entity Identifier. Det er et internationalt nummer, der entydigt identificerer juridiske enheder i hele verden.  Det er altså en form for internationalt CVR-nummer. Formålet med kravet om LEI-koder er at give myndighederne bedre mulighed for at overvåge markedet og forhindre eksempelvis markedsmanipulation. Koderne gør det nemlig muligt entydigt at identificere alle juridiske enheder i Europa, når de handler med værdipapirer og derivater  – og det gør markedet mere sikkert.
 • Hvem skal have en LEI-kode?

  Ifølge de nye regler skal alle virksomheder, foreninger og fonde  bruge en LEI-kode fra den 3. januar 2018 for fortsat at kunne handle med værdipapirer og derivater, som kan handles på europæiske handelssteder. Europæiske handelssteder kan være kendte børser som fx Nasdaq OMX Copenhagen og mindre handelssteder som fx First North.

  Det vil sige, at hvis din virksomhed, forening eller fond fx vil handle med Apple-aktier, skal I have en LEI-kode – uanset hvor i verden I ønsker at handle. Aktierne kan nemlig bl.a. handles på børsen i Frankfurt.

  Reglerne gælder også for eksempelvis pasningsløsninger, hvor Danske Bank handler på jeres vegne med den type værdipapirer, som vi nævner ovenfor. Her er det særligt vigtigt, at vi har modtaget din LEI-kode inden den 3. januar 2018.

  Er du en fuldmagtshaver, som handler på vegne af andre, skal du også sørge for at have en LEI-kode.  Det gælder dog kun, hvis du som fuldmagtshaver repræsenterer en virksomhed, forening eller fond, fx et advokatfirma eller revisionsfirma.

  Hvis I skal have en LEI-kode, sender vi jer også et brev direkte, hvor vi informerer om de nye regler, og hvad de betyder for jer.

 • Hvem skal ikke have en LEI-kode?

  Du skal ikke have en LEI-kode, hvis du ikke repræsenterer en juridisk enhed, fx hvis du handler som privatperson. Det samme gælder, hvis du kun ønsker at handle med værdipapirer eller derivater, der ikke kan handles på børser eller andre handelssteder i Europa. Det kunne fx være aktier, der kun kan handles på New York Stock Exchange.

  Derudover er der en undtagelse for valutaterminsforretninger, hvor man ikke skal have en LEI-kode, hvis tre betingelser er opfyldt: 1) Den juridiske enhed er en ikke-finansiel enhed, 2) vekslingen er kun til betaling af varer, tjenester eller direkte investeringer, 3) og handlen foretages ikke på et handelssted i Europa.

 • Skal jeg også købe en LEI-kode, hvis jeg har en enkeltmandsvirksomhed?
  Nej, hvis du har en enkeltmandsvirksomhed, skal du ikke have en LEI-kode for at handle med værdipapirer, der kan handles på europæiske handelssteder. Du behøver heller ikke en LEI-kode, hvis din virksomhed har en pasningsløsning, hvor vi tager os af investeringen.
   
  Det skyldes, at Finanstilsynet i begyndelsen af december har revurderet sin fortolkning af reglerne og besluttet, at enkeltmandsvirksomheder alligevel ikke er omfattet af kravet om LEI-koder.
   

   

  Læs mere om den nye fortolkning af reglerne hos Finanstilsynet.

 • Skal jeg også købe en LEI-kode, hvis vi har en pasningsløsning?
  Hvis din virksomhed, forening eller fond har en pasningsløsning, hvor vi handler på jeres vegne med værdipapirer, der er omfattet af det nye EU-krav, skal du også købe en LEI-kode. Ellers kan vi ikke fortsætte med at handle for jer, som vi gør nu.

  Hvis I har en pasningsløsning, hvor vi ikke handler med denne type værdipapirer, eksempelvis Flexinvest Fri, behøver du naturligvis ikke at købe en LEI-kode.

  Vi sender også et brev til dig inden 3. januar, hvis du skal købe en LEI-kode, men hvis du er i tvivl, er du altid velkommen til at kontakte os.
 • Hvad sker der, hvis jeg ikke har en LEI-kode den 3. januar 2018?

  Så kan din virksomhed, forening eller fond ikke længere handle med værdipapirer og derivater, som kan handles på europæiske handelssteder – uanset hvilken bankplatform I bruger – og Danske Bank kan heller ikke handle på jeres vegne. Det betyder også, at hvis I ønsker at sælge denne type værdipapirer efter den 3. januar 2018, skal I have en LEI-kode. Derfor kan det være vigtigt, at din virksomhed, forening eller fond får en LEI-kode inden årsskiftet.

  Hvis I kun ønsker at handle med værdipapirer eller derivater, der udelukkende kan handles uden for handelssteder i Europa, kan I dog fortsat gøre dette uden en LEI-kode.

 • Hvor kan jeg købe en LEI-kode?

  Du kan købe en LEI-kode hos en række autoriserede udbydere, fx hos den danske udbyder FinReg på Leinummer.dk eller den nordiske udbyder NordLEI på nordlei.org.

  For at købe LEI-koden skal du igennem fem enkle trin. Se ovenfor, hvordan du gør. Det er forskelligt, hvor lang tid det tager at få en LEI-kode hos de forskellige udbydere. Det kan dog tage længere tid sidst på året, da mange skal have en LEI-kode inden 2018. Derfor anbefaler vi at købe den i god tid.

  Hvis din virksomhed, forening eller fond er registreret i Norden, og du oplyser et CVR-nummer, når du køber LEI-koden, modtager Danske Bank den automatisk. Ellers skal du sende den direkte til din bankrådgiver.

 • Hvad koster en LEI-kode?

  En LEI-kode koster normalt mellem 750 og 1.000 kr. Den nøjagtige pris finder du på den enkelte udbyders hjemmeside. Vær opmærksom på, at du skal huske at forny koden én gang om året.

 • Hvor lang tid går der, fra jeg har fået LEI-koden, til jeg kan handle?
  Når du har modtaget din LEI-kode, skal den både registreres i det internationale LEI-register og i bankens handelssystem, før du kan handle med de værdipapirer og derivater, der er omfattet af det nye EU-krav. Som udgangspunkt går der mindst 2 dage, fra du modtager LEI-koden fra udbyderen, til koden er registreret.

  Desuden er der en vis behandlingstid, fra du bestiller, til du modtager LEI-koden. Alt i alt tager hele processen fra bestilling, til du kan handle, normalt 2-8 arbejdsdage, afhængig af hvor mange der bestiller LEI-koder på det samme tidspunkt som dig. Der kan dog være længere ventetid. Derfor anbefaler vi, at du køber LEI-koden i god tid. Så er du sikker på at have den i det øjeblik, hvor du gerne vil handle.
 • Jeg har allerede en LEI-kode til min virksomhed. Skal jeg gøre noget?

  Hvis din virksomhed, forening eller fond er registreret i Norden, og du oplyste et CVR-nummer, 
  da du købte LEI-koden, modtager vi den automatisk. I så fald behøver du ikke at gøre mere. Ellers skal du sørge for at sende LEI-koden direkte til din bankrådgiver.

  Husk desuden at forny LEI-koden én gang om året.

 • Hvor kan jeg få mere at vide om LEI-koder?

  Du kan finde mere information om LEI-koder, og hvad kravet om LEI-koder betyder for dig som investor, hos Finans Danmark og Finanstilsynet.

Fakta om MiFID II

MiFID II er en forkortelse for ”Markets in Financial Instruments Directive II”. Direktivet dækker over en lang række nye regler på investeringsområdet. Reglerne gælder i hele EU.

Formålet med reglerne er at give en bedre beskyttelse af investorer. Reglerne skal samtidig sikre et stabilt indre marked for investeringer og styrke gennemsigtigheden - til gavn for dig og alle andre investorer.

MiFID II er den mest omfattende EU-lovgivning for den finansielle sektor nogensinde. Den medfører en række ændringer for dig som investor. Ændringerne gælder fra den 3. januar 2018 for alle banker i EU.

Læs mere om MIFID II